Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 травня 2019, 16:47

Національний депозитарій пройшов зовнішній аудит

Міжнародна рейтингова компанія Thomas Murray провела аудит Національного депозитарію України (НДУ) на відповідність принципам PFMI IOSCO. Про це повідомляє прес-служба НДУ.

Міжнародна рейтингова компанія Thomas Murray провела аудит Національного депозитарію України (НДУ) на відповідність принципам PFMI IOSCO.
Фото: ukrinform.ua

Що відомо

Протягом півроку, в кілька етапів тривав аудит від Thomas Murray. Перевіряли всю діяльність, документацію, вивчали особливості українського законодавства. В результаті Нацдепозитарій одержав досить високу оцінку — «в більшій частині відповідає принципам PFMI, які відносяться до депозитарної діяльності».

Серед них є такі: правова основа, управління операційними та іншими ризиками, кореспондентські відносини, ефективність і результативність, розкриття правил, основних процедур та ринкових даних. Всього принципів 24, 14 з них стосується безпосередньо депозитарної діяльності. За ним і відбувалося оцінювання.

«Це хороша практика центральних депозитаріїв та інших представників інфраструктури фондового ринку ставати прозорими і розкривати свій рівень відповідності міжнародним стандартам, особливо якщо вони стосуються профільної діяльності», — зазначив глава НДУ Міндаугас Бакас.

Читайте також: Україна приєднається до міжнародного депозитарію Clearstream

Він додав, що пройти подібний аудит за оцінкою ризиків — це ще важливий стратегічний крок. Адже в майбутньому, після передачі ОВДП на депозитарне обслуговування в НДУ, внутрішні бізнес-процеси Нацбанку і центрального депозитарію будуть пов'язані. Тому НДУ важливо забезпечити довіру і стабільність роботи інфраструктури після такого кроку.

Взявши за основу рекомендації, які дали фахівці Thomas Murray, в НДУ вже розробили детальний план подальших дій, які допоможуть удосконалити всі процеси з управління ризиками. А саме це стосується поліпшення і подальшого розвитку системи управління ризиками, перегляд правової основи, правил і процедур, приведення всіх процесів, що відносяться до інформаційних технологій, стандартів тощо.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися