Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 червня 2019, 8:10

Не такі страшні варранти як розмови про них

Радник президента з економіки, фінансів та податкових питань Дмитро Гетманцев порадив достроково викупити у власників варранти, випущені під час реструктуризації держборгу в 2015 році.

за варрантами заплатять якщо ВВП виросте
фото: glavred.info

Про те, чи дійсно варранти випущені на кабальних умовах і чим може обернутися заява радника президента, розповів НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Чому варранти були випущені

Реструктуризація 2015 року була м'якою, дуже дружньою для інвесторів. Але це пов'язано в першу чергу зі слабкістю переговорної позиції України на момент тієї самої реструктуризації. Країні кров з носа потрібна була підтримка МВФ, умовою якої було врегулювати питання з нашими ринковими кредиторами. При цьому, сам МВФ вимагав списання частини боргу.

І про це все, звичайно ж, знали кредитори, перш за все найбільший на той момент власник українського боргу, Фонд з Каліфорнії, Franklin Templton. І, звичайно ж, вони скористалися цим в переговорах.

У підсумку, Україна реструктуризувала борг, списала частину і вирішила головну свою проблему — проблему ліквідності, а саме відтермінувавши зобов'язання. З іншого боку, інвестори домоглися мінімального списання боргу і отримали похідний інструмент, ті самі варранти, виплати за якими залежать від темпів зростання українського ВВП.

Чи є умови кабальними?

Звичайно ж ні. Це результат компромісу. При цьому, Україна списала боргу на 3 млрд доларів (а ще 3 млрд доларів боргу за єврооблігаціями Януковича назавжди зависли десь в сутінках і навряд чи в найближчому майбутньому за ними хтось наважиться хоч щось заплатити).

При цьому, інвестори отримали ті самі варранти в еквіваленті 3 млрд доларів, якщо їх рахувати за номіналом. І багато хто кричить, що ці папери озолотять наших кредиторів і вичавлять останні соки з країни. Але тоді дивно, що на даний момент вони коштують менше 70% від номіналу.

Тобто їх сумарна вартість зараз, через 5 років після реструктуризації, менше списаного номіналу. Істотно менше. При цьому, всі 5 років за ними ніхто не платив ніяких купонів, що сильно заощадило Україні гроші. І якби хтось із влади не почав вголос говорити про їх викуп, то були б ще дешевшими.

Таким чином, дивна кабала виходить. Уявіть, є у вас друг Вася. Вася вам винен 100 гривень, але грошей немає, і він вам видає розписку, що буде вам платити частину свого екстра-заробітку щороку. І дружина Васі ходить і розповідає всім, що ви загнали її чоловіка в кабалу. Але при цьому папірець, який дав вам Вася, зараз коштує гривень 70. Дивна кабала, чи не так?

Чи є ризики, що ВВП почне швидко рости і ми переплатимо кредиторам

Теоретично все можливо. Але поки що ніхто не готовий поставити на це гроші. Інакше б ці самі варранти коштували б набагато більше. Але, теоретично, може бути, хтось щось знає і скоро ми дійсно почнемо зростати по 10% на рік. Добре, якщо ми всі з вами в це віримо, то може бути розумно позбутися варантів.

Читайте також: Зростання ВВП України за 2018 рік є історичним рекордом — фінансист 

Просто відмовитися від виплат за ними ми не можемо. Це буде дефолт. І здається, всі вже визначилися з тим, що дефолт — це погано. І тоді вам треба прийти до інвесторів і зробити їм пропозицію. І вже про це зараз говорить економічний радник Зеленського, пан Гетманцев. І власне, добре, що вони про це думають. Погано, що вони говорять про це вголос.

Два шляхи

Перший варіант — прийти до інвесторів і викупити всі папери. Але цей варіант з самого початку не реалістичний. Викупателя прокуратура посадить. Адже як тільки ви почнете їх купувати, про це почнуть говорити за пивом в Лондоні і ціна злетить. І вони будуть коштувати набагато вище. А отже ви переплатите. Тому такий варіант реально не реальний.

Другий варіант — реструктуризація варрантів, коли ви запропонуєте їх власникам обміняти ці інструменти назад на єврооблігації. Це можливо і тут питання, на якій формулі обміну сторони домовляться. І ось тут вкрай важливо, щоб вартість цих самих варрантів на початку переговорів була мінімальна.

Погодьтеся, якщо щось коштує 30 відсотків від номіналу і ви пропонуєте це змінити, то ймовірно ви надасте вашому кредитору еврообліагцій на набагато меншу суму, ніж якщо це буде коштувати вже 70. Або вже 100. Ціна дуже важлива.

Адже це угода. І вам треба, щоб ваші кредитори на неї пішли. І тому якщо зараз варранти коштують 70% від номіналу, то ви теоретично можете розраховувати, що просто повернете все на круги своя, випустивши натомість єврооблігації на номінал. А якщо ціна буде 100 або вище номіналу, то вам доведеться випустити папери для обміну вже на більшу суму. І українському уряду, українській владі, вкрай важливо робити все, щоб не підвищувати ціну на них на ринку.

А що відбувається, коли ви говорите про потенційний викуп? Правильно, ціна зростає. Тому добре, що економічний радник каже, що дефолт це погано. Добре, що він думає про те, як цивілізовано уникнути ризиків виплат за варрантами. Але погано, коли він про це говорить вголос. Це дуже дорого. Для країни.

Коментарі - 1

+
+15
bampi
bampi
12 червня 2019, 9:45
#
Всегда есть варианты. VRI хеджируются и достаточно легко, во-вторых, какие переговоры?! Вынудить на обмен - оценка таких продуктов требует корректировки на TVA при прайсинге. То есть, ввести 50% налог на структурированные продукиы в ин валюте. И безарбитражная цена не 70% будет, а 40%.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися