Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 липня 2019, 16:00

Зниження тарифу «Укренерго» дозволить знизити тариф для всіх промспоживачів

Зниження тарифу на послуги «Укренерго» дозволить зменшити вартість електроенергії для всіх промислових споживачів, а не окремих підприємств. Про це заявив позаштатний радник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех, передають Українські новини.

Зниження тарифу на послуги «Укренерго» дозволить зменшити вартість електроенергії для всіх промислових споживачів, а не окремих підприємств.
Фото: ukr.media

Що це значить

«Зниження тарифу „Укренерго“ — це зниження тарифів для всіх споживачів — юридичних осіб. Знизити тарифи для конкретних підприємств регулятор, місто і влада не можуть. Інше питання — створювати умови для того, щоб на конкурентних сегментах ринку такі підприємства могли знайти більш дешевого виробника, постачальника – так.

Ось, наприклад, ці 10% „Енергоатома“, які на ринку продаються, і „Центренерго“ з фіксованими цінами, нижче яких не можна продавати, — ці обсяги можуть бути змінені», — заявив Чех.

На думку експерта, знизити тариф «Укренерго» можна, переглянувши прогнозний енергобаланс.

Читайте також: «Зелений тариф» обійдеться українцям 1,3 мільярда євро в рік

«Вже були дискусії щодо того, чи слід змінити прогнозний баланс виробництва електроенергії, зокрема оптимізуючи, і в меншу сторону, виробництво сонячної енергії в цьому році. Тому що, з огляду на завищений прогноз вироблення сонячної енергетики, виникає зобов'язання „Укренерго“ платити. І відповідно, з'явився ось цей тариф 54 копійки. Але готовність сонячних станцій по датах введення у цьому році, і в цьому році взагалі – це все визначає обсяг електроенергії, що продається за спеціальним фіксованим цінами. І він, швидше за все, буде нижчим. Тобто, тут існує певний резерв. Потрібно робити розрахунки, не прогнозування, а саме будувати модель, робити розрахунки і знижувати тариф „Укренерго“. Але, наголошую, це буде для всіх споживачів», — розповів Чех.

Нагадаємо, 27 червня Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом АТ «Нікопольський завод феросплавів» зупинив дію постанов НКРЕКП, якою були встановлені тарифи для НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року.

Читайте також: Мінфін завершив процес створення ПРАТ Укренерго

12 липня Нацкомісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила для «Укренерго» новий тариф на передачу електроенергії на рівні 312,14 грн/МВт-год, що на 10,2% нижче тарифу, встановленого попереднім постановою. Тариф вступить в силу з 1 серпня.

30 липня Окружний адміністративний суд Києва відмовив Нікопольського заводу феросплавів у задоволенні клопотання про зупинення дії постанови НКРЭКУ, яким затверджено новий тариф на послуги з передачі електроенергії «Укренерго» з 1 серпня.

Коментарі - 3

+
0
allexpl
allexpl
31 липня 2019, 19:10
#
Только пэрэсичные этого не ощутят...
+
0
vanipe
vanipe
31 липня 2019, 21:53
#
Ощутят. Сравните тариф НЭК «Укрэнерго» на 2018 год - 48.94 грн/МВт-час и на 2019 - 312,14 грн/МВт-час
Разницу (в 5 раз) заплатит из своего кармана конечный покупатель.
Ссылка на постанову: http://www.nerc.gov.ua/?id=30097
+
0
allexpl
allexpl
1 серпня 2019, 14:05
#
Согласен, но я имел ввиду не ощутят снижения...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися