Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 травня 2019, 15:46

Отримання «грін-кард» за інвестиційною візою EB-5

Грін-кард (англ. green card, офіційна назва United States Permanent Resident Card) — ідентифікаційна карта, що підтверджує статус постійного мешканця США, а також дає можливість на працевлаштування в Америці для іноземних громадян. Через 5 років після отримання грін-кард і постійного проживання на території країни, власник може подати заяву на отримання громадянства США.

Якщо вбити в пошукову систему запит «грін кард», то близько 80% результатів стосуватимуться нюансів участі в щорічній лотереї, що проводиться урядом США. І це, попри те, що лотерея — лише один з безлічі інших способів отримання статусу постійного мешканця США. Українці на третьому місці у світі за кількістю заявок на участь в лотереї, після Бангладеша і Нігерії. Проте, шанси на отримання грін-кард у заявників з України невеликі: з 1,122,086 учасників лотереї в 2016 році, лише 0.52% отримали повідомлення про виграш, і ще менший відсоток отримав вид на проживання в США після співбесіди в посольстві. Тому розглядати цей варіант для людини, твердо налаштованої на еміграцію в США і що має в розпорядженні для цього фінанси, просто недоцільно. У цій статті розглядається отримання грін-кард більш надійним та передбачуваним способом — через інвестиційну візу EB-5.

Віза EB-5 є частиною програми, яку Конгрес США запустив в 90х роках для стимуляції економічної активності в країні. Сьогодні, вкладаючи в економіку США від 500 тис. доларів, зарубіжний інвестор отримує постійний вид на проживання, можливість вести свій бізнес в США, і отримати американське громадянство через 5 років. Ця схема успішно працює вже майже 30 років, проте останніми роками намітилися певні складнощі в отриманні американських імміграційних віз, і віза EB-5 не стала виключенням.

Віз в США видається менше, але все більше українців розглядають еміграцію

Вже на самому початку свого президентства, Дональд Трамп встиг проявити жорстку позицію відносно мігрантів, починаючи з указу у березні 2017 року, припиняючого на 90 днів в'їзд до США громадян шести мусульманських країн, і закінчуючи указом про закриття ряду імміграційних офісів. Ця імміграційна політика вже привела минулого року до збільшення відмов в неіміграційних візах на 5%, і імміграційних — на 39%. Кількість виданих віз EB-5 також зменшилось в 2018 році, на майже 5% порівняно з 2017 роком. Проте, цікаво що кількість виданих імміграційних віз в Посольстві США в Києві лише збільшилася за останній рік. Якщо, в 2017 році було видано 4 751 імміграційних віз, то в 2018 році вже 5 358 віз. Цей факт вказує на ще більший інтерес українців до імміграції в США, особливо на тлі нестабільної економічної і політичної ситуації в Україні. Для бізнесменів і інвесторів імміграція може представляти додатковий інтерес з точки зору сприятливого інвестиційного клімату в США і більших можливостей для масштабування бізнесу.

Особливості отримання грін-кард за візою EB-5

Велика перевага еміграції за візою EB-5 — відсутність вимог у вигляді сертифікату на знання англійської мови, спеціальної освіти або досвіду роботи. Потрібна лише готовність заявника вкласти в економіку США від 500 тис. доларів. Таким чином, інвестор може зосередитися на найголовнішому — добре продуманній інвестиції, яка дозволить не лише отримати грін-кард, але також отримати повернення вкладених коштів надалі.

Одне з основних умов програми EB-5: за рахунок інвестицій мають бути створені і зберігатися впродовж 5 років не менше 10 робочих місць з повною зайнятістю. Дивлячись та не, що існує понад 100 проектів і їх структура може бути складною, інвестору треба оцінити потенційні проекти з точки зору їх подальшої життєздатності і прибутковості. Як відмічає імміграційний юрист і президент компанії EB-5 Analytics Джон Рот, етап оцінки і вибору проекту — найбільш проблематичний момент для будь-якого інвестора: дуже багато суперечливої інформації із-за конкуренції серед Регіональних Центрів, які отримують інвестиції для подальших проектів. Проте, від вибору проекту безпосередньо залежить вірогідність дотримання вимог програми в довгостроковій перспективі і отримання постійного виду на проживання.

Також, заявник на імміграційну візу ЕВ-5 повинен довести, що він легально заробив 500 тис. доларів інвестицій. «Більшість відмов у візі EB-5 грунтується на тому, що заявник не зміг документально підтвердити, що його гроші зароблені або отримані без порушення закону. Тут треба враховувати різні нюанси, адже гроші могли бути не лише зароблені легальною діяльністю, але і отримані як спадок, накопичення або в ході дарування. У ідеалі, підготовкою таких документів повинен займатися імміграційний юрист» — радить Джон Рот.

Весь процес отримання грін-кард та статусу постійного мешканця США за програмою EB-5 займає від року до 2 років. Саму заяву на отримання візи EB-5, посольство розглядає за 9-18 місяців.

Щоб оцінити вашу кандидатуру на участь у програмі EB-5, отримайте безкоштовну консультацію у американського юриста.

Джон Рот отримав вищу освіту у галузі права і фінансів і є іміграційним юристом і членом Американської асоціації імміграційних юристів з 1995 року. Джон почав працювати юристом у сфері імміграційних віз EB-5 в 2008 році.

Коментарі - 2

+
+24
yarg
yarg
27 травня 2019, 16:51
#
Людям,  имеющим такие деньги , американское гражданство (и соответственно американские налоги) - не нужно. Они ищут способ от него отказатся. Нужно оно (судя по тройке лидеров в гринкард -лотерее) - беднейшим слоям. В надежде на халявные пособия.
+
0
come2dima
come2dima
27 травня 2019, 18:01
#
Аналогичные мысли хотел написать
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися