Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 червня 2019, 15:13

Збиток Приватбанку через анексію Криму перевищує 9 мільярдів

Приватбанк оцінює свої втрати в результаті анексії Криму в $9 млрд. Про це сказала заступник голови правління банку Галина Пахачук в інтерв'ю НВ.

Приватбанк оцінює свої втрати в результаті анексії Криму в $9 млрд.
Фото: mind.ua

«Позов подано на суму понад 1 млрд доларів. Але, якщо загалом оцінити втрати, то я вважаю, що банк втратив понад 9 млрд доларів — це валютна позиція, це кредити», — заявила Пахачук.

Вона нагадала, що банк вже виграв справу по суті в інвестиційному арбітражі проти Росії: у лютому 2019 року винесено проміжне рішення, і процес підійшов до завершення та оцінки економічних збитків, які були нанесені Росією.

Читайте також:В судах відкрито 238 тисяч справ по Приватбанку. Інфографіка

Серед інших проблем заступник голови правління Приватбанку назвала борг компаній, ймовірно підконтрольних колишніх власників банків, який досяг 240 млрд грн в гривневому еквіваленті, з яких 212 млрд грн підтверджені аудиторським висновком.

Коментуючи вплив останніх судових рішень, прийнятих на користь екс-власників банку, Пахачук зазначила, що «цей інформаційний фон мав певне значення в квітні і травні».

«На „судовий інформаційний фон реагували далеко не всі — за ці два місяці був відтік ресурсів, в основному в іноземній валюті. Клієнти, які тримали валюту для заощадження, першими реагують на можливі коливання валютного ринку і переводять свої активи з банку в сейф. За два місяці ці клієнти забрали з банку близько 137 млн дол і EUR27 млн“, – сказала заступник голови правління.

В той же час вона уточнила, що скорочення частки дорогих валютних пасивів банку є його стратегією з 2017 року, і за останні два тижні весь бізнес повернувся на рахунок банку.

Пахачук також повідомила, що наглядова рада Приватбанку підвищив внутрішні нормативи ліквідності майже вдвічі порівняно з необхідними НБУ.

»Якщо загальний норматив LCR у гривні у всіх банків 50%, то у нас – 90%, якщо для валюти 90%, то у нас 100%. І ми навіть перевищуємо ці показники — загальний показник ліквідності в іноземній валюті в банку сьогодні 107%", — додала вона.

За її словами, на готівковому рахунку банку зараз коштів більше, ніж у Держказначейства.

«Відповідно до загальних резервних вимог до банку, на його коррахунку повинно бути 10-12 млрд грн, плюс в касі, банкоматах і сховищах теж 12 млрд. 24 мільярди — це той кеш, який забезпечує виплати нашим клієнтам», — зазначила Пахачук.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися