Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 червня 2019, 11:22

Політика та економіка. Що буде з обліковою ставкою

У четвер, 6 червня, Національний банк оголосить про своє рішення щодо облікової ставки. Економічні передумови виглядають сприятливо. Інфляція уповільнюється, а вартість кредитних коштів все ще занадто висока для бізнесу.

6 июня на заседании Правления НБУ по вопросам монетарной политики будет решено менять ли учетную ставку.
фото: epravda.com.ua

Однак головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик вважає, що знижувати облікову ставку ще рано. Чому — читайте в його колонці для «Мінфіну».

Інфляція знижується і ніхто не чекає сюрпризів

Як раніше неодноразово зазначав Національний банк України, передумовами пом’якшення монетарних умов є стійка тенденція уповільнення інфляції до цілі та покращення інфляційних очікувань.

Інфляція наразі демонструє тенденцію до уповільнення. Так, у липні індекс споживчих цін знизився до 8,8% рік до року з 9,2% р/р станом на початок року, а базова інфляція скоротилася до 7,4% р/р з 8,3%р/р. Покращились і інфляційні очікування.

Читайте також: Reuters спрогнозував інфляцію в Україні на 2019 рік

Згідно з останнім квітневим опитуванням, домогосподарства очікують протягом наступних 12 місяців 10,9% інфляції, тоді як на початку року очікували 12,1%. Інфляційні очікування аналітиків з початку року покращилися до 7,2% з 7,5%, а підприємств до 9%р/р у 1 кв 2019 р. з 9,5% у 4 кв 2019 р.

Читайте також: У НБУ розповіли, що може уповільнити інфляцію

Також слід пам'ятати, що за поточного рівня облікової ставки, високі реальні процентні ставки в Україні залишаються суттєвою перешкодою для відновлення кредитування корпоративного сектору та нарощення темпів економічного розвитку.

Політичні ризики та вплив попиту

Нещодавні позови та судові рішення, пов’язані зі справою ПриватБанку, а також спробами впливати на кадрову політику Національного банку України підвищили загрози фінансовій стабільності.

Зросла і політична нестабільность через дострокові вибори, ризик розгортання урядової кризи, активізацію дискусій щодо можливого дефолту за державними зобов’язаннями. Ці явища вже призвели до відтермінування фінансової підтримки з боку МВФ та інших міжнародних партнерів, охолодження інтересу нерезидентів до подальшого нарощення інвестицій в ОВДП, ускладнення доступу уряду, державних та недержавних підприємств до міжнародних фінансових ринків. На тлі пікових виплат за державним боргом у поточному і особливо наступних роках це створює додатковий девальваційний тиск, що негативно відобразиться на інфляційній динаміці.

Додатково варто зазначити, що інфляційний тиск із боку чинників попиту та виробничих витрат залишається відносно високим.

Продовжують зростати зарплати і в номінальному +21,1%, і в реальному вираженні +11,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Надходження від трудових мігрантів зросли на 17,7%. Індекс споживчих настроїв (InfoSapiens) у квітні повернувся до історичних максимумів (71,6). Все це сприяє активізації споживчого попиту, про що свідчить активне зростання обороту роздрібної торгівлі — на 7,9% у січні-квітні 2019 року.

У той же час, внаслідок зростання фонду оплати праці на 18%, а також очікуваного підвищення цін на паливо внаслідок ускладнення поставок з РФ дизпалива та скрапленого газу, варто очікувати зростання інфляційного тиску з боку факторів пропозиції.

Отже, формальні передумови для продовження циклу зниження облікової ставки на 0,5-1,0 в.п. виконано. Однак в умовах зростання політичних ризиків, збереження високого інфляційного тиску споживчого попиту та курсової динаміки, «пробуксовки» програм співробітництва з міжнародними фінансовими донорами на тлі пікових виплат за державним боргом, доцільним є збереження ключової ставки на поточному рівні.

Коментарі - 10

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 червня 2019, 11:32
#
Я также думаю что снижать не нужно. Если дали транш МВФ и остальные организации, то нужно было снижать. Пока ещё шумиха насчёт Привата, выборы в ВР и тд - рано что либо снижать, или снижать порог обязательной продажи.
+
0
Invul
Invul
5 червня 2019, 12:05
#
Конечно хочется снижения хотя бы на 0,25%, но похоже вопрос снижения будет рассматриваться осенью, когда будет понимание по составу ВРУ и по сотрудничеству с международными кредиторами.
+
+57
Богдан Перчук
Богдан Перчук
5 червня 2019, 13:13
#
«менеджер по макроэкономическому анализу Райффайзен Банка Аваль .... говорит....»

Банкиры разве будут одобрять снижение ставок? Пчёлы против меда. Можно подумать что при сохранении ставки на текущих уровнях, перечисленные риски исчезнут.
Банкам выгодна схема заработка на ОВГЗ, доходность которых при снижении ставки будет падать. Зачем им сейчас реальный сектор кредитовать если государство сопоставимую доходность предлагает с меньшим риском.
+
0
Invul
Invul
5 червня 2019, 14:10
#
Ситуация двоякая - с одной стороны так, меньше рисков при хорошей доходности. С другой же - ниже ставки - больше клиентов среди бизнеса. Ну и менеджер макроэкономического анализа должен просчитывать разные варианты движения рынка, работа у него такая :)
+
0
YuraNBU
YuraNBU
5 червня 2019, 15:29
#
Вы забываетесь! Привлекая клиента под средством кредитования, в большинстве случаев банки обязывают проводить часть операций через счета в этом же банке, или же все на 100%. + возможность привлечения зарплатного проекта и таких плюсов может быть очень много.
Кредитная ставка - это только поверхность айсберга.
+
0
mary27
mary27
5 червня 2019, 17:01
#
«Банкам выгодна схема заработка на ОВГЗ, доходность которых при снижении ставки будет падать. Зачем им сейчас реальный сектор кредитовать если государство сопоставимую доходность предлагает с меньшим риском.» - ох уж эта сказка про «банки зарабатывают на ОВГЗ».
https://minfin.com.ua/blogs/vshapran/120202/
"
+
+15
YuraNBU
YuraNBU
5 червня 2019, 15:31
#
Перечитав статью, задался вопросом: А не стоит ли учетную ставку приподнять? :)
+
+15
mary27
mary27
5 червня 2019, 17:01
#
+15.
+
0
greenozon
greenozon
5 червня 2019, 22:01
#
+1.5 підняти до осені!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 червня 2019, 22:24
#
Я об этом ранее и говорил, что логичней даже вернуть +0.5
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися