Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 червня 2019, 9:41

НБУ назвав причини уповільнення зростання ВВП

У I кварталі 2019 року економіка України зросла на 2,5% у річному вимірі, сповільнившись з 3,5% у IV кварталі 2018 року. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за I квартал 2019 року, опубліковані Державною службою статистики України.

Як зазначив регулятор, фактичні темпи зростання економіки у I кварталі 2019 року відповідали оцінці Національного банку, опублікованій в Інфляційному звіті за квітень 2019 року.

Що впливало на зростання

  • Основним рушієм зростання реального ВВП очікувано залишався внутрішній попит.

Кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 10,7% після їх збільшення на 8,5% у попередньому кварталі. Цьому сприяло подальше зростання реальних заробітних плат, підвищення пенсій та додаткові пенсійні виплати, а також високий рівень споживчих настроїв населення.

Додатковим чинником став статистичний ефект від виплати субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі. Цей же ефект був одним з основних факторів поглиблення падіння споживання сектору державного управління (до 8,3%), хоча порівняно стримане зростання видатків бюджету також мало внесок.

Після певного уповільнення наприкінці минулого року знову прискорилося зростання інвестицій. Темпи збільшення валового нагромадження основного капіталу зросли до 17,4%. Цьому сприяли зокрема приватні інвестиційні проекти в енергетиці та добувній промисловості, у тому числі за участі іноземних інвесторів, капітальні ремонти і модернізація окремих промислових підприємств, а також нарощування обсягів капітальних видатків бюджету. Окрім того, дещо поліпшилися ділові очікування бізнесу.

Зростання фізичних обсягів експорту товарів та послуг у 1 кварталі 2019 року прискорилося до 6,8% насамперед за рахунок поставок минулорічного рекордного врожаю. Натомість це ж зумовило скорочення запасів.

Водночас також прискорилося зростання імпорту товарів та послуг (до 6,5%) внаслідок відображення у звітності пільгового розмитнення автівок на іноземній реєстрації. Разом із суттєвим скороченням запасів, це було одним з основних факторів уповільнення зростання реального ВВП у І кварталі 2019 року.

Через прискорення зростання імпорту внесок чистого експорту в зростання реального ВВП у 1 кварталі 2019 року залишився від’ємним, однак завдяки вищим темпам зростання експорту він суттєво зменшився (-0,3 в.п.).

Коментарі - 1

+
0
RAhunokAU
RAhunokAU
22 червня 2019, 1:16
#
Санкции РФ забыл указать - это основа падения промпроизводства в конце прошлого и начале этого года. Пришлось подсократить производство на процент-другой, что подрихтовало и ВВП.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися