Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 липня 2019, 11:20

Гаряча вода і тепло подешевшають: експерти назвали ризики

4 липня набула чинності постанова Кабміну «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг». Документ передбачає, що граничні значення тарифів на опалення і постачання гарячої води для населення будуть діяти в період опалювального сезону 2019-2020 років, передають Українські Новини.

4 липня набула чинності постанова Кабміну «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг».
Фото: etcetera.media

Тарифи в обласних центрах

Зокрема, постановою передбачено, що для жителів міст обласного значення та Києва тариф на постачання теплової енергії для будинків, оснащених приладами обліку, повинен становити не більше 1400 грн за 1 Гкал (з ПДВ).

Для будинків без лічильників тепла – 35,21 грн за 1 кв. м (з ПДВ).

Тариф на постачання гарячої води за наявності працюючого сушника – 83,66 грн/1 куб. м, за відсутності сушника – 75,74 грн/1 куб. м (усі – з урахуванням ПДВ).

Тарифи, що встановлюються місцевими компаніями-постачальниками, можуть бути нижче наведених показників, але не можуть їх перевищувати. Якщо ж нинішні тарифи вищі, місцевим адміністраціям та радам доручено вжити заходів для їх зниження до вказаних значень до 1 вересня.

Тарифи в інших населених пунктах

У менших населених пунктах – райцентрах, містах районного значення і в селищах – тарифи також не повинні перевищувати максимальних значень, встановлених постановою КМУ № 560.

Зменшаться суми в платіжках

Судячи з усього, після виходу кабмінівської постанови суми в платіжках багатьох споживачів повинні зменшитися. У більшості регіонів діючі тарифи істотно перевищують встановлену Кабміном «межу».

Наприклад, в Києві у червневих платіжках зазначений тариф на опалення 1654,41 грн за 1 Гкал (хоча влітку платіж не нараховується). Якщо тариф буде знижено до граничних 1400 грн, економія складе 15%. Тариф на гарячу також повинен знизитися мінімум на 7%.

Читайте також: Мін'юст запустив онлайн-калькулятор для розрахунку ціни на тепло

Також на сайті Мін'юсту з'явилися розділи «Онлайн калькулятор послуг» і «Зразки документів для перерахунку цін». У калькуляторі можна хіба що підрахувати, на скільки гривень і відсотків нинішній тариф більше граничного. Серед зразків документів – бланк заяв в місцеві органи влади з вимогою провести перерахунок згідно з постановою Кабміну та бланк заяви в організацію, яка постачає комунальну послугу, з такою ж вимогою. Ці нововведення подаються як захист прав споживачів та інформаційна кампанія Мін'юсту «Я маю право на чесну платіжку».

Що думають експерти про ризики

«Я вважаю це постанову необ'єктивною. Кабінет міністрів не може відповідати за витрати більше тисячі ліцензіатів, які постачають послуги з гарячого водопостачання та опалення. За короткий час просто неможливо було проаналізувати діяльність всіх цих компаній. Тому це рішення не підтримав ні Мінрегіон, ні Мінекономрозвитку, ні Мінфін», – говорить експерт у сфері ЖКГ Андрій Нікончук.

Читайте також: Гройсман обіцяє українцям «чесну» платіжку

Експерт нагадує, що, за законодавством, тарифи на тепло тепер повинні розраховуватися індивідуально не тільки для кожного регіону, але і для кожного будинку – з урахуванням витрат на доставку тепла.

«Ручне управління призведе до неможливості здійснення поточної господарської діяльності ліцензіатами. Їм буде невигідно це робити, і вони просто зупиняться. Згадаймо місто Сміла Черкаської області, в якому взимку не було ні подачі газу, ні опалення. Тому я впевнений, що ця постанова буде скасована», – вважає Андрій Нікончук.

В ідеалі тарифи на ринку поставок житлово-комунальних послуг повинні регулюватися ринком, вважає він. Однак до реформи у сфері теплопостачання справа поки не дійшла.

«Ситуація в кожному регіоні індивідуальна, і її слід розглядати виключно в контексті ситуації, що склалася. Наприклад, у Кривому Розі протяжність мереж дуже велика, сам місто розтягнутий на 40 км. І така система вкрай неефективна, а витрати на постачання тепла дуже великі. Щоб знизити витрати, там потрібно створювати локальні системи теплопостачання. А якщо просто встановити обмеження, діяльність теплопостачальних компаній буде збитковою. І хтось змушений буде покривати ці збитки», – каже економічний експерт-аналітик Борис Кушнірук.

Читайте також: Зайві цифри в платіжках за комуналку: куди звертатися

На його думку, через зниження тарифів в ручному режимі зростуть борги теплових компаній перед тим самим «Нафтогазом».

«На „Нафтогаз“ покладено обов'язок постачати газ теплопостачальним компаніям навіть без оплати. Якщо їхня діяльність стане збитковою, вони просто не будуть розраховуватися, і постраждає державна компанія „Нафтогаз“, – прогнозує Борис Кушнірук.

Але, з іншого боку, місцева влада повинна дбати про те, як забезпечити городян послугами належної якості й за оптимальними цінами, вважає експерт.

»Я, наприклад, прихильник мереж передачі в довгострокову концесію, на 30-50 років, щоб можна було залучати інвестора. Тому що за рахунок місцевих ресурсів містити мережі не завжди є можливість", – пропонує він.

Коментарі - 11

+
0
Strain
Strain
15 липня 2019, 11:28
#
Зато те кто голосовали за Зеленского будут брызгать слюной, что их любимчик уменьшил тарифы. А то, что это приведет к вреду экономике - это не их заботы. Типичный украинец он такой.
+
+8
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 липня 2019, 13:51
#
Не голосовал за Зеленского. Но снизить цены,нарисованные с потолка абсолютно логичное решение.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 липня 2019, 11:41
#
На местах будут вилять, важно понять механизмы как их будут ставить на месте.
+
0
Strain
Strain
15 липня 2019, 12:01
#
Это фактически ручное регулирование рынка. Останется только сказать, что курс всегда один и тот же и можно Януковича приглашать как консультанта для внедрения.
+
+45
Oligarh
Oligarh
15 липня 2019, 13:28
#
У вас был 5 лет бывший, вы его любили…
теперь появился у других на 5 лет их человек… в чем проблема?
и кто сказал что предыдущая власть сделала правильно?

у нас вроде как рыночная экономика и цена по законам не должна быть фиксирована… или нет?

я что то не вижу пока роста добычи газа как было утверждено… наказание за это кто то понес? хотя бы в проф плане… или только критиковать?

если знаете реальную себестоимость укр газа… ждем данные…
уже давно не могу добиться от местных экспертов цену
+
0
Strain
Strain
15 липня 2019, 15:44
#
Рост есть но незначительный. 25% рынка в частных руках.
+
0
Andrey M
Andrey M
15 липня 2019, 16:50
#
«я что то не вижу пока роста добычи газа как было утверждено… наказание за это кто то понес?» - ще й як поніс, в вигляді премії в розмірі 260 млн грн:)
+
0
Oligarh
Oligarh
15 липня 2019, 17:06
#
Точняк
+
0
Andrey M
Andrey M
16 липня 2019, 12:38
#
З такими друзями і ворогів не потрібно...
+
0
TAN72
TAN72
15 липня 2019, 12:19
#
Понты для приезжих - перед выборами.На газ уже понижали тариф а перерасчёт с зимы так и не сделали и думаю не сделают.?
+
+8
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 липня 2019, 13:52
#
Любое снижение цены в пользу граждан-всегда плюс.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися