Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 вересня 2019, 9:30

У Гонконгу відмовились від закону про екстрадицію. Акції та валюти ростуть

Керрі Лам, яка займає посаду глави адміністрації Гонконгу, повідомила, що уряд держави відмовився від закону про екстрадицію. Це не всі хороші новини. Як зазначає lblv.ru, США і КНР домовилися про дату переговорів, а в ФРС повідомили про готовність зниження процентної ставки. У всьому світі ринки показали ріст: валюти зміцнилися, котирування акцій піднялися.

Керрі Лам, яка займає посаду глави адміністрації Гонконгу, повідомила, що уряд держави відмовився від закону про екстрадицію.

Протестний законопроект скасували

Проект закону про екстрадицію призвів до багатомільйонних протестів у Гонконгу. Протягом трьох місяців місцеві жителі виходили на щоденні мітинги. З'явилась загроза втручання з боку Китаю. Це напружило інвесторів, оскільки втручання китайської сторони могло вплинути на політичну стабільність і погіршити відносини КНР з іншими державами. Така ситуація сприяла б тому, що інвестори почали б переходити на захисні активи.

Відмова від гучного законопроекту вплинула на зростання фондових ринків і знизила ризики зовнішньої політики. 4 вересня індекс Dow Jones Industrial Average піднявся на 0,91%, S&P 500 виріс на 1,08%, а Насдак Композит додав 1,3%.

Експерти відзначають, що мітинги незабаром припиняться, оскільки влада пішла на основну вимогу протестувальників − відмовилась від закону про екстрадицію. Зараз потрібно «ловити хвилю» і купувати активи, пов'язані з Гонконгом. З початку року iShares MSCI Hong Kong ETF (EWH) подорожчав на 0,5%, хоча за останні півроку котирування знизились на 12% (найбільше падіння припало на пік протестів). Очікується, що найближчим часом EWH буде підвищуватися, а якщо конфліктів між Вашингтоном і Пекіном не буде − може навіть перевищити історичний максимум.

Хороші новини з Великобританії, КНР та Штатів

На світові фондові ринки позитивно вплинули коментарі представників Федрезерву США, які вказують на готовність центробанку до подальшого зниження ставок. Очільник ФРБ міста Нью-Йорк відзначив, що Федеральна резервна система буде працювати для економічного зростання.

Ще однією доброю новиною стало повідомлення Мінторгівлі Китаю про те, що переговори зі Сполученими Штатами продовжаться на початку жовтня. До цього часу представники двох країн будуть працювати для підготовки зустрічі. Учасники ринку сподіваються, що конфлікт врегулюється і не буде у подальшому негативно позначатися на світовій економіці.

Новини з Великобританії також розбурхали ринки. Палата громад підтримала законопроект, згідно з яким Брексіт переноситься на три місяці − до кінця січня наступного року. Інвестори позитивно відреагували на цю новину. Раніше, на чутках про «жорсткий» Брексіт, трейдери продавали акції британських і європейських компаній. Як повідомляє lblv.ru, ситуація стала протилежною.

Сергій Алмазов, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін