Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 серпня 2019, 15:29

Як США та Україна з інвесторами торгувались

 

 Останній тиждень виявився гарячим на події.
фото: bank.gov.ua

Останній тиждень виявився гарячим на події. У США Дональд Трамп ввів чергові санкції у відношенні Китаю. В Україні вирували валютні пристрасті, а фінансові регулятори з'ясовували стосунки в мережі. Про те, чим обернеться перепалка фінансових регуляторів для інвесторів в ОВДП розповів НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Сергій Фурса.

Трамп переграв ФРС

Головна образа трапилася в США, як все головне, що відбувається на планеті, зокрема вторгнення інопланетян у голлівудських фільмах. ФРС знизила ставку на 0,25%, причому зробила це вперше з 2008 року, коли таким чином почали боротися з глобальною кризою.

ФРС ставку знизила, але зробила це, з точки зору Трампа, без поваги. Не так сильно, як хотілося американському президенту, і супроводивши коментарями, які заплутали ринки. В результаті, вже в середу американські індекси падали, а твіттер Трампа розродився лайкою. Але це був тільки початок.

Тому що в четвер, коли американо-китайські торгові переговори закінчилися рішенням продовжити переговори потім, Трамп раптом ввів мито на $300 млрд на китайські товари, обваливши ринки як акцій, так і сировинних товарів. Нафта, наприклад, втратила відразу 7%.

В результаті, індекс S&P500 відкриє п’ятницю на позначці в 2953 пункти, а долар зміцнився відносно євро до 1,108. І якщо в таких країнах, як Україна, мешканці великих кабінетів не можуть нашкодити світовій економіці,  то коли неадекватно поводиться людина в найважливішому кабінеті на Землі, це турбує. У той же час, підтримує ринки підозра, що різкий виток в торговельній війні з Китаєм стався тому, що Трамп залишився незадоволений рішенням ФРС і таким чином, створюючи додаткові ризики для економіки, підштовхує регулятора до подальшого зниження ставки. А це вже радує інвесторів і спекулянтів.

 Віртуальна перепалка Мінфіну та НБУ закінчилась компромісом    

В українському сегменті на цьому тижні спостерігалася незначна фіксація прибутку після вражаючого зростання. Що, втім, не завадило суверенним паперам і варрантам вирости за підсумком тижня. Інвестори зберігають позитивний настрій і особливо позитивний щодо України. Тим більше, коли їх радують такими інтерв'ю, які дав фаворит на посаду крісла прем'єр-міністра Гончарук.

Він озвучив реформи, на яких хоче концентруватися, підтримавши думку інвесторів, що все буде добре. Ажіотаж з боку зовнішніх гравців навіть викликав бурю всередині країни у вигляді короткої словесної перестрілки між Мінфіном і Нацбанком. А всьому виною експансія на ринок гривневих облігацій з боку нерезидентів, які на цьому тижні купили на первинному аукціоні облігацій більш ніж на $500 млн, збільшивши свій портфель до $3,5 млрд.

Продаючи ці долари, вони різко зміцнили курс гривні, викликавши шквал обурення в уряду, для якого кожен десяток копійок зростання курсу обертаються різким зростанням діри в бюджеті, оскільки зменшує надходження від митниці. Все природно.

У Мінфіну і Нацбанку різні завдання, причому це характерно не тільки для України. Іноді це призводить до конфлікту інтересів. Хоча рідко стає публічним в результаті коментарів у Фейсбуці. Мінфіну потрібно виконувати бюджет, Нацбанку потрібно зорієнтувати інфляцію і дотримуватися гнучкого курсоутворення. І не заважати ринковому курсоутвореню.

З іншого боку, питання в тому, чи є поточне ринкове зміцнення гривні відображенням температури в економіці, адже викликано воно виключно активністю нерезидентів, яка скоро закінчиться. Загалом, Мінфін скаржиться, Нацбанк розводить руками. Але, судячи з усього, сторони дійшли компромісу, нехай публічно це ніяк не було заявлено.

   Курс охолов, мінфін зменшив апетити  

Індикатором домовленостей є той факт, що Нацбанк, мабуть, став-таки стіною біля позначки в 25 гривень за долар, не пустивши гривню далі. І в п’ятницю з ранку курс був ближче до 25,5 ніж до 25,0. Розумне рішення, адже воно дозволяє уникнути сильних шоків у майбутньому. Але може стати сигналом для інших учасників, що далі вже не буде, а значить, можна запускати осінню сезонність.

З іншого боку, Мінфін тепер обмежив апетити, поставивши ліміти на розміщення по всіх облігаціях на наступному аукціоні. В результаті, максимум, що зможе залучити Мінфін у вівторок — це 3 млрд грн. А значить, надто сильного припливу валюти вже не буде, що прибере тиск з валютного ринку. Компроміс як він є, всі незадоволені, всім довелося піти на поступки. А на наступному аукціоні можна очікувати більш агресивного зниження прибутковості за державними облігаціями, адже ліміт попиту змусить покупців конкурувати.

А на ринку акцій в Україні почали торгувати акціями Apple. Збулася мрія ідіота, тепер простий українець може наслідувати приклад Форреста Гампа і купити акції однієї яблучної компанії. Та й ті котирування, за якими продають і купують папери, показують, що швидше за це нагадує ловлю роззяв, ласих на гучні і модні тренди, ніж реальний запуск активних торгів. Все-таки, купувати акції в Україні за ціною на 10% -20% вище, ніж вони торгуються у США, не найрозумніша інвестиція. Хоча, з іншого боку, де Apple, а де розумні покупки.

 

Коментарі - 10

+
+28
Irina1988Kiev
Irina1988Kiev
2 серпня 2019, 16:36
#
Хорошая статья, 

Но вот «Хотя, с другой стороны, где Apple, а где разумные покупки.» как по мне очень субъективно.
+
+99
54022684
54022684
2 серпня 2019, 17:30
#
Пожалуй, имелась ввиду покупка продукции Apple, а это разумной покупкой назвать нельзя, просто понты. Очень даже объективно
+
0
bonv
bonv
2 серпня 2019, 18:27
#
Краще купляти не в нас і не на піку.. Перекуплені...
+
+21
bonv
bonv
2 серпня 2019, 18:26
#
25 то і так дуже несподівано.. Нижче 26 практично ніхто не очікував.. Але такі ігри за рахунок експортерів і бюджету. Тому пора припиняти.
+
+30
squeez
squeez
3 серпня 2019, 13:23
#
А что за стёб в конце статьи ?  по поводу ЭПЛ, а что у нас сосунги флагманы стоят дешевле? - старая продукция ЭПЛ в виде яблофонов 7-8 в полне доступны, можно купить вообще с уценкой, Б/У - которые кишат на том же ОЛХ за 250 $ -7ку и 300$ -8ку, и телефоны в полне справляются со своими функциями в реалиях современия, я пользуюсь потому что привык к IOS, хотя кто ходит с андроид никакаки поползновений нет, каждый выбирает то что ему удобно, по цене, функционалу, или по системе как я, к которой просто привык за 8 лет
+
0
Bely
Bely
5 серпня 2019, 16:43
#
Неплохо так от безобидного стеба у вас запекло:)
+
0
squeez
squeez
5 серпня 2019, 21:26
#
Например? - я конструктивно ответил почему я выбираю эту продукцию, за флагманом не гоняюсь, не понимаю ласт модели смартфонов (флагманы) флагман конкурента стоит так же. Стёб рассчитан на не очень интеллектуального читателя, так где меня запекло? мне плевать вообще, я в дискас что лучше  IOS или андроид никогда не вступал и не буду, это очень глупо и уважаю обе оси. так шо ГОРЮ!! ой горю как
+
0
Bely
Bely
6 серпня 2019, 12:32
#
«сосунги» - раз оскорбляете другую фирму конкурирующую, то уже вступаете в дискас:)
+
0
Graycat
Graycat
3 серпня 2019, 19:15
#
Последнее предложение в статье явно было лишним. Но цель достигнута - мы негодуем:)
+
0
vetaliyon
vetaliyon
4 серпня 2019, 11:31
#
В таком случае делаем руками НБУ курс по 30 и перевыполняем бюджет. Это же так легко...)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися