Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 липня 2019, 13:09

Інфляція у червні: здорожчали квитки та «набір для варення»

У червні найбільше зросли ціни на фрукти та цукор, а за перші півроку — на тютюнові та алкогольні вироби. Між тим суттєво знизилися ціни на газ для населення.

У червні найбільше зросли ціни на фрукти та цукор, а за перші півроку — на тютюнові та алкогольні вироби.
фото: agronews.ua

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook розповів, як змінювалися споживчі ціни у червні та у першому півріччі 2019 року загалом, а також дав прогноз щодо інфляції на липень. «Мінфін» публікує скорочену версію блогу.

В червні 2019 року ціни на споживчому ринку порівняно з попереднім місяцем знизилися на 0,5% — вперше в цьому році зафіксована дефляція. Базова інфляція у червні 2019 року у порівнянні з попереднім місяцем знаходилась на нульовому рівні.

Згідно даним держстату України за червень, з початку року споживча інфляція склала 3,6%, базова інфляція – 2,3%. У річному вимірі інфляція у червні становила 9,0%.

Минулого місяця інфляція формувалася переважно традиційними для цього місяця чинниками та діями окремих товаровиробників. Адміністративний вплив на споживчу інфляцію був помірним, — скоріше, адміністративні фактори навіть сприяли дефляції.

Товари та послуги, які здорожчали у червні

Найбільше зросли ціни у категоріях «фрукти» та «цукор» — на 9,3% та 6,7% відповідно.

Підвищилися ціни на транспорт — на 0,3%. Відбулося це переважно завдяки подорожчанню проїзду у залізничному пасажирському транспорті у літній період — на 7,6%. Це сезонний ріст цін: протягом року «Укрзалізниця» підвищує або знижує ціну проїзду відповідно до різних календарних періодів.  

Товари, ціни на які у червні знизилися

Зниження споживчих цін зафіксовано по групі продуктів, які належать до соціально важливих.

Наприклад, тарифи по групі «житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива» зменшилися на 1,4%. В першу чергу це викликано зниженням тарифів на природний газ для населення на 6,4%.

Однак послуги водопостачання подорожчали на 1,2%.

Динаміка споживчих цін за період січень-червень 2019 року

Порівняно з аналогічним періодом минулого року споживча інфляція склала 9,0%. Найбільший внесок у споживчу інфляцію забезпечило зростання цін на:

  • алкогольні продукти та тютюнові вироби – на 17,1%
  • послуги зв’язку – на 16,3%
  • послуги освіти – на 13,4%
  • житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива – на 12,5%.

Між тим ціна на яйця зменшилася на 23,1%.

Загальна ситуація із динамікою споживчих цін в Україні протягом першого півріччя 2019 року демонструє позитивні тенденції, починаючи з квітня. Однак з урахуванням можливого сезонного підвищення споживчої інфляції у жовтні-грудні, пріоритетна ціль НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 5% ± 1 п. п. у поточному році навряд чи досяжна.

Прогнози на липень

Основні чинники немонетарного характеру, які можуть позитивно вплинути на інфляцію у липні:

  • заплановане зниження цін на газ для населення на 8%;
  • суттєве сезонне підвищення пропозиції плодоовочевих товарів;
  • укріплення курсу гривні, яке спостерігалось протягом травня — першого тижня липня.

Основні чинники немонетарного характеру, які можуть негативно вплинути на інфляцію у липні:

  • підвищення з 1 липня ставки акцизу на тютюнові вироби на 9%;
  • стабільне перевищення світовими цінами на нафту позначки в $65 за барель.

Коментарі - 3

+
0
squeez
squeez
15 липня 2019, 13:27
#
Не правда, Укрзализныця цены не снижала никогда на проезды! услуги связи подорожали потому что государство начало сильнее доить их( НАЛОГАМИ)которые выросли, а они в свою очередь граждан. Цена на яйца, как же меня эта манипуляция нравится, потому что световой день дольше и свет не нужно включать курам, а вообще они все кормят их кормами которые закупают оптом и летом по минимальной цене, а потом в течении года цена меняется на яйца и они говорят то мол электроэнергия дороже стала, или корма, ну это же все до ло+ов... ведь как МХП задаст, таковой цена и будет ... все остальные быстро к ним подгонят, не дураки ведь, да и сговор очевиден давным давно
+
0
mary27
mary27
15 липня 2019, 19:41
#
«услуги связи подорожали потому что государство начало сильнее доить их( НАЛОГАМИ)которые выросли» - я что-то пропустила?)
В Украине увеличилась ставка налога на прибыль именно для компаний сотовой связи?)

«ведь как МХП задаст, таковой цена и будет» - у нас не монополия.
В Украине есть и др.производител яиц.
МХПшных никогда не встречала в продаже.
+
0
squeez
squeez
17 липня 2019, 15:10
#
Продукция МХП представлена в Украине и мире следующими торговыми марками: «Наша Ряба», «Бащинский», «Легко!», «Наша Ряба Апетитна», Qualiko, Ukrainian Chicken и другие. 

Такого ничего не видели? да и «злые языки» говорят есть еще и дочки, все может быть, фишка в том , я к чему говорил, что цену задают монополисты ...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися