Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 липня 2019, 18:43

Реформа ринку електроенергії допоможе Україні залучити інвестиції — Forbes

Енергетичний ринок України був неефективний і отруєний корупцією, а це створювало значні труднощі для припливу інвестицій, однак з введенням 1 липня нового енергоринку ситуація зміниться, пише delo.ua з посиланням на Forbes.

Енергетичний ринок України був неефективний і отруєний корупцією, а це створювало значні труднощі для припливу інвестицій, однак з введенням 1 липня нового енергоринку ситуація зміниться, пише delo.ua з посиланням на Forbes.
Фото: Mind.ua

Як пише видання, в Україні є низка проблем в енергосекторі: інфраструктура старіє, вона гостро потребує обслуговування та оновлення. Система, що існувала до реформи, не сприяла залученню інвестицій в країну.

Читайте також: В Україні припинила діяти формула «Роттердам+»

Два роки тому український парламент прийняв закон, який передбачає нову модель ринку електроенергії, аналогічну тій, яку використовують країни-члени ЄС. Це дозволить інтегрувати енергосистему України до ENTSO-E і посилити енергетичну безпеку України, ідеться в матеріалі.

Зазначається, що реформа ринку електроенергії допоможе збільшити інвестиції в сектор: згідно з оцінкою Українського інституту майбутнього, генеруючі компанії зможуть залучити в 11,5 разів більше інвестицій порівняно зі сценарієм, якби реформа не була запущена.

Читайте також: Україна вперше імпортувала електроенергію з ЄС

Проведення енергетичних реформ та інвестиції також призведуть до збільшення експорту українських енергоносіїв в ЄС. Обсяг експорту може зрости до 25 млрд кВт-год у 2030 році порівняно з сьогоднішніми 5 млрд кВт-год. Це збільшить доходи від експорту електроенергії до 1,5 млрд доларів. Синхронізація з ENTSO-E також посилить конкуренцію на внутрішньому ринку електроенергії та змусить компанії боротися за внутрішніх споживачів, пропонуючи кращі ціни і якість обслуговування, пише Forbes.

Нагадаємо, 1 липня стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону «Про ринок електричної енергії», прийнятого в 2017 році.

Коментарі - 5

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
2 липня 2019, 21:44
#
Окружной административный суд Киева заблокировал работу НЭК «Укрэнерго» на новом рынке электроэнергии по иску АО «Никопольский завод ферросплавов» Игоря Коломойского.

Об этом со ссылкой на пресс-службу «Укрэнерго» сообщает БизнесЦензор.

«Суд приостановил действие постановления НКРЭКУ №954 и №955 от 7 июня 2019 года, которыми были установлены тарифы для НЭК »Укрэнерго« на передачу электроэнергии и услуги диспетчерского управления на второе полугодие», - сообщает «Укрэнерго».

Глава «Укрэнерго» Всеволод Ковальчук заявляет, что данное решение суда приведет к коллапсу нового рынка электроэнергии, который запущен в Украине с 1 июля.

«Решение Окружного административного суда Киева приведет к коллапсу нового рынка электрической энергии. Поскольку приостановлены постановления регулятора были приняты именно для обеспечения новых алгоритмов работы рынка», – сообщает Ковальчук.

Источник: https://biz.censor.net.ua/n3135180
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
2 липня 2019, 22:20
#
У нас законы действуют, чтобы у кого есть деньги мог использовать его в своих целях. Я бы не останавливал бы рынок электроэнергии. Плевать на суд, он решать будет годами.
+
+12
Qwerty1999
Qwerty1999
2 липня 2019, 22:33
#
А может есть смысл выполнить решение суда и остановить рынок электроэнергии - как следствие отключить весь Киев от электричества вместе в ВРУ, ОПУ (АП), КСУ и про окружной административный суд не забыть...

Ну а я в отпуск, пока Коломойский наводит свои порядки в нашей стране.
+
0
mary27
mary27
3 липня 2019, 2:57
#
То с ЗЕкоманды подсуетились)
На СНБО видимо, так ничего и не родили, решили действовать проще, через любимый окружной админ.суд.
«Плевать на суд, он решать будет годами» - как можно?
Это теперь главный суд страны.
+
0
mary27
mary27
3 липня 2019, 2:59
#
Хах, даже не палится)
Кагбэ, теперь всем ясно, что рынок электроэнергии больше всего мешает ферросплавным заводам хозяина преЗЕдента.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися