Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 вересня 2019, 8:13

Перехід банків на IBAN створив грунт для нового виду платіжного шахрайства

Перехід банків на міжнародний стандарт нумерації рахунків IBAN створив грунт для нового виду платіжного шахрайства. Про це «Мінфіну» розповіли в ПУМБі.

Перехід банків на міжнародний стандарт нумерації рахунків IBAN створив грунт для нового виду платіжного шахрайства.
Фото: sdm-partners.com

Зловмисники розсилають sms-повідомлення про те, що через перехід на новий стандарт їх  банківський рахунок заблокований.

Ось текст одного з реальних повідомлень від аферистів: Vash rakhunok zablokovano u zv'yazku z zaminou rozrakhunkovogo rakhunku. Balance 0.00.UAH 044*****.

«Мета шахраїв — налякати і змусити одержувача sms передзвонити на вказаний номер. Беручи дзвінок, аферист представляється співробітником банку і виманює конфіденційні дані, щоб викрасти гроші своєї жертви», — розповідають в ПУМБі.

Що таке IBAN

З 5 серпня 2019 року в Україні стартувало впровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN у відповідності з вимогами стандарту ISO 13616.

Тепер банки України відкривають своїм клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN. Вони складаються з 29 буквено-цифрових символів, викладених у такій послідовності:

код України – UA-2 букви;

контрольний розряд – 2 цифри;

код банку – 6 цифр;

рахунок – довжина номера рахунку не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 1 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).

З 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов'язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів грошових коштів як в національній, так і в закордонних валютах, в тому числі при транскордонних переказах. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися тільки з використанням IBAN.

Всі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються в силі. Вони є платіжним інструментом, який надає клієнтові можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема ініціювати переказ коштів з банківського рахунку.

Коментарі - 5

+
+38
Італій .
Італій .
23 вересня 2019, 20:30
#
А в чём новизна? И при чём тут IBAN если речь как и раньше про фальшивые СМС от якобы банка?
+
+9
Юрий Makhlay
Юрий Makhlay
24 вересня 2019, 17:28
#
IBAN  это повод для активизации жуликов. СМИ прожужжали про новые счета в банках, но кто знает, что там на самом деле. Вот и рассылают СМСки. Мне пришла такая в средине августа. Решил поприкалываться и набрал номер (телефон в Днепре). Спрашиваю, какая карточка из пяти заблокирована и в каком банке. Бросили трубку.:)
+
0
Італій .
Італій .
24 вересня 2019, 20:25
#
Та то что повод понятно. Но заголовок не говорит что мошенники этим пользуются как поводом, он говорит о новом мошеничестве. Хотя оно ничем не отличается от «мама, я попал в милицию». Никто ж пока не додумывается написать «рождение ребенка создало новый повод для мошеничества» или «подрастковый возраст новый повод для мошенничества».
+
+3
Danconia
Danconia
23 вересня 2019, 20:59
#
Согласно нашего супер лояльного законодательства и поддержки на одном из центральных каналов мавроди-подобных это не оферисты а малый бизнес который как и все в политику метит или метил..
не удивлюсь если однажды в бюджете будт строчка о гос финансировании для бизнес ассоциации малых аферистов
+
+28
VitavitaD
VitavitaD
24 вересня 2019, 12:26
#
Щось не дуже зрозуміла ваш коментар... як лояльність законодавства пов'язана з аферистами?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися