Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 травня 2019, 11:44

Банкрутство фізичних осіб, відповідальних за борги компанії

Після завершення процедури банкрутства компанія звільняється від боргових зобов'язань. Але не завжди ця процедура відбувається без шкоди для власників і посадових осіб. У разі недостатності майна підприємства — боржника законодавством передбачено субсидіарну відповідальність засновників, директора та інших керівних осіб.

Що це означає?

Якщо в процесі ліквідації, під час процедури банкрутства, у підприємства недостатньо активів для погашення всіх кредиторських вимог та арбітражний керуючий встановив провину вищезазначених осіб з доведення підприємства до банкрутства (висновок свідомо невигідних угод, порушення фінансового законодавства тощо), винних осіб можуть залучити до фінансової відповідальності за рішенням суду в процесі банкрутства.

Ще одна ситуація, коли власники несуть відповідальність за борги підприємства — якщо вони виступають поручителями при кредитуванні юридичних осіб. Тоді в разі неплатоспроможності компанії, вони зобов'язані погашати заборгованість за рахунок власних коштів.

Який існує вихід з цієї ситуації?

Враховуючи те, що неплатоспроможність компанії часто веде і до неплатоспроможності його власників — рішенням може стати банкрутство фізичної особи.

З 21 жовтня 2019 року, зі вступом в силу кодексу про процедурах банкрутства, фізичні особи отримають можливість оголосити себе банкрутом.

Ця процедура, при відсутності фінансової можливості погасити борг, який виник від юридичної особи, допоможе його врегулювати законним шляхом.

Для цього, після вступу кодексу в силу, необхідно звернутися до господарського суду за місцем реєстрації із заявою про неплатоспроможність і низкою документів підтверджують цей факт.

Банкрутство, незважаючи на витратність і тривалість, має незаперечні переваги:

  • заборгованість можна повністю або частково списати;

  • борг можна вигідно реструктуризувати;

  • податковий борг за останні три роки визнається безнадійним і списується в процедурі реструктуризації;

  • припиняють нараховуватися штрафні санкції.

При грамотному проведенні процедура банкрутства може стати порятунком для осіб, відповідальних за непомірні зобов'язання підприємства і допомогти їм вибратися з фінансової кризи.

Окремо хочемо відзначити, що з прийняттям нового кодексу, можливостей для залучення фізичних осіб до фінансової відповідальності за боргами компанії стає більше.

Якщо в компанії планується банкрутство — рекомендуємо не затягувати з прийняттям даного рішення і встигнути провести процедуру за чинним нині законом. Слід врахувати, що так як досудова підготовка компанії до банкрутства і саме банкрутство, процес тривалий — для прийняття даного рішення залишилися лічені тижні.

Юридична компанія Liquidator Pro надає безкоштовні консультації щодо банкрутства фізичних осіб і підприємств, займається супроводом процедури банкрутства по всій Україні. Телефонуйте 067 505 66 99.

Автор: юрист з питань банкрутства Ірина Крочук

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися