Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 серпня 2019, 13:15

Зростання ВВП України в 2019-2020 роках не перевищить 3% — Oxford Economics

Аналітики Oxford Есопомісѕ прогнозують зростання ВВП України в 2019-2022 рр. на рівні близько 3%, незважаючи на політику бюджетної експансії, яку дозволяє проводити зниження облікової ставки й очікувана нова програма МВФ. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Аналітики Oxford Есопомісѕ прогнозують зростання ВВП України в 2019-2022 рр.
Фото: interfax.com.ua

Аргументи аналітиків

«Зростання ВВП в 2019 році очікується на рівні 2,7%, у 2020 – 2,9%, в 2021 – 3,1% та 2,8% у 2022 році», – йдеться у звіті Oxford Economics.

На думку експертів, стрибок до 4,6% у другому кварталі цього року частково відбив пожвавлення інвестицій, оскільки масштаби реформаторського прагнень президента Володимира Зеленського стали більш ясними напередодні перемоги його партії на виборах. Однак основною причиною прискорення стало сильніше зростання споживання після зниження процентних ставок, тоді як обсяг промислового виробництва у другому кварталі зріс лише на 1,6% рік до року.

Читайте також: Претендент на пост глави НБУ розповів, як досягти зростання ВВП до 7% на рік

У Oxford Economics аргументують свою позицію про зростання ВВП в 2019-2020 роках на рівні до 3% тим, що новому уряду необхідно час для початку реформ для зниження рівня корупції, поліпшення бізнес-середовища, а також вирішення конфлікту на Сході, де зосереджена основна частка промисловості.

Експерти допускають імовірність більш швидкого зростання до 2020 року, якщо вдасться швидко продемонструвати успіхи в галузі реформ, а низькі глобальні процентні ставки будуть сприяти пожвавленню інвестицій у приватний сектор.

Підтримка МВФ підвищить шанси уряду на проведення реформ. Зокрема, таких як приватизація головних державних банків та інших підприємств, проведення земельної реформи, наголошується в огляді.

Читайте також: Зростання ВВП склало 8,4% за три роки — Кубів

Водночас у звіті вказано на ризики – недосвідченість нового президента і коаліції, можливі тертя з МВФ, чия підтримка необхідна для обслуговування зовнішнього боргу, і труднощі у врегулюванні східного конфлікту без непопулярних поступок Росії.

На думку аналітиків Oxford Есопомісѕ, при продовженні реформ зростання ВВП може перевищити 3% в 2021 році, але в 2022 році його може загальмувати таке циклічне уповільнення.

Експерти прогнозують скорочення дефіциту поточного рахунку з 3,7% ВВП в минулому році з 3,7% до 3,3% в цьому, 3% – в наступному і 2,4% і 2% – в 2021-2022 роках завдяки достатній сталого експорту. На їхню думку, це обумовлює можливість поступового уповільнення девальвації гривні – до 28,5 грн/$1 у середньому за поточний рік, 29,2 грн/$1 через 2020, 29,9 грн/$1 – за 2021 і 30,3 грн/$1 – за 2022 рік. У свою чергу це дозволить продовжити зниження інфляції: з середньорічного рівня 11% у минулому році до 8,1% в цьому, 7,3% – в наступному і 6,9% – в 2021 році.

Читайте також: Зростання ВВП України за 2018 рік є історичним рекордом — фінансист

У своєму звіті аналітики Oxford Economics наводять оцінку економічного ризику для України за низкою критеріїв (найгірша оцінка – 10 балів). Зокрема, через макроекономічні дисбаланси, високий внутрішній та зовнішній політичні ризики та дефолт по суверенному боргу. За сукупним критерієм загального економічного ризику Україні присвоєно 7 балів – 139 місце з 164 країн у порівнянні з 7,1% півроку тому.

Коментарі - 5

+
+30
squeez
squeez
24 серпня 2019, 20:36
#
В Oxford Economics аргументируют свою позицию о росте ВВП в 2019-2020 годах на уровне до 3% тем, что новому правительству необходимо время для начала реформ для снижения уровня коррупции, улучшения бизнес-среды, а также разрешения конфликта на Востоке, где сосредоточена основная доля промышленности.

Время - ну так команда же есть *** !!! какое время, все лето уже байки слушаем про «кузькину мать» всех уволю всем покажу.
где дела? кроме лозунгов. Команду же готовили еще давно, в чем проблема ? или я такой кузнечик, что не смотрел расходы ЗЕ команды на выборы, в него такие бабки залиты, кто за ними стоит? неужели вы господа хорошие то «команду » не подготовили?  -не верю .
Касаемо востока на него вообще стоит забить на нынешнее время, этот конфликт не решится в ближайшее время, все это понимают, попросту РФ не хочет его разрешить. Так что развиваемся по максимуму, если будет успех люди оттуда и так оттуда мигрируют на подконтрольную территорию, логично? ну да, остануться там клерки и старики. Вернем - обратно туда зальем денег на инфраструктуру. 
Касаемо промышленности - какая ? там  большинство уже уничтожено и вырезано на не подконтрольной территории. Оттуда никакого импакта не будет, да если и что-то останется, это уже все не актуально, та «промышленность» скажем так, никому в мире и нафик не нужна! опять же без вливать денет туда ничего не будет, так что все что там осталось, никто не знает сколько стоит сейчас.
+
+22
shenyaaa
shenyaaa
25 серпня 2019, 1:09
#
Не позорьтесь. Аналитик с вас не какой
+
0
squeez
squeez
25 серпня 2019, 11:08
#
А я и не анализирую, так что подотритесь, это моё мнение :D вы с ним можете не согласится, а можете в принципе не читать, рад что порвались, и доели за мной
+
0
jurius
jurius
25 серпня 2019, 11:31
#
В ближайший год стоит помнить о планировании запуска СП-2 который уменьшит ВВП Украины на 0,5-0,7%. Также, по всей видимости, именно во время Зеленского Украина пройдет очередной цикл мирового кризиса. Сырьевая украинская экономика всегда оказывается одной из наиболее пострадавших в мире. Сгладить вызовы может только форсирование запуска рынка земли и проведение большой приватизации + параллельное проведение на протяжении всей каденции судебной реформы, продолжение дерегуляции и очистки банков. + Нельзя допустить чтоб государство вмешивалось в независимость НБУ и НАКа.
+
0
jurius
jurius
25 серпня 2019, 11:32
#
В первом предложении имелось ввиду не уменьшение ВВП Украины, а уменьшение роста ВВП Украины.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися