Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 червня 2019, 17:30

З липня стане можливим імпорт електроенергії в Україну

Згідно з законом «Про ринок електричної енергії» з 1 липня 2019 року стає можливим імпорт електричної енергії в Україну. Про це написав керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук на своїй сторінці в Facebook.

Згідно з законом «Про ринок електричної енергії» з 1 липня 2019 року стає можливим імпорт електричної енергії в Україну.
Фото: budport.com.ua

Що це значить

Як зазначив Ковальчук, зараз ціна теплової генерації перевищила середньоєвропейські ціни на електроенергію, тому «імпорт може стати, нехай і частковим, але рішенням проблеми дефіциту конкуренції».

Нагадаємо, з 1 липня по закону «Про ринок електричної енергії» впроваджується нова модель ринку, яка передбачає рівний доступ усіх учасників до мережі, зокрема і зовнішніх. Це стосується постачальників з Білорусі та Росії.

Читайте також: НКРЭКУ знайшла рішення, як не підвищувати тарифи на електрику

Зараз імпорту електроенергії в Україну фактично немає. Зокрема, Україна за підсумками 2018 року збільшила експорт електроенергії на 19,3% — до 6 млрд 165,7 млн кВт-год, її вартість склала 331,942 млн. Імпорт склав 30,678 млн кВт-год електроенергії (із РФ — 29,49 млн кВт-год, Білорусі 1,188 млн кВт-год). Імпорт врахований за контрактами ДП «Енергоринок» як технологічне переміщення.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект, яким пропонує відкласти запуск ринку електроенергії на рік — до 1 липня 2020 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися