Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 червня 2019, 12:59

КСУ визнав неконституційним створення НКРЕКУ — ЗМІ

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг» (НКРЕКУ). Про це пише Уніан.

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг» (НКРЕКУ).
Фото: ua.sbu.ua

Що це значить

  • У справі, яка розглядалась за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКУ була створена у неконституційний спосіб, її статус та спосіб формування не відповідають Конституції.

Нагадаємо, що НКРЕКУ утворив екс-президент Петро Порошенко указом від 27 серпня 2014 року. Пізніше – 22 вересня 2016 року – Верховна Рада прийняла Закон «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг», яким було передбачено, що НКРЕКУ є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає і звільняє президент.

Читайте також: НКРЕКУ затвердила тарифи Укренерго на друге півріччя

КС визнав, що утворивши НКРЕКУ своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень.

За своїми функціями, завданнями і повноваженнями НКРЕКУ по суті є центральним органом виконавчої влади, а тому, згідно з Конституцією, закон повинен був визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЕКУ в систему органів виконавчої влади і управління Кабміном її роботою.

Читайте також: НКРЕКУ попередила про ризики постанови Кабміну про електроенергію

КС з цього питання висловлював свою позицію ще в 2000 році по справі щодо конституційності Закону «Про природні монополії». Діяльність НКРЕКУ була пов'язана з багатьма скандалами.

Справа про неконституційність Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг» перебувала на розгляді КС з 2017 року.

Раніше повідомлялося, що вкоманді Володимира Зеленського вважають необхідним «перезавантажити» НКРЕКУ і Антимонопольний комітет (АМКУ).

Коментарі - 3

+
+45
Toxa David
Toxa David
14 червня 2019, 13:29
#
НКРЭКУ при Порошенко с Д.Вовк и с Ротердам+ — конституционна, а при Зеленском уже не конституционна.
+
0
mary27
mary27
14 червня 2019, 15:05
#
«Скiнчилась епоха бiдностi» (с).
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 червня 2019, 13:43
#
Теперь и Ахметов ожил. Решил и он воспользоваться.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися