Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 липня 2019, 15:39

Без чорних лебедів: порція фінансового позитиву

Нафтогаз розмістив євробонди на мільярд доларів, іноземні інвестори скуповують валютні ОВДП, а Нацбанк знизив ставку.

Нафтогаз размістив євробонди на мільярд доларів, іноземні інвестори скуповують валютні ОВДП, аНацбанк понизив ставку.
фото: unian.ua

Тиждень, що минає, був насичений сприятливими для економіки України подіями. Якими саме, розповів у своїй колонці на «НВ» спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує ключові тези огляду. 

Тішить нафта, ціна якої падає на тлі можливих пом’якшень щодо Ірану: чорне золото за останній час втратило приблизно 5%. А ось що не дуже подобається, так це досить різке падіння вартості наших улюблених пшениці і кукурудзи.

Оптимізм панує і в українському сегменті єврооблігацій. За останній тиждень ціни за державними облігаціями зросли на пару пунктів, стимулюючи Мінфін проводити нові розміщення. Прибутковість по українській кривій в середньому становить 6,4%. 

Нафтогаз минулої п’ятниці залучив приблизно $1 млрд, зробивши подвійний випуск у доларах і євро. Тепер компанія може одночасно задовольнити забаганки уряду, якому потрібні гроші в бюджет, і закачати газ у сховища, щоб не задовольнити взимку Путіна, коли він почне перекривати краник. У підсумку за два тижні дві державні компанії скористалися відкритим вікном можливостей і провели успішні розміщення до виборів, які можуть принести не завжди приємні сюрпризи.

Іноземці все активніше заходять у внутрішні облігації, зокрема доларові, на тлі зниження дохідності по суверенній кривій єврооблігацій. Цього тижня Мінфін провів суперуспішне розміщення ОВДП і зібрав з ринку 33 млрд грн. Причому левова частка припала на валютні ОВДП, за якими Мінфін отримав приблизно $1 млрд. І якщо близько $750 млн з них — рефінансування старого боргу, то приблизно $250 млн — нові гроші. Такими темпами ставки на внутрішньому ринку знижуватимуться не лише за гривневими облігаціями. Там вже другий тиждень поспіль Мінфіну вдається продавити дохідність вниз на 0,2%.

Не дивно, що на цьому тлі Нацбанк зважився знизити ставку, яка тепер становитиме 17,0%. Регулятор поки що діє обережно, але плани у нього більш ніж агресивні: до кінця наступного року облікова ставка може опуститися нижче 10%. Це, звісно, трапиться, якщо не прилетять чорні лебеді, які так люблять гніздитися в Україні.

Гривня ж трохи ослабла за останній тиждень, повернувшись до позначки 26,0. Одразу помітно, що цього тижня іноземці не обмінювали свої долари на гривні, а віддавали їх уряду напряму.

Коментарі - 5

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
19 липня 2019, 16:43
#
«Неудивительно, что на этом фоне Нацбанк решился снизить ставку,которая теперь составит 17,0%. Регулятор пока осторожничает, но планы у него более чем агрессивные: к концу следующего года учетная ставка может опуститься ниже 10%. Это, конечно, случится, если не прилетят черные лебеди, которые так любят гнездиться в Украине.» - на самом деле все возможно, решается ситуация с законами и реформами по МВФ, ЕС, Всемирный банк и пора прикрутиить краник со ставками ОВГЗ. Еще время есть заходить до октября точно, если решат - думаю нужно снижать ставку учетную не на 0,5%, а на все 2-3%. Валюта 4-5%, и нормально пока.
+
0
vlad9486
vlad9486
21 липня 2019, 11:14
#
Что значит прикрутить краник со ставками ОВГЗ? Зелёные же не собираются шатать НБУ? Ставки ОВГЗ не могут быть значительно ниже чем учётная ставка.
+
+35
vahatovych
vahatovych
20 липня 2019, 14:23
#
Якого *** продають ці всі облігації, хто буде виплачувати процент і основну вартість облігації?
+
+68
skylake3
skylake3
20 липня 2019, 14:51
#
Логика: после нас хоть потоп) Заодно приятно же наступникам подложить свинью)
+
+20
vlad9486
vlad9486
21 липня 2019, 11:22
#
ФПГ перестали розганять «зубожиння» в своих СМИ, потому что они уже поменяли власть и новая их пока устраивает. В результате украинцы почувствовали улучшение экономики. У нас оно с 2016, но люди не могут оценить свое благосостояние, и тем более, благосостояние страны без помощи СМИ. В результате НБУ может начать цикл снижения ставок и ставки по ОВГЗ из-за этого тоже снизятся. А зелёные припишут это себе. И даже, в некотором роде, будут правы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися