Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 липня 2019, 15:14

Мінфін звітує про доходи держбюджету в першому півріччі

Доходи держбюджету зросли на 12,9% р/р до 506,8 млрд грн за перше півріччя 2019 року. Виконання доходів становило майже 95,7% від розпису на цей період. Про це йдеться в огляді міністерства щодо виконання бюджетних показників.

Доходи держбюджету зросли на 12,9% р/р до 506,8 млрд грн за перше півріччя 2019 року.
Фото: vezha.net.ua

Основні цифри

Як зазначають у Мінфіні, з огляду на ряд причин, включно із відмінними макроекономічними показниками, ніж закладали в бюджет, а також у зв'язку з обмеженням урядом РФ експорту низки товарів до України, держбюджет було виконано на 95,7% від розпису на цей період.

Доходи загального фонду Державного бюджету зросли на 9,5% р/р до 448,3 млрд грн. Вони становили 94,1% від розпису.

Показники за джерелами надходжень

Мінфін виділяє такі основні характеристики виконання доходів загального фонду Державного бюджету в цей період:

Надходження від ПДФО зросли на 21,1% р/р до 51,2 млрд грн за рахунок суттєвого підвищення середньої заробітної плати. При цьому, ці доходи були на 4,8% вищими за розпис.

Читайте також: Кабмін схвалив макропоказники на 2020-2022 роки

За даними Держстату, середня заробітна плата за п’ять місяців 2019 року зросла на 20,1% р/р через підвищення мінімальної заробітної плати, поліпшення фінансових результатів підприємств та брак кваліфікованої робочої сили (зокрема через міграцію), що змушує роботодавців підвищувати зарплати.

Розпис з податку на прибуток підприємств перевиконано на 2,7 млрд грн і фактичні надходження від цього податку до доходів загального фонду держбюджету становили 52,8 млрд грн. Основний фактор — вищі, ніж очікувалося, фінансові результати підприємств за підсумками 2018 року, що вплинуло на більші обсяги сплати податку у лютому-березні 2019 року та травні при виплаті дивідендів.

Водночас вони зросли порівняно із відповідним періодом минулого року на 1,2% р/р, що зумовлено одноразовим нарахуванням та сплатою податку у 2018 році за рішенням Стокгольмського суду.

Читайте також: Нерезиденти збільшили купівлю українських ОВДП у дев'ять разів

За п’ять місяців НБУ повністю перерахував до держбюджету підтверджений незалежним аудитом прибуток за 2018 рік у сумі 64,9 млрд грн. Це на 17,3 млрд більше, ніж передбачено в Законі про держбюджет на 2019 рік, що обумовлено кращим фінансовим результатом за підсумками 2018 року.

Водночас від податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів з урахуванням бюджетного відшкодування надійшло 35,0 млрд грн; доходи від від податку на додану вартість з ввезених на територію України товарів зросли на 4,4% р/р до 136,3 млрд грн.

Доходи від акцизного податку з тютюнових виробів зросли на 16,2% р/р до 17,9 млрд грн через підвищення ставок податків. 

Від рентної плати за видобування природного газу надійшло 16,6 млрд грн. Невиконання становило 2,1 млрд грн, що зумовлено зарахуванням переплати ПАТ «Укргазвидобування», яка станом на 01.01.2019 року становила 0,8 млрд грн в рахунок податкових зобов’язань поточного року, а також за рахунок факторів, які впливають на базу оподаткування. 

Доходи від частини чистого прибутку та дивідендів надійшли у сумі 23,2 млрд грн. Вони були не виконані на 13 млрд грн, що передусім зумовлено перерахуванням у червні НАК «Нафтогазом України» лише третини (4 млрд грн) суми дивідендів, належної до сплати за підсумками 2018 року. 

Читайте також: Україна повинна виплатити 2,7 мільярда за зовнішніми боргами до кінця року

За оперативними даними ДКСУ, загальний фонд держбюджету у перші шість місяців 2019 року було виконано із дефіцитом у сумі 6,8 млрд грн. Так, уряд намагається рівномірно фінансувати видатки протягом року відповідно до розпису, щоб уникнути пікового фінансування в кінці року. У перші шість місяців року спеціальний фонд зведено з профіцитом у 8,6 млрд грн.

При цьому надходження від приватизації становили лише 0,3 млрд грн, що становить 1,6% від річного плану. У межах управління ліквідністю було ухвалено рішення про заміщення надходжень від приватизації внутрішніми запозиченнями в першій половині року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися