Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 липня 2019, 9:59

Україна залучила 3,3 мільярда інвестицій у відновлювану енергетику

З 2014 року Україна отримала 3,3 мільярда євро інвестицій у сферу відновлюваної енергетики. Про це повідомив радник голови Держенергоефективності з питань міжнародного співробітництва Костянтин Гура, пише «Громадське».

З 2014 року Україна отримала 3,3 мільярда євро інвестицій у сферу відновлюваної енергетики.
Фото: mind.ua

За його словами, щоб виконати Енергетичну стратегію України, потрібно залучити до 2035 року ще 30 мільярдів євро.

«Звичайно, ми ще знаходимося на початку ринку балансування, але 3,3 мільярда — це прямі інвестиції, які надійшли до економіки держави. Україна взяла на себе дуже амбітні зобов’язання: виконання завдань Національного плану дій з відновлюваної енергетики, а також Енергетичної стратегії. Відповідно до неї ми повинні мати 25% енергії з відновлюваних джерел в енергобалансі до 35-го року. Усе це вимагає значних інвестицій — 30 млрд євро», — заявив Гура.

Серед потенційних напрямків залучення інвестицій експерт виділив:

  • будівництво об'єктів відновлюваної енергетики (СЕС, ВЕС, маліГЕС, біоТЕЦ, котельні на біомасі, біогазові установки та ін);
  • будівництво потужностей з виробництва обладнання для об'єктів відновлюваної енергетики; — будівництво заводів з виробництва твердих та рідких біопалив;
  • вирощування енергетичних культур.

Нагадаємо, що з 1 липня в Україні офіційно стартував другий етап переходу на новий ринок електроенергії. Згідно з новою моделлю, електрику, вироблену «зеленими» електростанціями, викуповуватиме новостворена державна компанія під умовною назвою «гарантований покупець». При цьому платити за вироблену з альтернативних джерел енергію будуть за «зеленим» тарифом, який в Україні є одним з найвищих у Європі.

Коментарі - 7

+
+29
Andrey M
Andrey M
24 липня 2019, 10:23
#
«При этом платить за производимую из альтернативных источников энергию будут по «зеленому» тарифу, который в Украине является одним из наивысших в Европе.» - ось ключове! В найбіднішій країні Європи найвищі ціни по «зеленому тарифу». Ну а беніфіціаром цього щастя з фіксованою ціною на 10 років є Ахметов і ко за сприянням попереднього Президента! Отже, ці «інвеститції» є не що іншим, як збільшенням активів олігархату за рахунок населення України, з формуванням критичної залежності по енергетиці від узького сегменту власників цих компаній. І ці «інвестиції в зелені тарифи» спричинять занепад атомної енергетики та відсутність коштів на модернізацію АЕС та можливі техногенні катастрофи пов"язані з цим!
+
0
huliolopez
huliolopez
24 липня 2019, 11:13
#
Радіоактивні чайники не потрібні
+
0
Andrey M
Andrey M
24 липня 2019, 11:21
#
В тому то й справа, що за рахунок дешевої ел. енергії виробленої на АЕС надприбутки отримають олігархи.
А самі АЕС стануть радіоактивними чайниками, без вкладень на їх модернізацію та якісного обслуговування. 
+
0
huliolopez
huliolopez
24 липня 2019, 11:39
#
Там вже нічого модернізувати, Українським АЕС залишилось працювати 10 років, після чого починається їх поступове виведення з експлуатації. На сайті мін енергетики та вугільної промисловості є графік, я зараз точно не пам'ятаю, але здається в 2029 буде зупинена Рівненська АЕС і далі будуть зупиняти по одному енергоблоку щорічно.
Як на мене вибору в нас немає, хочемо ми чи ні, але історія української атомної енергетики закінчиться в 2040 році - а жити якось треба. Тому вибір лише між вугільною та альтернативною енергетиками.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
24 липня 2019, 11:59
#
Вы забыли Андрей об одном, сейчас у новой власти есть все рычаги поменять этот расклад, потому все в руках Зе команды.
+
0
Andrey M
Andrey M
24 липня 2019, 13:56
#
На жаль змінити не можуть, так як весною, боячись що програють вибори провладна більшість контролюєма олігархами, проголосувала що введені в експлуатацію виробники «зеленої енергії» протягом 10 років будуть отримувати надприбуток за фіксованою ціною в євро:(
+
0
tomsfsb
tomsfsb
24 липня 2019, 11:09
#
Ну нужно же чем то похвастаться государству.Жаль,что в нашей стране,не кому бороться с такими людьми.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися