Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 вересня 2019, 11:36

Як швидко та вигідно переказати гроші з Європи

У 2018 році українці отримали з-за кордону за каналами грошових переказів рекордну суму в $14 млрд. Попит породжує пропозицію — асортимент сервісів міжнародних переказів ширшає, і великі банки стають конкурентними гравцями на полі цього виду послуг.

«Мінфін» порівняв декілька сервісів, а також банківські пропозиції, і дізнався — з ким вигідніше.

За даними Мінсоцполітики, на постійній основі за кордоном працює 3,2 млн наших співвітчизників. А в цілому число заробітчан коливається від 7 до 9 мільйонів осіб. Точну цифру назвати складно, адже багато українців працюють неофіційно.

Разом з кількістю трудових мігрантів зростають і обсяги грошових переказів в Україну — у 2018 році вони збільшилися на 20%. І ця тенденція матиме продовження, адже все більше країн готові приймати українців на роботу офіційно. Наприклад, цього року Німеччина спростила працевлаштування фахівців не з країн ЄС, а Чехія збільшила річну квоту на українських різноробочих з 19,6 тис. до 40 тис. осіб.

Для відправки зароблених грошей на батьківщину використовуються різні способи — від передачі готівки через перевізників до банківських переказів, в тому числі з карти на карту. Перший ми обговорювати не будемо, а решту розглянемо докладніше.

Вибір сервісу міжнародних переказів: на що звернути увагу

В першу чергу потрібно перевірити такі моменти:

  • чи доступний сервіс в країні відправника і в країні одержувача;

  • чи зручно розташовані точки обслуговування, якщо гроші потрібно отримувати готівкою;

  • з якою платіжною системою працює сервіс;

  • хто і в якому розмірі сплачує комісію за переказ;

  • як швидко гроші будуть зараховані на рахунок одержувача або можуть бути видані одержувачу;

  • чи існують обмеження щодо суми і валюти переказу, будь-які особливі умови;

  • наскільки безпечна операція.

Наприклад, якщо у відправника є рахунок в європейському банку, а у одержувача — рахунок в потрібній валюті в українському банку, то переказати гроші можна за допомогою системи SWIFT. Але в цьому випадку надійність банківських операцій часто нівелюється високими комісіями для невеликих сум переказів і довгим терміном очікування. Тому для переказів між фізичними особами цей спосіб використовується рідко.

Western Union та MoneyGram

Давно відомі в Україні системи грошових переказів популярні серед тих, хто віддає перевагу готівці. За підсумками першого півріччя 2018 року, сумарна частка Western Union та MoneyGram на ринку міжнародних переказів склала 79%: з них 56% у Western Union, 23% — у MoneyGram.

Переваги цих систем в тому, що вони представлені практично у всіх країнах світу і співпрацюють з багатьма банками. До того ж гроші зазвичай надходять досить швидко — за 5-15 хвилин. Але якщо ви отримуєте готівку, то доведеться підлаштовуватися під графік роботи відділення, а також вистоювати черги і підтверджувати свою особистість документами.

Щоправда, Western Union намагається йти в ногу з часом: у компанії є онлайн-система, а отримати кошти можна не тільки кешем, а й на картковий рахунок. Доступна валюта для переказу в Україну — долари, євро і рублі. Комісія за переказ відрізняється в залежності від країни відправлення і в середньому коливається від 2% до 2,5%.

У MoneyGram комісія для відправника складає близько 3-5%. Відправити і отримати гроші можна готівкою у відділеннях компанії. Також гроші можна отримати і на рахунок, якщо у одержувача є карта Приватбанку.

Перекази з країн Європи в Україну з сервісом iPay.ua

Популярний в Україні сервіс онлайн-платежів з початку 2019 року запустив послугу миттєвих міжнародних переказів для карт тільки платіжної системи MasterCard.

Нюанси міжнародних переказів через iPay.ua

Щоб зробити переказ, потрібно зареєструватися на сайті. В іншому випадку ви зможете відправити лише 50 євро, причому ліміт цей встановлений не на один день, а на місяць. Для реєстрації потрібно ввести в систему адресу своєї електронної пошти. Після чого можна буде переказувати до 150 євро на день і до 1 000 євро на місяць. Мінімальна сума переказу — 1 євро. Комісії за переказ не встановлені, однак банк, який випустив картку одержувача, може стягувати додаткові платежі відповідно до своїх тарифів. Наприклад, якщо валюта переказу відрізняється від валюти рахунку отримувача, її обміняють за курсом банку і, можливо, з комісією.

Сервіси міжнародних переказів для клієнтів банків

Іноді вигідні умови цілком реально знайти у великих банків з великою клієнтською базою. Наприклад, Приватбанк працює з онлайн-сервісами міжнародних переказів TransferGo та TransferWise. У першому є можливість переказати гроші в Україну безкоштовно з 35 країн, але чекати їх доведеться кілька днів. TransferWise пропонує миттєвий переказ на карту за вигідним курсом, але комісія за переказ складає 2-2,5%.

Нещодавно оновлений сервіс міжнародних переказів з картки на картку (р2р) представив Альфа-Банк Україна. Тепер клієнти банку можуть отримувати грошові перекази з більш ніж 50 країн Європи і СНД, включаючи такі популярні серед трудових мігрантів напрямки як Польща, Чехія, Португалія, Угорщина тощо.

Міжнародні перекази через Альфа-Банк Україна

Щоб відправити гроші в Україну, потрібно:

  1. внести номер картки одержувача в відповідну графу на сторінці переказу.

  2. Додати дані карти з якої буде здійснено переказ

  3. Вказати суму, яка перераховується, а також ім'я та адреса — свої і одержувача.

Валюта переказу — євро, навіть якщо переказ відправляється з країн СНД.

На карту клієнта Альфа-Банку гроші зараховуються миттєво в тій валюті, в якій відкрито рахунок. За одну транзакцію можна переказати суму, еквівалентну 15 тис. гривень. Ліміт грошових переказів на місяць за однією картою становить еквівалент 150 тис. грн.

Важливо: до 1 жовтня 2019 року включно діє акція — 0% комісії на перекази в Україну з-за кордону.

Альфа-Банк також пропонує вигідні умови тим клієнтам, які відправляють гроші за кордон. Список доступних напрямків включає 97 країн, в тому числі затребувані серед українців Нідерланди і Португалію.

Тарифи переказів з України за кордон:

  • з карткового рахунку в гривні — 2% від суми переказу, мінімум 50 гривень;

  • з валютних карт — 2%, мінімум 2 $/євро.

Переказати за кордон на карту можна до 50 тис. грн або еквівалентну суму в валюті.

Переваги сервісу міжнародних переказів від Альфа-Банку Україна:

  1. Вигода: відправка грошей в Україну — без комісії, а з України — 2%.

  2. Доступність: на відміну від конкурентів, перекази можна робити між картами обох платіжних систем — і VISA, і MasterCard.

  3. Зручність: сервіс працює цілодобово і доступний дистанційно. Надіслати або отримати гроші можна в будь-який момент.

  4. Широка мережа: список країн включає всі популярні серед українських трудових мігрантів напрямки — Польщу, Португалію, Іспанію, Грецію, Чехію тощо.

Якщо порівнювати представлені на ринку умови і тарифи різних операторів, то сервіс міжнародних переказів від Альфа-Банку Україна виявиться найбільш зручним і вигідним варіантом. Відправник в Європі не платить комісій, не варто в чергах і не заповнює довгі форми. А одержувачу гроші надійдуть лише через пару хвилин — і зовсім неважливо, чи співпадають платіжні системи карт відправника і одержувача грошового переказу.

Коментарі - 6

+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
24 вересня 2019, 23:41
#
Пара-то з чайнику!!!!!!!Українською-кілька\декілька хвилин!!!!!!
+
0
Sergey1306
Sergey1306
25 вересня 2019, 9:15
#
Эта комиссия за перевод, везде хотят заработать..
+
+1
Vladislav33
Vladislav33
5 вересня 2020, 21:17
#
А я вот пол года как перевожу деньги из Италии в Украину с помощью кошелька Global24. Для этого я установил приложение на телефон и прошел несложную регистрацию. Теперь мне не нужно бегать по банкам, ведь перевести деньги я могу любой момент на любую украинскую карту. Деньги автоматически переводятся в гривну и комиссия при этом не большая.
+
0
Slava199
Slava199
5 жовтня 2020, 14:17
#
Попробуйте SPOKO. Сегодня это лучший сервис
+
0
Galia5555
Galia5555
26 жовтня 2020, 19:10
#
Я всегда пользуюсь сервисом Spoko,курс выгодный и минимальная комиссия.
+
0
Liana Red
Liana Red
26 жовтня 2020, 19:33
#
Мне тоже нравится Spoko, удобно и надежно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися