Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 липня 2019, 16:25

Переїхати в США за інвестиційною візою стане дорожче. І ось чому

Згідно з минулорічним дослідженням інвестиційної привабливості країн по всьому світу, Україна знаходиться на 58-му місці, тим самим займаючи найнижчу сходинку серед усіх країн Европи. Причин для подібного показника досить багато — як і в економічному плані, так і в законодавчому. Крім того, закордонним інвестиціям перешкоджає високий рівень корупції, а також недовіра зарубіжних інвесторів до існуючої судової системи в Україні. Однак, ще більш примітний той факт, що ті ж самі причини штовхають і місцевих інвесторів до вкладення своїх коштів в економіки іноземних держав і компаній. Крім того, українських бізнесменів і інвесторів приваблюють за кордоном більш широкі можливості для ведення і масштабування бізнесу, можливість вкласти кошти в більш передбачувані економічні зони, а також, в перспективі, іммігрувати в країну з більш високим рівнем життя.

США — лідер із залучення інвестицій

Все той же рейтинг інвестиційної привабливості країн виділяє США як лідера по залученню інвестицій. У 2018 році Сполученим Штатам вдалося залучити $ 296.4 мільярдів прямих інвестицій від закордонних інвесторів, на 8.7% більше, ніж в 2017 році. Традиційно, більша частина інвестицій в американський бізнес приходить від приватних інвесторів з Китаю, вони ж — найчисленніша частина заявників на інвестиційну візу EB-5: з 9602 заявок на візу в 2018 році, 4642 заявок надійшло від інвесторів з Китаю. У той же час, кількість заявників з України не перевищує декількох десятків на рік, не дивлячись на те, що загальна кількість, отриманих українцями, імміграційних віз збільшилася за останні роки. Тим не менш, є передумови до того, що кількість українських заявників на візу EB-5 може збільшитися в цьому році.

Інвестиції, як інструмент імміграції в США

Одна з головних переваг імміграції за програмою EB-5 —  відсутність вимог у вигляді сертифіката на знання англійської мови, спеціальної освіти чи досвіду роботи. Саме ці три критерії найчастіше не дають можливісті потенційним заявникам претендувати на візи категорії L, H, P, R, і O. Все, що необхідно для отримання інвестиційного візи EB-5 —  готовність заявника вкласти в американську економіку 500 тис. доларів. Згодом, заявник отримує статус постійного мешканця США з можливістью отримання американського громадянства протягом 5 років для себе і членів своєї родини. Звичайно, лише мала частина бажаючих переїхати в США має в своєму розпорядженні подібні кошти для переїзду. Однак, тим, хто готовий до подібної інвестиції, програма дає можливість не просто переїхати в США зі своєю родиною, але також отримати можливість повернути вкладені кошти в подальшому.

Американська мрія росте в ціні

Як було відзначено, з'явилися передумови до того, що кількість заявників на візу EB-5 може збільшитися в цьому році. Незважаючи на те, що заявникам з таких країн, як Китай, В'єтнам і Індія, в силу великої кількості заявок з цих країн, доводиться чекати отримання візи EB-5 роками, програма, як і раніше, не втрачає своєї привабливості. Безумовно, програма вигідна і для американської економіки, адже вона була створена для підтримки регіонів з малою трудовою зайнятістю і вже встигла залучити більше $ 20 мільярдів тільки за останні п'ять років. Проте, лише за останні два роки програма EB-5 підлягала ретельному перегляду з боку американських чиновників, деякі з яких висловлювали настороженість тим, що програма може бути використана неправомірно, інші ж виступили з пропозиціями щодо підвищення мінімальної суми інвестицій з $ 500,000 до $ 1.35 мільйонів, в силу того, що сума була незмінною, починаючи зі старту програми в 1990 році, коли цінність долара була вище. Саме цей перегляд програми протягом усього минулого року, підігрів інтерес заявників з В'єтнаму і Індії, частка яких зросла у порівнянні з 2017 роком.

Однак, в цьому році пропозиція щодо зміни мінімальної суми інвестиції вже офіційно набуває сили. Тепер інвесторові необхідно буде вкласти, як мінімум, $ 1.35 мільйонів для того, щоб запустити процес за програмою EB-5.

«Підвищення вартості програми EB-5 варто очікувати вже протягом двох-трьох місяців. Таку інформацію нам передали колеги зі Служби громадянства та імміграції США. Розмови про перегляд програми йшли довго, але тепер тим, хто планував вкласти $ 500,000 для отримання інвестиційного візи, потрібно поквапитися. Тим більше, з огляду на необхідність додаткового часу для підготовки всіх документів „— зазначає імміграційний юрист і президент компанії EB-5 Analytics Джон Рот.

Незмінною залишається вимога програми щодо створення та збереження протягом 5 років не менше 10 робочих місць з повною зайнятістю. Так як існують більше 100 проектів від, так званих, Регіональних центрів, які отримують інвестиції за програмою EB-5, інвесторові необхідно оцінити потенційні проекти з точки зору їх подальшої життєздатності та прибутковості. Також, від вибору проекту безпосередньо залежить ймовірність дотримання вимог програми в довгостроковій перспективі і отримання постійного виду на проживання.

В цілому, процес еміграції, а особливо, пов'язаної з бізнесом —  досить трудомісткий процес, що вимагає активного вивчення усіх плюсів та мінусів тієї або іншої програми. Щоб дізнатися більше про імміграцію в США, отримайте безкоштовну консультацію у американського юриста.

Джон Рот отримав вищу освіту у галузі права і фінансів і є імміграційним юристом і членом Американської асоціації імміграційних юристів з 1995 року. Джон почав працювати юристом у сфері EB — 5 в 2008 році.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися