Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2019, 14:09

Макроекономічний огляд банку «Південний»: підсумки вересня

Аналітики банку «Південний» підготували короткий огляд основних тенденцій в економіці України за вересень 2019 року:

Укрстат підтвердив свою попередню оцінку зростання ВВП у II кв. на рівні +4,6 % р/р. Серед ключових драйверів зростання було сільське господарство, будівництво, фінансовий сектор і торгівля. З боку витрат ми побачили високі темпи зростання споживання домогосподарств та інвестицій. З іншого боку, зростання економіки супроводжується збільшенням попиту на імпортну продукцію, в результаті чого внесок чистого експорту в зростання ВВП був негативним.

У серпні падіння у промисловості заглибилося до -1,7 % р/р (з -0,2 % р/р у попередньому місяці). Найсильніше постраждала переробна промисловість, де було істотне падіння в харчовій промисловості, легкій промисловості та металургії. З іншого боку, видобувна промисловість і енергетика зростали.

Зростання номінальної зарплати в серпні склало 17,4 % р/р, а зростання реальної – 7,7 % р/р, сповільнившись з +9,5 % р/р у липні. Уповільнення зростання доходів відбилося на зниженні темпів зростання обороту роздрібної торгівлі – з +9 % р/р у липні до +6,7 % р/р.

У серпні споживчі ціни знизилися на 0,3 % порівняно з липнем, у результаті чого інфляція сповільнилася з 9,1 % р/р до 8,8 % р/р. Ціни на продукти харчування демонстрували сезонне зниження завдяки падінню цін на овочі та фрукти. При цьому яйця подорожчали майже на 40 % протягом місяця, що, ймовірно, було пов'язане зі зниженням пропозиції. Тим часом зміцнення гривні посприяло зниженню цін на одяг, а комунальні послуги дешевшали завдяки зниженню тарифів на газ. Паливо і мастила також подешевшали на тлі зниження курсу USD/UAH та відносно стабільної динаміки світових цін на нафту.

Поточний рахунок у серпні був зведений із дефіцитом 0,5 млрд дол., що трохи нижче, ніж місяцем раніше (-0,6 млрд дол.). Зростання експорту товарів сповільнилося на тлі уповільнення зростання експорту продуктів харчування з +36,5 % р/р до +19,7 % р/р (через зниження цін і високу базу порівняння), а також скорочення експорту металургійної продукції на 16 % р/р унаслідок падіння у виробництві, низьких світових цін і зростання торговельних бар'єрів. Зростання імпорту товарів також несуттєво сповільнилося – з +9,1 % р/р до +8,2 % р/р. На тлі високого інвестиційного попиту імпорт металургійної продукції продовжував зростати високими темпами. З іншого боку, низькі світові ціни зумовили невелике скорочення імпорту енергоресурсів. Зростання прямих іноземних інвестицій і кредитів реального сектора дозволили звести фінансовий рахунок із профіцитом 0,6 млрд дол., і профіцит платіжного балансу склав 0,1 млрд дол. Таким чином, міжнародні резерви України зросли до 22 млрд дол., що покриває 3,5 місяця майбутнього імпорту.

Детальні макроекономічні звіти можна знайти за посиланням.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися