Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 червня 2019, 14:45

В судах відкрито 238 тисяч справ по Приватбанку. Інфографіка

Суди різних інстанцій розглядають 238 000 справ, пов'язаних з Приватбанком. Про це розповіла заступник голови Приватбанку Галина Пахачук, в інтерв'ю виданню Ноок Время.

Суди різних інстанцій розглядають 238 000 справ, пов'язаних з Приватбанком.
Фото: facty.info

Що відомо

«Якщо говорити про знакові суди — це близько 600 справ. Приватбанк та держава в особі Національного банку і Міністерства фінансів намагаються достукатися до судів всіх юрисдикцій, де б можна було добитися справедливості. Є менш знакові — їх 4800, а в цілому, якщо враховувати наших роздрібних клієнтів — 238 тисяч судових процесів», — сказала Пахачук.

Вона наголосила, що це фактично 60% судових позовів всієї банківської системи за різними спорами.

«Перший з наших ключових проблемних портфелів — корпоративні кредити, переоформлені при колишніх власниках на „компанії-одноденки“, лізинг, АЗС і нафтобази, кіпрська філія, корпоративні зобов'язання, дебіторська заборгованість і гарантії. Кожен день всі ці портфелі збільшують збитки», — зазначила Пахачук.

Вона розповіла, що вартість деяких портфелів після переоцінки за міжнародними стандартами виявляється істотно нижче заявленої. Крім того, навіть цю суму складно отримати, оскільки потрібно спочатку продати нерухомість, яка була передана Приватбанку в рахунок погашення кредитів.

Читайте також: Зеленський запевнив, що не встане на бік Коломойського у справі Приватбанку

«Починаючи з березня 2017 року, ми зробили перше подання в прокуратуру, і можна перевірити хронологію подання нами заяв у різні слідчі органи: поліцію, прокуратуру, НАБУ, СБУ, куди ми подавали повідомлення про злочин, про нанесення збитків і так далі… На жаль, сьогодні, крім рядових працівників Приватбанку… я не чула, щоб когось з колишніх топів Приватбанку викликали на допити, не кажучи вже про інші слідчі дії», — сказала Пахачук.

За її словами, це стало причиною того, що Приватбанк пішов по шляху, «незвичному для банківської системи, і подав позови в іноземні юрисдикції щодо різних схем і збитків, щоб отримати справедливе рішення з цих питань».

Пахачук нагадала, що першим був позов до Лондонського суду, який наклав всесвітній арешт на активи колишніх власників і шести знакових компаній. Зараз Приватбанк на стадії апеляції в цьому процесі.

Читайте також: У США оприлюднили позов Приватбанку до Коломойському

Наступний кейс — на Кіпрі. Там є філія Приватбанку, але у нього не було статусу юридичної особи. У підсумку Приватбанк збирав гроші на території України, тобто депозити, а через філію видавав кредити за кордоном. Далі у нас є новий кейс в США, на початковій стадії. Всі ці судові процеси тривалі і складні", — зазначила Пахачук.

Нагадаємо, у квітні українські суди винесли низку рішень щодо націоналізації Приватбанку на користь Ігоря Коломойського. 18 квітня Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною націоналізацію і рішення НБУ, яким було визначено перелік пов'язаних з Приватбанком осіб.

Печерський районний суд Києва 20 квітня прийняв рішення про розірвання договору особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку. Уряд, НБУ і Приватбанк подали апеляції на ці рішення.

Коментарі - 2

+
0
Nnn Sss
Nnn Sss
8 червня 2019, 0:37
#
К 22 столетию я думаю успеют… еще впереди 80 лет…
+
0
Strain
Strain
10 червня 2019, 9:20
#
Выиграно 2886 исков против приватбанка на 15,8 млрд. Не слабо так.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися