Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 червня 2019, 15:10

Топ-5 регіонів, які переплачують на держзакупівлях — YouControl

Донецька, Закарпатська, Луганська, Одеська і Харківська області потрапили у топ-5 регіонів, де «хронічно» завищені ціни на держзакупівлі конкурентних товарів. Про це свідчать результати дослідження, проведеного YouControl.

Донецька, Закарпатська, Луганська, Одеська і Харківська області потрапили у топ-5 регіонів, де «хронічно» завищені ціни на держзакупівлі конкурентних товарів.
Фото: ukrinform.ua

Результати дослідження

Повідомляється, що за понад 4 роки роботи системи ProZorro українські держзамовники оголосили 3,3 млн закупівель. Їх планова сума станом на 18 червня становила 2,5 трлн грн, а завдяки відкритості процедур вдалося заощадити, за даними bi.prozorro, 84,5 млрд грн державних грошей.

Водночас, за даними аналітиків, середня конкуренція в системі поки ледь сягає 2,3 пропозиції на торги, а ціни в деяких тендерах в результаті виявляються завищеними, навіть порівняно з ринковими.

Читайте також: Поштові оператори будуть доставляти товари замовників торгів ProZorro

Експерти YouControl проаналізували ціни на закупівлю восьми видів продукції всіх регіонів і виділили кілька з них, де найчастіше зустрічається вартість товарів вище середньої. Дослідження охопило період з 2014 по 2018 роки. У перелік товарних категорій потрапили курятина, яйця, сік, молоко, борошно, картопля, цукор і папір.

Читайте також: Е-каталоги та інші зміни в ProZorro

У результаті найбільше уваги привернули Донецька, Закарпатська, Луганська, Одеська і Харківська області. Саме в них систематично завищують ціни в певних категоріях:

  • у Донецькій області — на яйця, борошно, сік, молоко, картоплю, цукор, папір;
  • у Закарпатській області — на борошно, сік, молоко, картоплю, цукор;
  • у Луганській області — на курятину, борошно, молоко, картоплю, цукор, папір;
  • в Одеській області — на курятину, яйця, борошно, сік, молоко, цукор;
  • у Харківській області — на яйця, сік, молоко, цукор і папір.

Причини переплати

«Серед об'єктивних причин такої ситуації в Закарпатської області може бути периферійне та ізольоване географічне положення, а в результаті високі витрати на транспортування продукції», — припускає Роман Корнілюк, кандидат економічних наук, фінансовий аналітик YouControl.

Ще одна проблема закупівельних цін — у монополізації, переконана Валентина Лебедєва, професор Національної металургійної академії України. Хоча, за словами експерти, в різних областях можуть бути вирішальними й інші чинники. Наприклад, для Донецької та Луганської областей це може бути дефіцит товарів, а для Одеській і Харківській — більш високий рівень платоспроможності населення.

Коментарі - 2

+
0
Юрий Makhlay
Юрий Makhlay
20 червня 2019, 15:30
#
Там все цифры правильные? Экономия  84,5 млн.грн? Нет ошибки? На 2,5 трлн.грн закупок? 0,003%? Эффективно...
+
0
Яна Шевченко
Яна Шевченко
20 червня 2019, 16:30
#
84,5 миллиарда. Исправили, спасибо
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися