Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 липня 2019, 12:10

Вартість електроенергії для промисловості зросла на 30%

Середньозважена ціна електроенергії для промислових споживачів в умовах нового оптового ринку, за підсумками перших 10 днів роботи нової моделі, зросла на 30% порівняно з ціною в червні. Про це повідомив голова НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, передає ЕП.

Середньозважена ціна електроенергії для промислових споживачів в умовах нового оптового ринку, за підсумками перших 10 днів роботи нової моделі, зросла на 30% порівняно з ціною в червні.
Фото: ltke.com.ua

Що це значить

«Якщо ми подивимося на реальні цифри першої декади, то зростання ціни для промислових споживачів набагато вище раніше озвучених прогнозів уряду на рівні 6,8%. Ми і регулятор прогнозували на рівні 40% та 42%. Фактичне зростання ціни для промспоживачів, приєднаних до мережі „Укренерго“, або приєднаних за першим класом напруги до ВСР, у першій декаді липня становить 30%», — сказав він.

«І тенденція поки що полягає в тому, що ця різниця продовжуватиме рости, якщо не внести зміни», – додав Ковальчук.

Читайте також: «Укренерго» отримала великий фінансовий ресурс після введення ринку електроенергії — ЗМІ

За даними «Укренерго», середньозважена ціна без урахування тарифу оператора системи розподілу, а також маржі постачальника електроенергії склала близько 2,08 тис грн за МВт-год (без ПДВ), що на 30% більше червневої ОРЦ на рівні 1,62 тис. грн за МВт-год.

Ця розрахована сума є середньою для споживачів першого і другого класу.

Чому зростає ціна

На думку Ковальчука, основною причиною значного зростання є неправильна модель покладання публічних спеціальних зобов'язань як на НАЕК «Енергоатом» та ПАТ «Укргідроенерго» за постачання електроенергії населенню, так і на «Укренерго» щодо компенсації вартості «зеленої» енергії.

Читайте також: В «Укренерго» повідомили про зміни в платіжках

«НАЕК „Енергоатом“, який в попередні періоди виробляв найдешевшу енергію, був повністю виключений з ринку двосторонніх договорів для промислових споживачів… якби „Енергоатом“ був на ринку, а на „Укренерго“ не були покладені зобов'язання компенсувати ''зеленим», зростання було б значно меншим. Можна було б говорити про зміну ціни на кілька відсотків", – сказав Ковальчук.

Коментарі - 2

+
+63
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
12 липня 2019, 12:49
#
В самый раз послушать сказки о ...снижении уровня инфляции...! Ждем новых цен на продукты!
+
+30
allexpl
allexpl
12 липня 2019, 14:42
#
Кто там трандел, что цена не увеличится?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися