Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 липня 2019, 12:39

Суд відкрив провадження у справах про стягнення коштів з Коломойського

Господарський суд Дніпропетровської області призначив 11 липня 2019 року підготовче засідання за позовною заявою Національного банку до екс-акціонера Приватбанку Ігоря Коломойського. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Господарський суд Дніпропетровської області призначив 11 липня 2019 року підготовче засідання за позовною заявою Національного банку до екс-акціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського.
Фото: lb.ua

Як все починалося

  • У червні 2018 року Національний банк подав в Господарський суд Дніпропетровської області чотири позови до Ігоря Коломойського про стягнення з нього як з фінансового поручителя Приватбанку заборгованості за кредитами рефінансування відповідно на 1,8 млрд грн, 1,27 млрд грн, 1,29 млрд грн, 0,5 млрд грн.
  • Йдеться про зобов’язання за договорами поруки відповідно до заборгованості, що виникла станом на кінець грудня 2015 року. Щодо стягнення заборгованості з Коломойського, яка почала формуватися вже з 2016 року, Національний банк звернувся 18 грудня 2018 року з відповідним позовом до суду Першої інстанції Республіки і Кантона Женеви (Швейцарія).
  • Однак тоді Господарський суд Дніпропетровської області відмовив у відкритті проваджень за позовами Національного банку на підставі того, що місцем проживання відповідача є Женева (Швейцарія), а не Дніпро. У липні-серпні 2018 року Дніпропетровський апеляційний господарський суд залишив у силі всі рішення суду першої інстанції.
  • Не погоджуючись з рішеннями судів, Національний банк подав касаційні скарги, вказавши на неправильне застосування норм процесуального права.
  • У березні 2019 рокі Велика Палата Верховного Суду задовольнила касаційні скарги НБУ та скасувала рішення судів попередніх інстанцій, направивши справи до Господарського суду Дніпропетровської області для вирішення питання щодо відкриття провадження.
  • Після повернення справ з Верховного суду Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження за всіма позовними заявами Національного банку.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися