Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 серпня 2019, 15:37

Інвестиції нерезидентів в зміцнення гривні

Зростання іноземних інвестицій в ОВДП  стало ключовим фактором зміцнення національної валюти.

Інвестиції іноцемців в ОВДП зміцнили гривню
фото: mind.ua

Про ситуацію на ринку ОВДП, активність іноземних інвесторів та вплив на курс національної валюти розповів «Мінфіну» директор напрямку інвестицій та ринків капіталу KPMG в Україні Дмитро Щур 

Рекордне зростання іноземних інвестицій у державні облігації позитивно вплинуло на посилення гривні, яке триватиме до кінця року. Важливу роль у збереженні стабільності національної валюти наступного року відіграватиме вирішення питання обслуговування або рефінансування короткострокових облігацій.

За даними НБУ, станом на 12 серпня 2019 року частка заборгованості держави за облігаціями внутрішніх державних позик (ОВДП) перед нерезидентами складає 87,3 млрд грн або 10,9% від загального обсягу облігацій, що перебувають в обігу.

Це досить високий показник. Така активність держави щодо розміщення ОВДП була викликана необхідністю поповнити бюджет у період президентських та парламентських виборів, під час яких МВФ фактично призупинив переговорний процес із Україною. Свою роль відіграло й приєднання нашої країни до мережі Clearstream. У результаті зросла ліквідність на внутрішньому ринку капіталу та була суттєво розширена база інвесторів.

З іншого боку, завдяки високому рівню дохідності ОВДП інтерес до них з початку поточного року поступово зростав. Зокрема, номінальний рівень дохідності за облігаціями, випущеними протягом липня — серпня 2019 року та номінованими в українській гривні, перебував у діапазоні 14,30 %—18.47%, у той час як за облігаціями, номінованими у доларах, — від 6,50 % до 7,53 %.

Такий рівень ставок є одним із найвищих у Європі. Для порівняння, у Польщі дохідність державних облігацій складає лише 1,5 %. Такий розрив у показниках із європейськими країнами пов'язаний із більш негативним сприйняттям України та консервативною оцінкою ризику країни міжнародною інвестиційною спільнотою.

Читайте також: ОВДП, депозитні сертифікати НБУ та ризики для розвитку кредитування

Як бачимо, чисте зростання інвестицій в ОВДП від нерезидентів з початку поточного року склало близько 80,9 млрд грн. І саме це й було одним із ключових факторів значного зміцнення національної валюти.

Серед інших чинників:

  •  сезонний фактор
  • високі світові ціни на товари українського експорту
  • політика кількісного пом’якшення (quantitative easing) у світі.

Так, середній курс гривні щодо долара США, встановлений НБУ, за сім місяців 2019 року знизився на 7,3 %. Bloomberg і Thomson Reuters визнали українську національну валюту найміцнішою валютою у світі.

Такий ефект від активності іноземних інвесторів породжує закономірне запитання: як це впливатиме на курс іноземної валюти, коли настане час державі платити за своїми
зобов’язаннями?

Термін обігу за облігаціями, випущеними в липні – серпні 2019 року, складає від 70 днів до 7 років. Проте в середньому строк становить лише 2,4 роки. Тож питання обслуговування або рефінансування короткострокових облігацій після настання строку погашення лишається відкритим.

Важливу роль у стабілізації курсу відіграватиме політика НБУ та порозуміння регулятора з Мінфіном, який останнім часом не підтримував дії НБУ.

Таким чином, можливість уникнення паніки на ринках ОВДП та девальвації національної валюти в майбутньому буде залежати, в першу чергу, від здатності уряду та НБУ проводити послідовну макроекономічну політику та реалізувати реформи, на які очікує МВФ.

Ринок очікує, що дії НБУ будуть спрямовані на згладжування короткотермінових валютних коливань, а також покращення інвестиційного клімату. Підставами для оптимістичних прогнозів є підвищення Японським кредитним рейтинговим агентством Rating and Investment Information (R&I) рейтингу
України одразу на дві позиції з CCC+до B зі стабільним прогнозом.

Коментарі - 1

+
+21
AleksandrBank
AleksandrBank
30 серпня 2019, 16:45
#
Читать мнения «экспертов» под копирку написанные даже не интересно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися