Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 вересня 2019, 14:04

РРО: Кого і коли почнуть штрафувати за новими правилами

Верховна Рада зобов'язала всіх підприємців-єдинників 2 — 4 груп використовувати реєстратори розрахункових операцій. За порушення — штрафи. У той же час нові правила будуть вводитися поетапно.

Які нововведення отримали підприємці та покупці зможуть заробляти на кешбеку, пояснила в колонці для Дело партнер юридичної компанії Legit Company Тетяна Соловйова. «Мінфін» пропонує ознайомитися з ключовими нововведеннями.

20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому 2 законопроекта:

№1053-1 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг;

№1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Нове законодавство передбачає використання класичного реєстратора розрахункових операцій або його альтернативи — програмного РРО.

Що таке програмне РРО

Простими словами: це софт, який можна встановити на планшет або смартфон продавця, програма за типом інтернет-банкінгу. Програмний РРО буде видавати електронний чек і передавати інформацію про кожну операцію на сервер фіскалів. Такі софтверні РРО будуть підлягати реєстрації, тобто йому буде присвоєно фіскальний номер.

Читайте також: П'ять міфів про податкові ініціативи «Слуги народу»

Також «діджитал» РРО будуть вноситися до реєстру програмних РРО. За допомогою такого РРО покупцеві надається електронний чек, який може бути відправлений у месенджер або на електронну пошту, а також шляхом відтворення QR-коду на дисплеї пристрою програмного РРО, який дозволяє покупцеві здійснювати його зчитування.

Від впровадження програмних РРО очікують спрощення процедури реєстрації РРО, а також здешевлення процесу застосування РРО за рахунок виключення необхідності придбання класичного РРО, який коштує недешево. Глава Державної податкової служби Сергій Верланов пообіцяв, що програмне забезпечення буде безкоштовним.

Як отримати кешбек

Якщо покупцеві буде виданий чек з порушенням, наприклад, буде відображена неповна сума покупки, він може подати скаргу на підприємця. За результатами розгляду такої скарги продавця можуть оштрафувати.

Частину такого штрафу в розмірі повної вартості придбаного товару отримає у вигляді «винагороди» покупець.

Кешбек буде діяти, якщо вартість товару вище 850 грн. У попередніх версіях документа вартість покупки стартувала від 100 грн. Покупці зможуть за допомогою електронного кабінету ДФС перевірити справжність розрахункового документа, оформити скаргу на продавця, а також моніторити статус її розгляду. Але для використання функціоналу електронного кабінету потрібно мати ЕЦП.

Законодавці виключили кешбек з оподатковуваного доходу фізособи. Тобто, отримавши відшкодування покупець не повинен буде з нього сплачувати дохід і відображати його в податковій декларації. Скористатися опцією кешбека споживачі зможуть з 1 жовтня 2020 року.

Хто повинен застосовувати РРО

До 1 жовтня 2020 року РРО (традиційне або програмне) не застосовуються платниками єдиного податку ФОП 2 — 4 груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких за рік не перевищує 1 млн гривень.

Читайте також: Де відкрити рахунок для ФОПа: порівнюємо тарифи 12 банків

Це правило не поширюється на ФОП, які:

  • продають технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту;
  • торгують ліками та виробами медичного призначення
  • надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.

Тобто, ті, хто продають «звичайні» товари і у кого дохід менше 1 млн грн на рік до 1 жовтня 2020 року не застосовують РРО.

З 1 жовтня 2020 року до них додадуться платники єдиного податку ФОП 2 — 4 груп, які здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу інтернет;
  • торгівлю ювелірними виробами;
  • роздрібну торгівлю уживаними товарами;
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування;
  • діяльність туристичних агентств і операторів;
  • діяльність готелів і подібних закладів тимчасового розміщення;
  • реалізацію текстилю (крім торгівлі за готівкові кошти на ринках);
  • продаж деталей і приладдя для автотранспортних засобів.

А з 1 січня 2021 року закон пошириться на всіх платників єдиного податку ФОП 2 — 4 груп

При цьому, з цієї дати для ФОП 2-ї групи річний ліміт підвищується з 1,5 млн до 2,5 млн.

Обирайте вигідні депозити з бонусом до 1% річних

Якщо у підприємця-єдинника обсяг доходу став більше 1 млн за рік, застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

За бабусь, які торгують на ринку, можна не перейматися — обов'язкове застосування РРО для таких категорій платників (1 група) не передбачено.

Також РРО немає необхідності застосовувати тим, хто здійснює тільки безготівкові розрахунки. Наприклад, представникам IT сфери і креативних індустрій, які отримують грошові кошти на свій банківський рахунок від замовника, РРО не загрожує.

Крім того, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля і так далі), РРО також не застосовується.

Яка відповідальність

Відповідальність у сфері застосування РРО збільшиться. Якщо раніше за перше порушення, пов'язане з РРО, можна було отримати лише 1 грн., то тепер казка закінчилася. Але з умовного хорошого — штрафи будуть зростати поступово.

Тепер, якщо:

  • розрахункові операції проведені з використанням РРО на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);
  • розрахункові операції не проведені через РРО з фіскальним режимом роботи;
  • розрахунки у місці їх проведення не відповідають сумі готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, більш ніж на 10 % розміру мінімальної заробітної плати.

Підприємці заплатять штраф в перехідний період до 1 жовтня 2020 року в розмірі:

  • 10% вартості товару, проданого з порушеннями — за порушення, вчинене вперше;
  • 50 % вартості товару, проданого з порушеннями — за кожне наступне порушення.

Після перехідного періоду розмір штрафів буде наступним:

  • 100 % вартості товару, проданого з порушеннями — за перше порушення;
  • 150 % вартості товару, проданого з порушеннями — за кожне наступне порушення.

Коментарі - 4

+
0
Apollo17
Apollo17
24 вересня 2019, 14:56
#
Наконец то вменяемое разъяснение.
+
+143
barbav
barbav
24 вересня 2019, 16:58
#
Как доказать факт покупки, если это конечно не предоставление услуг по договору за нал?
Купил в магазине джинсы за 1000 грн. 
Чек не дали.
Пожаловался в ГФС.
Пришла проверка.
Магазин говорит мы ему ничего не продавали.
Кто будет решать кому в такой ситуации верить?
Инспектор? - поле для коррупции
Суд?-суды завязнут в этих разбирательствах.
Непонятно...
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
25 вересня 2019, 18:03
#
Комментарий ЗУ №1053-1 очень односторонне озвучен.

Лично я не нашёл ни слова о том, как по этому закону оформлять покупки наложенным платежом и получать при этом фискальные чеки.
Возможно, для комментатора это не суть важно, но всё же.

В  разъяснениях других авторов звучат не такие восторженные отклики.

Остаётся ждать решения президента - подпишет эти ЗУ или отправит на доработку.
+
+15
WhateverMyName
WhateverMyName
2 жовтня 2019, 18:49
#
Простая математика! Я мелкий частный предпрениматель. Работаю вместе с женой. Наш примерный заработок 20000 грн /мес. на двоих. Снимаем в аренду два киоска. Жена ведет бухгалтерию и налоги, я сам занимаюсь закупкой, развозкой и разгрузкой товара. Работаю без выходных и отпусков. Не могу себе позволить съездить куда-нибудь с детьми. У нас работает 4 человека, женщины, которым за 50, все оформлены и мы за них платим налоги. Что нам предлагают?! Наша торговая наценка приблизительно 20% от закупочной цены, больше не хотелось бы, иначе - большая конкуренция и никто не будет покупать. 20% от закупки это 16% от розницы. 16% от 2 500 000 это 400 000. Делим их на 12 месяцев и получаем 33 300. Из них вычитаем аренду киосков - 20 000, з/п продавцов, 20 000, налоги 10 000, заправку и ремонт автомобиля, сопутствующие расходы на поддержку торговли. Думаю, что объяснять ничего не надо. Еще мне интересно, как смартфоны будут учитывать весовой товар? И что делать, если зимой и летом постоянно отключают электричество? Наверное, прийдется пополнять армию заробітчан за гранцией.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися