Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 серпня 2019, 22:27

Вихідні. Що буде з курсом в обмінниках

Робочий тиждень, що завершуєтьсяився, виявився надзвичайно багатим на події на валютному ринку. Безготівковий долар спершу поступово впав до 25 гривень і нижче, а потім також активно почав зростати. На вечір п'ятниці курс продажу долара зупинився на позначці в 25,56 гривень.

Причиною таких валютних коливань були активні скупки гривневих ОВДП іноземцями. Вони буквально залили міжбанк валютою. За два останніх аукціона в основному нерезидентами було куплено облігацій на суму 24,161 млрд гривень, що забезпечило падіння долара на міжбанку нижче рівня в 25 гривень і дозволило НБУ купити понад 1,2 млрд доларів в резерви за місяць. Але як тільки іноземці знизили свою активність по купівлі ОВДП — валютні котирування поповзли вгору.

Готівковий ринок займав в цей період досить зважену і обережну позицію, але став заручником поведінки міжбанку.

Читайте такожВ Нацбанку розповіли, чому регулятор дозволив долару впасти

Коли котирування стрімко просідали — цінники в обмінниках знижувалися більш істотно по прийому валюти у громадян, а котирування продажу при цьому залишалися на рівні міжбанку.

Коли ж курс почав стрімко зростати — фінансисти скуповували валюту у громадян нижче рівня міжбанку, а ось продавали вже за цінами, що випереджали котирування продажу валюти на торгах.

Це призводило до оперативної ( до 2-3 разів на день) зміни цінників в обмінниках в залежності від ситуації на торгах і до розширення спреду між курсами купівлі та продажу валюти для мінімізації ризиків власників обмінних пунктів.

Ситуація невизначеності щодо подальшого поводження курсу на міжбанку зберігається, тому що на проводимому Мінфіном України 6 серпня аукціоні з розміщення ОВДП буде запропонований досить невеликий обсяг паперів, але на привабливі для інвесторів терміни.

Чиновники сподіваються таким чином за рахунок зростання інтересу інвесторів до облігацій при паралельному скороченні обсягів їх розміщення — знизити прибутковість по ним і тим самим заощадити на обслуговуванні боргів.

Але при цьому, є ризик того, що обсяг валюти на міжбанку під купівлі нерезидентів в такому випадку скоротитися, що буде стимулювати подальше зростання валютних котирувань.


Для мінімізації своїх ризиків на вихідних фінансисти:

1) розширять спред між курсами купівлі / продажу валюти;

2) оперативно мінятимуть котирування в залежності від попиту і пропозиції по наявній валюті в даному регіоні;

3) будуть працювати в форматі «з обороту», але при цьому закладати в курс продажу потенційне зростання котирувань наступного понеділка.

Частина обмінників, власники яких зроблять ставку на подальше зростання валюти — будуть в основному працювати «на прийом», виставляючи курс скупки валюти в громадян трохи вище, ніж у конкурентів і не особливо продаючи куплену валюту бажаючим. Фінансисти при такій тактиці будуть в основному залишатися «в доларі та євро», сподіваючись надалі дозаробити за рахунок продовження зростання котирувань.


Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 25,35- 25,45 гривень, продаж 25,60 — 25,70. Спред по долару складе від 20 до 35 копійок, але в більшості обмінників він буде знаходитися в межах 20 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір 2 серпня перебуває у межах 1,11 долара за євро і фінансисти не очікують на міжнародних майданчиках будь-яких сильних змін цього співвідношення до понеділка.

Тому в обмінниках будуть орієнтуватися приблизно на таке співвідношення євро до долара в перерахунку до гривні в цей період. Але з огляду на загальну тенденцію зростання валютних котирувань останніх трьох робочих днів — власники обмінників дешево євро продавати не будуть.

«Мінфін» прогнозує на 3 і 4 серпня курс євро в обмінниках у межах: прийом 28,138 — 28,250 гривень та продаж 28,416- 28,527. З огляду на зростання курсової невизначеності на валютному ринку і збільшення ризиків — частина власників обмінників закладе ще додаткові відхилення по євро у межах до 6-10 копійок.

Спред по євро в середньому буде перебувати на рівні 25 копійок.

Котирування російського рубля. По ньому власники обмінників продовжать працювати у форматі «з обороту». Курс рубля на суботу та неділю за нашими розрахунками складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,380 — 0,387 гривень і продаж 0,390 — 0,399. Частина пунктів обміну валют закладе ще додатково плюс-мінус 0,003- 0,005 гривні на рублі для мінімізації своїх валютних ризиків.

Коментарі - 1

+
+3
bonv
bonv
2 серпня 2019, 22:59
#
Спокій на вихідні..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися