Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 липня 2019, 15:07

Онлайн банки для ФОП. Огляд EVOLUTE by OTP

ОТП Банк запустив новий мобільний банкінг для підприємців — EVOLUTE by OTP. З його допомогою можна відкрити рахунок і керувати ним повністю дистанційно. «Мінфін» вивчив можливості нового сервісу і порівняв його з аналогічними пропозиціями інших банків.

Відкрити рахунок ФОП

Для бізнесмена час — головний ресурс. Фізособи-підприємці (ФОП) не хочуть вистоювати черги в банківських відділеннях. Більш того, вони прагнуть звести до мінімуму візити в банки. Логіка проста — навіщо їхати через все місто і спілкуватися з банківським менеджером, коли можна цей час витратити на пошук клієнтів, переговори з партнерами або вирішення виробничих завдань.

Попит народжує пропозицію і банки активно розвивають свої онлайн-платформи і мобільні додатки з віддаленого обслуговування клієнтів. Якщо спочатку фінустанови орієнтувалися в цьому питанні на роздріб, то тепер все більше уваги приділяють обслуговуванню підприємців. Тому діючі ФОПи, а також громадяни, які тільки збираються відкрити свій бізнес, вже мають можливість почати роботу з банками, не відвідуючи їх відділень. Так, не менше п'яти банків вже пропонують відкривати рахунки через їх інтернет-сайти або додатки для смартфонів.

Новинкою в цьому сегменті став EVOLUTE by OTP — новий мобільний банкінг ОТП Банку, який дозволяє відкрити рахунок дистанційно лише за декілька хвилин. Зі слів директора департаменту розвитку роздрібного бізнесу ОТП Банку Олега Клименко, цей продукт був розроблений спеціально для підприємців, які самостійно ведуть бізнес і регулярно проводять безготівкові операції. Новий сервіс позіціонується як окремий бізнес-напрямок ОТП Банку.

Таким шляхом розвитку зараз йдуть і інші універсальні банки. Наприклад, ПУМБ запустив новий сервіс для малого бізнесу Digital ПУМБ, а Ощадбанк ініціював програму підтримки бізнесу «Будуй своє».

Просто про складне

EVOLUTE by OTP від ​​аналогічних сервісів відрізняє простота. Розрахунковий рахунок, бізнес-карта, мобільний додаток і нічого зайвого — так коротко можна описати формулу послуг для підприємців від ОТП Банку. Особливу ставку тут роблять на клієнтів, які готові користуватися банківськими послугами через свої смартфони.

Завантажити додаток EVOLUTE by OTP для Android та iOS можна на App Store та Google Play. У EVOLUTE by OTP є свій сайт, профілі у Facebook та Instagram, а також канал в Telegram, де публікується корисний підприємцям контент.

Одна з головних переваг сервісу — швидкість і мобільність обслуговування. Відкрити рахунок онлайн в EVOLUTE by OTP можна всього за кілька хвилин.

Процедура максимально проста :

  • по-перше, потрібно встановити додаток на смартфон, ввести номер телефону і код підтвердження з висланого банком SMS;

  • далі завантажити фотографії документів (паспорта/ID карти, ідентифікаційного коду) або сфотографувати їх безпосередньо в інтерфейсі;.

  • після цього залишається вказати адресу та зручний час для доставки банківської карти і дочекатися представника банку.

За відгуками деяких користувачів, готову картку можуть привезти вже в день реєстрації рахунку.

Додаток EVOLUTE by OTP дозволяє почати роботу з банком без відвідування відділення навіть новим клієнтам. Таку опцію можна знайти і в ряді інших великих банків. Наприклад, Альфа-Банк Україна, Таскомбанк, ПУМБ також можуть дистанційно відкривати підприємцям рахунки, не наполягаючи на візит клієнта до банку. А ось Приватбанк готовий надавати подібний сервіс лише ФОПам, які раніше вже обслуговувалися в банку як фізособи. Практично всі перераховані вище фінустанови реалізували можливість дистанційного відкриття рахунку не тільки через уже звичний веб-банкінг, а й за допомогою додатків для смартфона.

Мобільні додатки банків, які пропонують дистанційне відкриття рахунку

Банк

ОТП Банк

Альфа-Банк Україна

Таскомбанк

Приватбанк

ПУМБ

Додаток

EVOLUTE by OTP

ОК, Альфа

ТАС24 Бізнес

Приват24 для бізнеса

Digital ПУМБ

Розробник

CS Ltd

Альфа-Банк Україна

Таскомбанк

Приватбанк

ПУМБ

Android

4.1 і новіше

4.4 і новіше

5.0 і новіше

4.0.3 і новіше

4.1 і новіше

iOS

iOS 9.0 і новіше. Сумісно з iPhone, iPad and iPod touch

iOS 9.0 і новіше.

Сумісно з iPhone, iPad та iPod touch.

iOS 10.0 і новіше. Сумісно з iPhone, iPad та iPod touch.

iOS 9.0 і новіше. Сумісно з iPhone, iPad та iPod touch.

-

Розмір (Android / iOS), мегабайт

35 / 154 МБ

25 / 85 МБ

31 / 102 МБ

6 / 49,9

11 / -

Відкриття рахунку онлайн з доставкою картки клієнта

Через мобільний додаток, в тому числі і для нових клієнтів

Через мобільний додаток, в тому числі і для нових клієнтів

Через мобільний додаток, в тому числі і для нових клієнтів

Тільки для клієнтів Приват24 фіз осіб

Через онлайн-сервіс для малого бізнесу Digital ПУМБ

Ідентифікація клієнта

Доступ до мобільного додатку за відбитком пальця (Touch ID)/Face ID (сканер обличчя в смартфонах

Apple)

Додано можливість входу в додаток з використанням Touch ID / Face ID (сканера обличчя в смартфонах Apple)

Підтримка відбитка пальця, PIN та графічного ключа для безпечного входу в додаток і підтвердження операцій

Вхід в мобільний додаток за відбитком (Touch ID)

Вхід через унікальний логін і пароль, який відправляється на мобільний

IT-аутсорс від лідера

Розробник EVOLUTE by OTP — продуктова і сервісна компанія CS Ltd, один з найбільших в Україні постачальників IT-рішень для фінансових компаній. На відміну від багатьох конкурентів, які доручили розробку мобільних додатків своїм внутрішнім IT-відділам, ОТП Банк вважав за краще делегувати завдання одному з лідерів ринку.

Поки що ОТП Банк експлуатує продукт для ФОПів в Beta-режимі. Інтенсивне використання клієнтами практично готової версії продукту дозволяє постійно вдосконалювати EVOLUTE by OTP і оперативно виправляти всі помічені користувачами помилки. «Після першого етапу beta-тестування EVOLUTE by OTP, яке стартувало в кінці січня 2019 року, ми отримали близько 220 рекомендацій від клієнтів і 80% з них вже виправили», — розповіли в ОТП Банку.

Про цікаві ідеї або виявлені проблеми користувачі можуть повідомляти за адресою Evolute@otpbank.com.ua.

Битва за функціональність

Конкуренція в сфері онлайн банкінгу зростає з кожним роком. Клієнтів вже складно здивувати можливістю дистанційно відкрити рахунок або замовити карту. Тому банки починають конкурувати кількістю і якістю опцій, закладених в мобільні додатки. Фактично мова йде про те, щоб надавати підприємцям повний набір банківських послуг через смартфони. ОТП Банк вирішив цю задачу за допомогою EVOLUTE by OTP.

Щоб переказати гроші за допомогою сервісу, потрібно просто «перетягнути» (drag'n'drop перекази) на екрані смартфона поле одного рахунку на поле іншого і вказати суму операції. Такі перекази можна здійснювати між своїми рахунками. Користувачі послуги можуть відкрити тільки гривневий рахунок.

За допомогою додатка EVOLUTE by OTP також можна керувати картками — блокувати і розблоковувати їх онлайн, встановлювати і знімати ліміти.

На окрему увагу заслуговують опції, що дозволяють підприємцям скористатися підтримкою співробітників банку. Наприклад, банк пропонує клієнтам використовувати «фотокасу». Ті, хто не любить вводити дані з паперових рахунків і квитанцій, зможуть за допомогою цієї опції відправити фотографію рахунку співробітнику EVOLUTE by OTP, і той швидко заведе платіж. Залишиться тільки підтвердити його, натиснувши в додатку «ОК». Також клієнти EVOLUTE by OTP можуть в чаті або в месенджерах отримати консультацію від співробітників банку з будь-яких питань.

Ще одна «фішка» нового сервісу — можливість підключення мобільного pos-терміналу. Користуватися послугою еквайрингу буде цікаво тим ФОПам, які мають офлайн-магазини або ведуть вуличну торгівлю.

Можливості мобільных додатків деяких українських банків

ОТП Банк Альфа-Банк Україна Таскомбанк Приватбанк ПУМБ
EVOLUTE by OTP ОК, Альфа ТАС24 Бізнес Приват24 для бізнесу Digital ПУМБ
Відкриття рахунку в гривні Відкриття мультивалютного рахунку Відкриття рахунку в трьох валютах — гривні, євро, доларах США Відкриття рахунків в гривні та валюті Відкриття рахунків в гривні та валюті
Контроль залишків та руху коштів средств за рахунками Управління рахунками, огляд деталей, формування виписок, реєстр операцій тощо Проведення фінансових операцій за рахунками і перевірка залишків Огляд виписок за рахунками Управління рахунками, відслідковування статусу документів та залишки за рахунками
Перегляд деталей рахунків, отримання реквізитів, виписок Перекази в межах банку и по Україні, створення регулярних платежів, шаблонів документів тощо Виписки за всіма рахунками та картами Підготовка, проведення, створення шаблонів платежів, перевірка списку платежів тощо Операції в ін валюті
Зміна лімітів, активація, блокування карти, генерація електронного цифрового підпису (ЕЦП) Сплата податків, відправка звітності до контролюючих органів Перегляд кредитів та їх погашення Проведення гарантованих платежів (з відсрочкою) та перегляд журналу отриманих та відправлених гарантованих платежів Виписки з електронно-цифровим підписом
Перекази в межах банку і по Україні Замовлення довідок з факсіміле та їх доставка мобильным банкиром Сплата податків Сплата податків Нарахування зарплати працівникам
Сплата податків Створення довідника контрагентів Розміщення депозитів та управління ними Подача заявки на відкриття, розірвання, пролонгацію депозиту Платежі з електронно-цифровим підписом
Фотокаса (введення реквізитів співробітником банку з фото рахунків) Пошук відділень та банкоматів - Подача заявки на овердрафт та перегляд встановлених лімітів кредитування Сплата податків
Підключення мобільного pos-терміналу - - Інформація про поточні курси валют та останні новини для бізнесу Підтримка персонального менеджера
Окремий сервіс підтримки Інформація про курси валют банку, їх зміни, новини банку - - Інформація про курси валют

Ціна питання

І початківці, і досвідчені підприємці, не в останню чергу, звертають увагу на вартість банківських послуг. У малому і середньому бізнесі немає місця необгрунтованим витратам. Виводячи на ринок новий сервіс, команда ОТП Банку зробила все можливе, щоб тарифи виявилися для клієнтів необтяжливими і були навіть нижчими за ринковий рівень.

За деякі послуги платити взагалі не доведеться. Відкрити рахунок, отримати карту, обслуговуватися перші шість місяців, поповнювати рахунок в банкоматах ОТП Банку або шляхом переказу коштів, знімати готівку в будь-якому банкоматі на території України на суму до 5 тис. грн на місяць клієнти EVOLUTE by OTP можуть безкоштовно.

Після перших шести місяців використання сервісу починає діяти щомісячний тариф в розмірі 50 грн. У цю вартість входить: видача виписок за рахунком в електронній формі та виконання інших операцій за допомогою EVOLUTE by OTP. Комісій також небагато. Переказ в мобільному додатку, в тому числі і за допомогою фотокаси, обійдеться в 2 грн. Комісія за зняття готівки в будь-якому банкоматі на території України після того, як підприємець вичерпає щомісячний ліміт в 5 тис. грн, складе 0,75% від суми.

У банку відзначають, що поки що в EVOLUTE by OTP підприємцям в основному доступні базові функції, необхідні для щоденної роботи. Проте, EVOLUTE by OTP дійсно виглядає одним з найвигідніших пропозицій на ринку. Особливо для підприємців-початківців, які не проводять операцій з іноземною валютою, потребують простого і зрозумілого дистанційного банківського обслуговування і вважають за краще більшість операцій здійснювати через додатки для смартфона.

Замовлення послуг EVOLUTE by OTP поки що доступне лише в Києві і Харкові, але команда банку планує розширити його географію. Сервіс постійно вдосконалюється і розвиватися разом з бізнесами його клієнтів.

Подарунки від ОТП Банку чекають кожного підприємця, який відкриває рахунок в рамках сервісу EVOLUTE by OTP.

Masterсard Business отримує кожен клієнт EVOLUTE by OTP для своїх щоденних розрахунків в рамках демократичного тарифного пакета EVOLUTE. Картку клієнт може прив'язати до гаманців Apple Pay або Google Pay, і проводити оплати в магазинах так само за допомогою смартфона.

«Я не знаю чи існує така картка насправді, але хочу такий дизайн!», — написав один з користувачів соцмереж, побачивши на фото у фейсбуці бізнес-карту з логотипом EVOLUTE by OTP і стилізованим піксельним зображенням єдинорога. У бізнес-середовищі єдинорогами прийнято називати стартапи, яким вдалося досягти мільярдної капіталізації. Карта з таким символом – гарна мотивація для підприємців, які роблять свої перші кроки в бізнесі.

Порівняння найбільш економічних тарифних планів для підприємців в деяких банках для рахунків в гривні

Банк

ОТП Банк

Альфа-Банк Україна

Таскомбанк

Приватбанк

ПУМБ

Тарифний пакет

EVOLUTE

Ок, Альфа, TEST-Drive

ТАС24 Бізнес, ТАС-ОНЛАЙН

Приват24 для бізнесу

Digital ПУМБ, БАЗОВИЙ @DB

Відкриття рахунку в гривні

0 грн

1 грн

0 грн

0 грн через сайт, 100 грн — у відділенні

0 грн

Випуск карти

0 грн

0 грн

0 грн

0 грн

0 грн

Абонплата, грн на місяць

0 грн в перші 6 місяців, після — 50 грн

1 грн

75 грн

100 грн для всіх, 50 грн для IT

150 грн, 50 грн для IT (пакет CODER @DB)

Комісія за платіж по Україні

2 грн за платіж

3 грн за платіж

2,5 грн за платіж

3 грн за платіж

0 грн — перші 20 платежів, далі 2 грн за платіж

Комісія за зняття готівки в банкоматі

0 грн, після досягнення ліміту 5 тис. грн на місяць — 0,75% від суми в будь-якому банкоматі в Україні

від 0,8% від суми

0,75% від суми в будь-якому банкоматі в Україні

0,8% від суми

0,75% від суми в банкоматах ПУМБ та інших банків

Поповнення рахунку в банкоматі

0 грн

0 грн

0 грн

0 грн

0 грн

Порівняння функціональних можливостей і тарифних умов сервісу EVOLUTE by OTP з діючими на ринку аналогами показує, що інновація ОТП Банку багато в чому вигідно відрізняється від конкурентів. Увагу привертає відсутність комісій за деякими видами операцій. Там, де комісія збережена, вони нижче, ніж у аналогічних сервісів в інших банках. Також EVOLUTE by OTP відрізняє розширений функціонал, до стандартного набору додані корисні для підприємців опції — «фотокасса», сплата податків, підключення мобільного pos-терміналу та ін. У продукту є всі шанси стати популярним у підприємців після повномасштабного запуску на всій території України.

Коментарі - 3

+
0
Stas Nezhura
Stas Nezhura
4 липня 2019, 15:12
#
Инновация ОТП Банка во многом выгодно отличается от конкурентов))) Really?

Если бы сделали адекватную таблицу «Возможности мобильных приложений некоторых украинских банков», то всем было бы понятно, кто на самом деле выгодно отличается от конкурентов. 
Но промо-статьи этого не подразумевают.
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
29 липня 2019, 14:42
#
Как выбрать банк для СПД (советы и факты): https://www.youtube.com/watch?v=6AsWUPqxDQU
+
0
Stas Nezhura
Stas Nezhura
13 серпня 2019, 14:13
#
Еще немного промо от эволюта)) 
Обзор шлак. 
Вау стикеры, вау пряники, про 15 минут на телефоне для прохождения анкетировани финмона забыли указать?
Приложение вообще шаблонное - от CS Companyю Перекрасили Сбербанковское. 

Когда будут реальные обзоры?

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися