Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 червня 2019, 10:48

Експерт розвіяв міфи про підвищення тарифів на електроенергію

Напередодні запуску нового ринку електроенергії ЗМІ поширюють міфи про підвищення вартості тарифів. Але вірити їм не варто. Про це написав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на сторінці в Facebook.

Напередодні запуску нового ринку електроенергії ЗМІ поширюють міфи про підвищення вартості тарифів.
Фото: 2000.ua

Що це значить

Зокрема, за його словами, ідеться про «Укрінтеренерго» — компанію, яка є постачальником «останньої надії». Але її частка на ринку становить 1,5% — трохи менше 2 млрд кВт/год. «Тому не можна говорити, що такий обсяг є серйозним ціновим показником і може вплинути на зростання тарифів взагалі», — вважає експерт.

Також Корольчук зауважив, що ЗМІ через незнання ототожнили клієнтів компанії «Укрінтеренерго» з обленерго та на цій підставі зробили висновок про збільшення тарифів для споживачів.

Читайте також: Кабмін ввів граничні ціни на електроенергію

«Як виявилося, не всім у країні прийшли новини про те, що обленерго — це вже далеко не ті обленерго, які були ще навіть в 2018 році. Компанії розділилися на 2 сегменти - поставка (продаж) та розподіл (транспортування). І тому ставити знак рівності між 34 клієнтами і 34 обленерго — не можна. Обленерго займаються розподілом, а не продажем. Скоріше, ідеться про 34 компанії (не обленерго), які займаються продажем електроенергії. Ну, буває, сплутали мережі (проводу) і трейдерів (офіси продавців)», — написав експерт.

Корольчук зазначив, що після запуску нової моделі ринку електроенергії тарифи для населення не зростуть.

Читайте також: НКРЕКУ попередила про ризики постанови Кабміну про електроенергію

«Шкода, що така рутинна і робоча інформація перетворюється на черговий міф і лиш зайвий раз лякає і так нервового українського споживача. Зараз потрібно пам'ятати: тарифи на електроенергію не зростуть», — написав Корольчук.

Нагадаємо, новий ринок електроенергії, який функціонуватиме відповідно до стандартів ЄС, повинен бути запущений 1 липня 2019 року.

Читайте також: Гройсман обіцяє українцям «чесну» платіжку

За законом, угоду з постачальником «останньої надії» гарантує постачання електроенергії, якщо споживач не уклав договір з іншим постачальником. Постачальником «останньої надії» уряд визначив компанію «Укрінтеренерго».

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду 5 червня заявив, що ринок електроенергії буде запущений вчасно, і запевнив, що тарифи на електроенергію для населення не зростуть.

Коментарі - 3

+
+59
Роман Ламза
Роман Ламза
20 червня 2019, 11:10
#
Да ну,как раз с 1 января 2019 года,когда правила игры поменялись , цена для промпотребителей выросла на 20 процентов,как то нет доверия к вашим словам
+
+15
Lamo
Lamo
20 червня 2019, 11:46
#
При чем тут именно «Укринтерэнерго»? А остальные 98,5% рынка кому принадлежат?
Какой-то глупый перевод стрелок
+
0
bampi
bampi
20 червня 2019, 12:29
#
И соглашусь и нет с Корольчуком. 80% стоимости одного килловата — 50% энергоносители, 50% — стоимость капитала. Все остальное — выброс и т.д. Во-вторых, стоимость нелинейная выпуклая функция. То есть, вместо того, чтоб поднимать производство и снижать стоимость фондирования, политики, как обычно, предлагают простой путь — гос регулирования.
Но есть и другой момент, стоимость электроэнергии в Белорусии, Чехии, Венгрии и т.д. по некоторым часам ниже, чем в Украине. Отсюда вопрос: почему в законе не предусмотрели запуск рынка совместно с импортом и допуском к нему всех заинтересованных участников рынка? Во Франции выписали многомиллиардные штрафы, когда в 2016-2017 годах монополисты (а их там 6ть) противодействовали импорту из Германии, где разница существенной была.
В-третьих, формула, по которой сейчас считают — это формула для предельно допустимой стоимости, а не той стоимости по которой расчитывать стоимость для потребителей.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися