Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 серпня 2019, 13:17

Закупівельна революція: у МЕРТ розповіли, що зміниться в ProZorro

29 серпня у парламенті зареєстрували новий законопроект про публічні закупівлі, який допоможе вивести з тіні 250 тис. закупівель та заощадити до 9 млрд грн на рік. Про це йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку.

29 серпня у парламенті зареєстрували новий законопроект про публічні закупівлі, який допоможе вивести з тіні 250 тис.
Фото: rbc.ua

Як зазначається, нововведення торкнуться чотирьох блоків. 

Що пропонується

  • Підвищення ефективності закупівель

Так, пропонується обов'язковість проведення закупівель товарів, робіт і послуг на суму від 50 до 200 тис. грн через Prozorro. Завдяки цьому близько 250 тис. процедур на рік будуть виведені з тіні, а додаткова економія може скласти до 9 млрд грн на рік.

  • Введення персональної відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель

Законопроект створює новий механізм для боротьби з недобросовісними постачальниками. Так, за невиконання умов договору, замовник зможе відмовляти постачальнику у співпраці протягом наступних трьох років.

  • Удосконалення механізму оскарження

Зокрема, пропонується суттєво вдосконалити механізм оскарження торгів в Антимонопольному комітеті України. Наприклад, якщо скарга задовольняється на користь постачальника, то йому повертається плата за оскарження.

  • Гармонізація з міжнародними стандартами

Пропонується розширити перелік конкурентних процедур, надати право брати участь у закупівлях об'єднанням підприємств, а також закріпити право замовників проводити передтендерні комунікації з бізнесом.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися