Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2019, 18:25

Нацбанк виграв суд на 1,5 мільярда по банку Жеваго

Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня ухвалив рішення про стягнення з екс-власника банку «Фінанси і Кредит» Костянтина Жеваго 1,539 млрд гривень на користь Нацбанку в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня ухвалив рішення про стягнення з екс-власника банку «Фінанси і Кредит» Костянтина Жеваго 1,539 млрд гривень на користь Нацбанку в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування.
Фото: ukrinform.ua

Водночас, відзначають в НБУ, суд відмовив Жеваго у зустрічному позові про визнання недійсним договору поруки, укладеного з Нацбанком.

Історія питання

«У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку „Фінанси та Кредит“, уклав з НБУ договір поруки про погашення кредитів рефінансування з ряду кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов'язання з погашення заборгованості фінансової установи перед НБУ», — йдеться в повідомленні.

«Оскільки Жеваго продемонстрував небажання сумлінно виконувати взяті на себе зобов'язання за договором поруки, у грудні 2015 року НБУ звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку», — повідомляє прес-служба.

Читайте також: Ще одна компанія Коломойського погасила борг Приватбанку перед НБУ

У Нацбанку відзначають, що судовий процес тягнувся майже 3,5 року, оскільки опонент використав всі можливості для затягування процесу.

«Після того, як рішення суду набере законної сили, Нацбанк зробить всі можливі правові заходи для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку», — заявили в прес-службі.

Як зазначається, на сьогодні загальний обсяг заборгованості банку «Фінанси та Кредит» перед НБУ за всіма кредитами рефінансування становить 6,75 млрд гривень.

Історія питання

  • Національний банк 17 вересня 2015 року прийняв рішення про віднесення банку «Фінанси та Кредит» до категорії неплатоспроможних.
  • На момент прийняття цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.

Коментарі - 1

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
2 жовтня 2019, 20:52
#
«Шевченковский районный суд Киева 1 октября принял решение о взыскании с экс-владельца банка «Финансы и Кредит» Константина Жеваго 1,539 млрд гривен в пользу Нацбанка в счет погашения задолженности банка по предоставленным ранее кредитам рефинансирования.»

«на сегодня общий объем задолженности банка «Финансы и Кредит»
перед НБУ по всем кредитам рефинансирования составляет 6,75 млрд гривен

А как быть с остальным долгом в сумме 5,2 млрд гривен?

Или как говориться — с паршивой овцы хоть шерсти клок…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися