Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 червня 2019, 10:00

Піреус Банк отримав довгостроковий кредитний рейтинг за національною шкалою uaAA

Піреус Банк отримав довгостроковий кредитний рейтинг за національною шкалою на рівні uaAA за результатами дослідження РА «Стандарт-Рейтинг».

Рейтинг на рівні uaAA характеризує дуже високу кредитоспроможність банку порівняно з іншими позичальниками або борговими інструментами.

У присвоєнні рейтингу, агентство керувалося такими показниками як: підтримка акціонерів, регулятивний капітал банку, якість кредитного портфелю, ліквідність та прибутковість банку.

Так, станом на початок травня 2019 року Піреус Банк був дуже добре забезпечений регулятивним капіталом. Агентство звертає увагу, що за результатами оцінки стійкості, яку здійснював НБУ, Піреус Банк не має потреби (нестачі) у капіталі у поточному році.

Як відзначено у звіті про присвоєння рейтингу, станом на початок другого кварталу 2019 року якість активів Піреус Банку була досить високою. Частка непрацюючих кредитів (NPL) у кредитному портфелі банку становила 5,9%, що у 9 разів нижче, ніж у середньому по банківській системі України, що вказує на дуже хороший рівень його якості. Портфель цінних паперів банку, частка якого у структурі активів становила 16,84%, був сформований з державних облігацій та депозитних сертифікатів НБУ, тобто з активів найвищої якості.

Також, згідно зі звітом, Піреус Банк добре забезпечений ліквідністю. Протягом 2018 року та січня-квітня 2019 року банк підтримував значення усіх трьох нормативів ліквідності (Н4, Н5 та Н6) із помітним запасом по відношенню до встановленого НБУ граничного рівня. При цьому Н4 та Н6 на постійній основі перевищували середні показники даних нормативів по банківській системі України. Станом на 02.05.2019 р. норматив миттєвої ліквідності банку (Н4) склав 104,8%, норматив поточної ліквідності (Н5) — 93,37%, а норматив короткострокової ліквідності (Н6) — 104,16%.

Крім того, при присвоєнні рейтингу агентство враховувало високий рівень потенційної підтримки акціонерів банку, а саме Piraeus Bank S.A. (Афіни), якому належить 99,99% акцій банку. Станом на 31.12.2018 р. загальні активи Piraeus Bank Group складали 61,88 млрд євро, кредитний портфель становив 39,8 млрд євро, обсяг депозитів клієнтів досяг 44,7 млрд євро, а сукупний власний капітал склав 7,5 млрд євро. Як зазначається у звіті про присвоєння рейтингу, «масштаб діяльності Piraeus Bank Group дозволяє у разі необхідності забезпечити Піреус Банку МКБ високим рівнем зовнішньої підтримки».

Згідно із загальними висновками аналітиків РА «Стандарт-Рейтинг» агентство позитивно оцінює здатність банку виконувати свої зобов’язання, генерувати доходи та підтримувати прибуткову діяльність у поточних макроекономічних умовах.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися