Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 жовтня 2019, 10:32

Ринок землі: 10 положень нового законопроекту

На сайті Ради з'явився текст законопроекту «Про внесення змін у земельний кодекс та інші законодавчі акти щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» 2194, пише LIGA.net.

На сайті Ради з'явився текст законопроекту «Про внесення змін у земельний кодекс та інші законодавчі акти щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194, пише LIGA.net.10 основних положеньПовноваження місцевої в
Фото: voxukraine.org

10 основних положень

Повноваження місцевої влади

  • Державні землі за межами населених пунктів передаються у комунальну власність місцевої влади. При цьому межі місцевих громад встановлюються в Держземкадастрі.

  • Місцева влада може визначати цільове призначення, а також планування земель за межами населених пунктів, але в межах громади.

  • Місцева влада також буде стежити за використанням та охороною земель.

Реорганізація органів влади

  • Планується створення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних. Цей же орган контролюватиме дотримання природоохоронного законодавства.

  • Цільове призначення особливо цінних земель, що перебувають у власності держави, Верховна Рада погоджувати не буде. Також парламент не матиме повноважень за погодженням вилучень земельних ділянок для розміщення та обслуговування будівель і споруд дипломатичних представництв.

Земельна дерегуляція

  • Депутати також пропонують скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель.

  • На законодавчому рівні пропонується встановити правило, згідно з яким зміна цільового призначення зазначених земельних ділянок не впливає на особливий режим використання територій у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, а також земель, на яких розташовані пам'ятки культурної спадщини.

Читайте також: Прем'єр розповів деталі законопроекту про ринок землі

  • Також депутати скасовують погодження з Кабміном продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності іноземним юридичним особам.

  • Депутати також пропонують скасувати окрему процедуру видачі спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок як документів дозвільного характеру.

  • Вводиться загальне правило щодо визначення вимог щодо збереження поверхневого (родючого) шару.

  • Пропонується також скасувати окрему процедуру переднього погодження матеріалів місця розташування об'єкта, що передбачається розмістити на земельній ділянці, адже вона повторює і дублює планувальні рішення по просторовій композиції і параметрів забудови, які визначаються містобудівної документації.

Читайте також: Відкриття ринку землі може вплинути на її орендну ставку

Зелене світло іноземцям

  • Пропонується також виключити із Земельного кодексу норми, що обмежують можливість іноземців та іноземних юридичних осіб купувати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Культурну спадщину охоронятимуть

  • Планується встановити правило, за яким особливий охоронний статус земель, на яких розташовані об'єкти культурної спадщини або об'єкти або території природно-заповідного фонду, поширюються на землі будь-якого цільового призначення.

Довіряй, але перевіряй

  • Парламентарії вирішили вести перевірку документації із землеустрою та оцінки земель за принципом «одного дотику» і «мовчазної згоди», де ця публічна перевірка повинна поєднуватися з контролем топологічної зв'язності і відсутності накладення кордонів, для чого доцільно вилучити з законодавства вимоги по зайвих видів погоджень документації (крім випадків встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць) і скасувати державну експертизу документації із землеустрою.

  • Також хочуть ввести добровільний незалежний контроль якості робіт із землеустрою через можливість її рецензування сертифікованими інженерами-землевпорядниками зі стажем практичної роботи не менше двох років, що не брали участі в складанні цієї документації, а також експертними радами саморегульованих організацій у сфері землеустрою, у випадках, коли раніше передбачалася обов'язкова державна експертиза.

Для уникнення конфліктів

  • Депутати мають намір заборонити виконавцям робіт з землеустрою зіставляти документацію у разі, якщо: об'єктом землеустрою є земельні ділянки, що належать виконавцю робіт із землеустрою або особам, які працюють в його складі; особи, які працюють у складі виконавця робіт із землеустрою мають родинні зв'язки із замовником робіт із землеустрою або юридичній особі, керівництво якої має родинні зв'язки із замовником; об'єктом землеустрою є земельні ділянки, що належать засновникам або учасникам виконавця робіт із землеустрою; замовником робіт із землеустрою є засновник або учасник виконавця робіт із землеустрою.

  • Також планується видалити зі складу всіх видів землевпорядної документації ті складові, які не розробляються інженером-землевпорядником особисто. У той же час, встановлюються деталізовані вимоги до змісту текстової та графічної частин будь-якої документації із землеустрою.

  • Депутати обіцяють гарантувати розробникам документації із землеустрою право отримувати необхідні документи для проведення землеустрою, які знаходяться у замовника або й у третіх осіб, можливість користуватися відомостями державних, галузевих і відомчих кадастрів (реєстрів), право безперешкодного доступу до об'єктів землеустрою тощо.

  • Також в законопроекті є норма про введення обов'язкового страхування відповідальності виконавців робіт перед замовниками і третіми особами за наслідки необережності, недогляду і професійних помилок, допущених при складання документації із землеустрою або виконанні топографо-геодезичних робіт.

Зловживань не буде

  • Щоб уникнути зловживань при «постачанні межових знаків встановленого зразка», які мали місце в 2010 році, встановити загальне правило за яким спосіб закріплення меж між земельними ділянками при здійсненні землеустрою повинен визначатися за згодою власників цих земельних ділянок, а витрати на установку суміжних меж несуть власники земельних ділянок в рівних частинах, якщо інше не встановлено угодою між ними.

Земельна цифровизация і публічність

  • Депутати виступають також за те, щоб забезпечити відхід від паперової технології складання документації із землеустрою та технічної документації з оцінки земель.

  • Передбачено, що документація із землеустрою та технічна документація з оцінки земель повинна розроблятися виключно в електронному вигляді і завірятися електронним цифровим підписом розробника.

  • Планується також введення правових гарантій повної відкритості та доступності документації із землеустрою, публічності її розгляду, в тому числі гранично спрощується доступ громадян, органів влади, розробників документації із землеустрою до Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель, при безумовному дотриманні законодавства про захист персональних даних.

Освіта перш за все

  • Депутати також мають намір лібералізувати вимоги до професійної підготовки та кадрового забезпечення у сфері землеустрою шляхом розширення ролі саморегулівних організацій в питаннях професійної атестації та управління ризиками професійної діяльності (в тому числі широке представництво в кваліфікаційній комісії та здійснення колективного страхування відповідальності своїх членів).

Що відомо

  • 23 вересня МЕРТ оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.

  • Президент Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Коментарі - 17

+
+7
QGS
QGS
8 жовтня 2019, 11:08
#
У меня 14 г земли) но продавать как будто даром отдать;)
+
0
tippit
tippit
8 жовтня 2019, 13:34
#
Непонял я. А сколько тебе платит арендатор в год? Более 100$ в год за Га или менее?
+
0
QGS
QGS
8 жовтня 2019, 17:54
#
128 $ в год 1 г
+
+30
tippit
tippit
8 жовтня 2019, 13:44
#
Я это к тому, что тебе платят объективно от цены пшеницы и урожая и расходов. Эти 100$ множ на 12 лет окупаемости, вот и цена земли, это инвестиционый актив или пасив. От этого и решение продать или купить, рынок, вот так-то.
+
0
QGS
QGS
8 жовтня 2019, 17:56
#
Контракт есть врожай нет договор на 3 или 5 год
+
0
Zed99992
Zed99992
9 жовтня 2019, 13:09
#
Где находится земля?
+
0
QGS
QGS
9 жовтня 2019, 13:32
#
Херсон обл
+
+10
bonv
bonv
8 жовтня 2019, 11:25
#
Зловживань не буде?:) Новий анекдот.
+
0
Andrey M
Andrey M
8 жовтня 2019, 11:37
#
Ні, це «бояніще» а не новий анекдот:)
+
+25
bonv
bonv
8 жовтня 2019, 12:52
#
Відкриття ринку землі підтримує лише 19% українців, — опитування. Референдум?:)
https://espreso.tv/news/2019/10/08/vidkryttya_rynku_zemli_pidtrymuye_lyshe_19_ukrayinciv_opytuvannya
+
+10
bonv
bonv
8 жовтня 2019, 11:27
#
То не продають іноземцям то вже ніби хочуть... Викручують як хочуть-можуть..
+
0
NSV83
NSV83
8 жовтня 2019, 13:11
#
По іноземцям вони мають на увазі землі не сількогосподарського призначення, а що стосовно земель сг призначення ще не зрозумів як воно буде виглядати...
+
+10
bonv
bonv
8 жовтня 2019, 13:22
#
Та і народ щось не дуже горить відкривати ринок землі.. Опитування вище.
+
0
BONYS
BONYS
8 жовтня 2019, 20:27
#
Данный опрос это филькина грамота-опрос надо делать не по эмоциональным и промытым ТВ заключениям--данный опрос надо провести среди хозяев земли-что может высказать городской житель живущий в квартире?
+
+10
bonv
bonv
8 жовтня 2019, 20:30
#
Зе обіцяв через референдум радитись з народом з будь-яких важливих питань.. Ті хто в квартирі мають батьків чи рідних/друзів які наприклад займаються фермерством...
+
0
BONYS
BONYS
8 жовтня 2019, 22:26
#
Да согласен они имеют но это такой мизер-а решать на референдуме будет масса с промытыми платными каналами мозгами-имею 6 га земли сдал в аренду получаю 1 тонну и не пшеницы а половы-я бы ее прямо сегодня продал по кадастровой стоимости это оценка моей земли государство
+
0
stritserver
stritserver
11 жовтня 2019, 3:42
#
Он с народом и порадився только со своим народом
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися