Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 липня 2019, 15:39

Ціна мандату: з яким бізнесом пов’язані кандидати в Раду від найбільших партій

Оптова та роздрібна торгівля, енергетика і експорт товарів до Росії – бізнес, з яким пов’язані кандидати у народні депутати з найпопулярніших політичних партій. А загальна кількість підприємств, з якими майбутні парламентарі мають зв’язки, сягає 1,8 тис.

Оптова та роздрібна торгівля, енергетика і експорт товарів до Росії – бізнес, з яким пов’язані кандидати у народні депутати з найпопулярніших політичних партій.
фото: bagnet.org

Представники яких промислово-фінансових груп прописались в політичних силах та скільки заробляють такі підприємства, простежив портал YouControl. Напередодні виборів «Мінфін» пропонує ознайомитись із ключовими висновками аналітиків.

У полі зору

Дослідження стосувалось шести політичних сил, які за опитуваннями мають найбільше шансів потрапити до Верховної Ради:

  • Слуга народу
  • Опозиційна платформа «За життя»
  • Батьківщина
  • Європейська солідарність
  • Голос
  • Сила і честь

«Під приціл» потрапила перша десятка цих партій, окрім «Слуги народу». Від неї розглянуто перші 30 кандидатів зі списку, адже рейтинги політсили суттєво вищі від конкурентів.

Розглянули не тільки компанії, де кандидати є власниками, засновниками чи директорами, а й простежили зв’язок через родичів. Не обійшли і питання причетності до фінансово-промислових груп, де ситуація може розгортатись у обох напрямках: група контролює депутата чи депутат має вагу в групі.

Вийшли на зв’язок

Кандидати у нардепи, що опинилися у фокусі дослідження, загалом пов’язані майже із 1,8 тис. компаній, половина з яких мають точки перетину зі «Слугою народу». За 2017 рік виручка усіх цих підприємств досягла вражаючих 287,5 млрд грн.

Ці компанії активно працювали із зовнішніми ринками. Їхній експорт за 2018 рік склав 93,5 млрд грн, а імпорт за той же рік – 15,5 млрд грн. Майбутні парламентарі не цуралися і торгівлі з Росією. Винятком стали лише представники «Голосу» та «Сили і честі».

Найбільше на експорті в Росію збагатилися компанії, причетні до представників “Опозиційної платформи «За життя». За попередній рік вони заробили на цьому 123 млн грн, що складає 11% від усіх їх продажів за кордон. А от на імпорт з РФ 2018 року найбільше витратив бізнес «Європейської солідарності» – 56 млн грн.

Поділились за інтересами

Серед 1,8 тис. компаній, пов’язаних із майбутніми парламентарями, більше 450 займаються оптовою та роздрібною торгівлею та ремонтом транспорту. Вид діяльності понад двох сотень компаній, дотичних до кандидатів, – «Операції з нерухомим майном». Ще по 138 підприємств з переліку представляють такі галузі, як «Професійна, наукова та технічна діяльність» й «Інформація та телекомунікації».

Якщо ж говорити про масштаби роботи в певних галузях, обсяг виручки у різних сферах розподіляється таким чином:

Переробна промисловість

  • Компанії цієї галузі кандидатів від «Слуги народу» 2017 року отримали виручки 71,8 млрд грн;
  • «Європейської солідарності» – 28 млрд грн;
  • «Батьківщини» – 2,3 млрд грн;
  • ОП «За життя» – 1,5 млрд грн.

Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

  • Підприємства, пов’язані зі «Слугою народу», 2017 року заробили 57,7 млрд грн;
  • ОП «За життя» – 7,9 млрд грн;
  • «Батьківщини» – 111 млн грн.

Торгівля та ремонт транспорту.

  • Компанії, пов’язані із майбутніми нардепами від «Слуги народу», 2017 року отримали виручки 12,9 млрд грн;
  • «Європейської солідарності» – 8,3 млрд грн;
  • «Батьківщини» – 3,8 млрд грн;
  • «Сили і честі» – 14 млн грн;
  • ОП «За життя» – 13 млн грн.

Транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність.

  • Компанії цієї галузі кандидатів від «Слуги народу» 2017 року напрацювали на 31 млрд грн;
  • «Європейської солідарності» – на 181 млн грн;
  • «Батьківщини» – на 52 млн грн.

Інформація та телекомунікації.

  • Підприємства із цього ринку, до яких причетні потенційні нардепи від «Слуги народу», 2017 року заробили 2,4 млрд грн;
  • від «Батьківщини» – 146 млн грн;
  • від «Сили і честі» – 11 млн грн;
  • від ОП «За життя» – на 6 млн грн;
  • від «Європейської солідарності» – 1 млн грн.

Групові зв’язки

Вказують на бізнес-напрямки, що відстоюватимуть майбутні депутати, і фінансово-промислові групи (ФПГ), до яких входять або причетні пов’язані із кандидатами компанії.

Також, для прикладу, засновниками «Група родини Стефанчук», пов’язаної із партією, є члени родини радника Президента, його представника у Верховній Раді та другого номера у виборчому списку Руслана Стефанчука. Також у списках можна зустріти Михайла Радуцького, котрий є засновником клініки «Борис» і представників групи родини Шуляк, які займаються нерухомістю та наданням юридичних послуг.Найбільше зв’язків із ФПГ мають «Слуги народу». Із найгучніших назв – це групи «Приват» та «Квартал 95». Зв’язок із першою з них простежується хоча б через Олександра Ткаченка (№ 9 у списку). Він є не лише є гендиректором каналу «1+1», а й пов’язаний із близько десятьма компаніями з часткою ФПГ «Приват».

Багато точок перетину із ФПГ має і Опозиційна платформа «За життя», де можна зустріти відомі імена. Зокрема, партія пов’язана із такими групами, як: «Група Юрія Бойка» (НВП «Зоря», НВО «Сєвєродонецький склопластик», «Київгаз»); «Група Вадима Рабіновича» (канал NewsNetwork); «Група Віктора Медведчука» (10 компаній сфери нерухомості, АПК та інших, записаних на дружину Оксану Марченко); «Група родини Льовочкіних» (ПАТ «Кримський содовий завод», АБ «Кліринговий дім», ПАТ «Закарпаттяобленерго») тощо.

Проаналізувавши бізнес-зв’язки кандидатів від «Батьківщини», окрім групи Юлії Тимошенко (сфера інтересів нерухомості, ресторани, видавництво книг та парфумерної продукції), можна побачити ще не менш цікаві родинно-бізнесові переплетення. Сергій Тарута йде від партії під номером 2 і є ключовою особою у групі «Індустріальний союз Донбасу» (провідна корпорація з вироблення сталі). Сьомий номер присвоєний Андрію Кожем’якіну, котрий є тестем екс-нардепа Віталія Коржа і за сумісництвом очільником «Групи родини Корж».

Бізнес-зв’язок партії «Європейська солідарність» із групою екс-президента Петра Порошенко «Укрпромінвест» нікого не здивує. Кандидати із сусідніх номерів у списку також давно мають свої бізнес-групи: «Група Андрія Парубія», «Група Ірини Геращенко» (чоловік котрої є засновником компанії «Ю Ей Кепіталз»). Також відкрились зв’язки із «Українською маркетинговою групою» (холдинг Артура Герасимова).

Перший кандидат від партії «Сила і честь» ‒ екс-голова СБУ Ігор Смешко є ключовою особою у групі родини Смешко (компанія «Лагуна» та «Бізнес консалтинг центр»). Під четвертим номером йде співвласник групи «Агродар», а під восьмим ‒ ключова особа Групи Ірини Сисоєнко («Картушин Партнерз», КП «Міськоопринкторг» ‒ ринок в Миколаєві). Крім того, «на балансі» партії Група родини Поживанових.

Найменше, лише дві ФПГ, пов’язані із кандидатами від партії «Голос»: «Група родини Вакарчук» (концертна діяльність, торгівля одягом, виробництво продукції з картону та дерева, нерухомість) та «Василь Кісіль і Партнери» (багатопрофільна юридична фірма).

Коментарі - 1

+
+30
yarg
yarg
20 липня 2019, 10:14
#
Ысследователи....

«Сергей Тарута идет от партии под номером 2 и является ключевым лицом в группе «Индустриальный союз Донбасса» (ведущая корпорация по производству стали).» . Арцелор Миттал и Метинвест напряглись и переглядываются. Какие заводы сейчас принадлежат группе ИСД и делают ее «ведущим производителем стали» ? оччень интересно...

««Группа Андрея Парубия»» - звучит очень мощно и загадочно. А позвольте узнаь - какие могучие бизнесы входят в эту «группу» ? или вот эти - ««Группа семьи Стефанчук»» ? 
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися