Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 липня 2019, 19:46

Чи зменшаться тарифи на опалення майбутньої зими

Нещодавно Кабінет міністрів Володимира Гройсмана прийняв рішення обмежити максимальний розмір тарифів на опалення, і не допустити їх зростання вище рівня, який він сам же й встановив. Тому майбутньої зими розцінки за опалення для українців за наявності лічильника не будуть перевищувати 1400 грн за 1 Гігакалорію (Гкал), а якщо лічильника немає – то не вище 35,21 грн за 1 кв. м.

Крім того, уряд вирішив обмежити також і верхній розмір тарифів на гарячу воду. Тепер, якщо у вас у квартирі є рушникосушильник, то 1 кубометр гарячої води має коштувати наступного опалювального сезону не дорожче, ніж 83,66 грн (з ПДВ), а якщо рушникосушильник не встановлений – то не дорожче ніж 75,74 грн за 1 куб м.

На засідання уряду Володимир Гройсман розкритикував теплокомуненерго за занадто високі тарифи – цифри в платіжках, за його словами, беруться ледве не зі стелі. Інакше як можна пояснити, що в одних регіонах тариф на опалення складає 1,3 тис. грн за 1 Гкал, а в інших – 2 тис.?, — запитав прем’єр-міністр.

При цьому уряд оприлюднив середні цифри вартості комунальних послуг по країні – різниця дійсно вражає. Наприклад, у Києві та Київській області 1 Гкал тепла коштує 1611 грн, у Тернопільській області – 1746 грн, у Луганській – 1785 грн, у Рівненській – 1796 грн за 1 Гкал, а у Кіровоградській області 2129 грн за 1 Гкал. В окремих містах тарифи на опалення – просто космічні. Наприклад у м.Сміла Черкаській області тарифи за останній рік зросли майже на 20% і тепер містяни платять 2337,72 грн за 1 Гкал.

Тільки чотири області на всю Україну мають на сьогодні у середньому тарифи нижче, ніж встановлені Кабміном 1400 грн: це Одеська, Вінницька, Чернівецька та Івано-Франківська області.

Уряд підкреслив, що рішення обмежити рівень тарифів призведе до зниження цифр у платіжках українців в середньому по країні на 14%. Однак, наприклад, у Луцьку платіж за опалення квартири площею 63 кв. м зменшиться з нещодавніх 1363 грн щомісяця до 1033 грн, у Тернополі власник квартири площею 37 кв. м буде платити не 2301 грн щомісяця, а 1844 грн, а ось к Рівному за квартиру площею 65 кв. м житель міста буде платити не 3923 грн, а 3059 грн. Економія по цих регіонах складе 19-24%, а жителі Сміли, де самі високі тарифи у країні, взагалі зекономлять до 40%.

Крім того, уряд Володимира Гройсмана вирішив запустити цілу програму #ЧеснаПлатіжка, яка повинна з'ясувати, а чи не переплачують українці за опалення через жадібність власників теплокомуненерго або неуважність місцевої влади, яка дозволила встановити такі високі тарифи? Для цього прем'єр доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Державній аудиторській службі провести аудит кожного теплокомуненерго. Прем'єр підозрює, що високі тарифи на опалення вже стали непоганою годівницею для деяких ділків, які саме за рахунок астрономічних цифр в платіжках заробляють великі гроші і потім виводять через офшори за кордон.

Однак у цього рішення Кабміну є і підводні камені, про які уряд вважав за краще нічого не говорити. По-перше, скоро вибори до Верховної Ради, і новий парламент буде формувати новий склад Кабміну. Це означає, що Гройсман, який братиме участь в цих виборах, рішенням по тарифам зробив собі непогану рекламу перед виборами, а ось виконувати його доведеться вже новому складу уряду.

По-друге, рішення Кабміну не зовсім узгоджується з буквою закону. Справа в тому, що за законодавством забороняється встановлювати тарифи на тепло нижче економічно обґрунтованих витрат на його виробництво. Тобто, якщо постачальники тепла у суді доведуть, що їх високі тарифи підраховані правильно, то вони можуть їх повернути, та ще з відсотками. Тобто, споживачі послуг тоді все одно заплатять.

По-третє, рішення уряду Гройсмана стосується тільки Києва та обласних центрів, а ось районній владі та владі інших міст знизити тарифи лише «рекомендовано». Це дискримінація, і це ще один причина, по якій це рішення можна скасувати в суді.

По-четверте, багато теплокомуненерго взяли кредити на ремонт і модернізацію тепломереж, а також залучили спеціальні енергосервісні компанії, щоб знизити свої виробничі витрати. Якщо теплокомуненерго не зароблять достатньо грошей, ці проекти можуть зірватися, і ми знову залишимося зі старими мережами та котельнями.

По-п'яте, Кабмін не оприлюднив свої підрахунки — чому саме 1400 грн за 1 Гкал, а не 1300 або 1500? При цьому ніхто не вказав на те, що в листопаді цього року ціни на газ (а багато теплоенерго працюють на газі) можуть значно підскочити. Чи вистачить тоді котельням грошей на закупівлю газу — не відомо. Тому рішення уряду красиве, але от чи буде його втілено в життя – ще велике питання. У випадку ж з «Кредітон» таких проблем не виникне – швидкі кредити без довідки про доходи, найвигідніші кредитні умови і низька процентна ставка залишаються незмінними «фішками» компанії. Тому навіть якщо не буде вистачати на термінову оплату «комуналки», яка подорожчала, перехопити гроші до зарплати можна буде і в «Кредітоні».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися