Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 липня 2019, 14:29

В офісі ICU обшуки: компанія заявляє про тиск на бізнес

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) проводить обшуки в центральному офісі інвестиційної групи ICU в Києві в рамках так званої справи Роттердам+. Про це повідомили в компанії, передає Економічна правда.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) проводить обшуки в центральному офісі інвестиційної групи ICU в Києві в рамках так званої справи Роттердам+.
Фото: interfax.com.ua

Що відомо

Компанія заявляє, що раніше повністю задовольнила всі запити НАБУ на надання інформації і розцінює ці слідчі дії «не інакше як спробу чинити на неї тиск, який має явний політичний контекст».

«Причиною цього тиску ICU бачить невдоволення нинішньої влади та її оточення реформами, проведеними їх попередниками, деякі з яких раніше працювали в ICU», – йдеться в заяві компанії 19 липня.

У ньому вказується, що група працює в штатному режимі, проте терпить супутній збиток, будучи суб'єктом економічної діяльності та не маючи жодного відношення до політичних процесів в країні.

Читайте також: В Україні припинила діяти формула «Роттердам+»

Згідно з повідомленням ICU обшук проводиться в межах так званої справи «Роттердам+» – відкритого в березні 2017 року кримінального провадження щодо посадових осіб НКРЕКП за фактом можливого порушення.

«Як законослухняна компанія, ICU повністю сприял правоохоронцям, вчергове надавши всі затребувані документи. Претензій з боку правоохоронних органів щодо цих угод в компанію не надходило», – наголошується в заяві.

Заснована в 2006 році фахівцями з ING інвестгрупа ICU — незалежна фінансова група, що надає брокерські послуги, послуги з управління активами та приватним акціонерним капіталом. Спеціалізується на ринках Центральної і Східної Європи. Під її управлінням знаходяться активи в обсязі понад 500 млн дол.

Передісторія

Відомо, що Солом'янський райсуд Києва на початку 2018 року надав НАБУ доступ до документів ICU Investment Management Ltd. за купівлю в інтересах будь-яких осіб євробондів ДТЕК у період з березня 2015 року по квітень 2016 року та їх продажу з квітня до кінця 2016- 2017 року.

Читайте також: Стало відомо, чому проводили обшуки в ДФС

«У ході досудового розслідування встановлено, що компанії – ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd., що входять до групи ICU, де раніше працював глава НКРЕКП, в період з вересня 2015 року по травень 2016 року на Ірландській фондовій біржі здійснювали покупку цінних паперів, емітентом яких є DTEK Finance plc», — зазначено в судових матеріалах.

За даними НАБУ, після прийняття НКРЕКП Порядку формування прогнозної ОРЦ електроенергії (формули «Роттердам+») вартість куплених ICU євробондів ДТЕК зросла на 60%.

«Зазначені факти можуть свідчити про те, що завдяки прийнятим головою та членами НКРЕКП постанови №289 вартість куплених ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd. єврооблігацій DTEK Finance plc. значно зросла, що дозволило невстановленим слідством особам, в інтересах яких діяла НКРЕКП, отримати надприбутки», — йдеться в матеріалах НАБУ.

Інвестиції в ОВДП від групи ICU на вигідних умовах

У ICU спростовують звинувачення і заявляють: всі операції були ринковими і повністю відповідають законодавству.

НАБУ підозрює членів НКРЕКП у змові в інтересах генкомпаній при затвердженні формули «Роттердам+».

НКРЕКП почало застосовувати новий порядок формування прогнозної ОРЦ на електроенергію з квітня 2016 року.

Коментарі - 4

+
+37
allexpl
allexpl
19 липня 2019, 14:41
#
«что позволило неустановленным следствием лицам, в интересах которых действовала НКРЭКУ, получить сверхприбыли» - какая неожиданность...
+
+4
investor13
investor13
19 липня 2019, 14:59
#
Omg. что бы это значило? заинтересовался по поводу их предложения по инвестированию (с бонусом). а теперь хз)
+
+6
1denja
1denja
19 липня 2019, 16:31
#
Во прикол.., також  думав  з-ними овгз  купляти!!!!!!
+
+4
Kvestor2019
Kvestor2019
20 липня 2019, 12:07
#
Вот и поторговали (с)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися