Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 травня 2019, 12:09

Мінфін зупинив зміцнення гривні

Торгівельна війна США і Китаю набирає обертів. Обвалились навіть акії Uber, що вийшов на IPO в цей невдалий момент. В Україні ринки завмерли в очікуванні  приходу Clearstream і інаугурації нового президента. Про те, що важливого відбулось на фінансовому ринку за минулий тиждень розповів НВ спеціаліст відділу  продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергей Фурса.

Торгівельна війна США і Китаю набирає обертів.
фото: ubr.ua

Особливо захопливо було спостерігати за результатами торгів Убера, що вийшов на IPO якраз напередодні чергового витка в економіці

Торгівельна війна США і Китаю

Світові ринки весь тиждень намагалися відновитися після удару під дих, який завдали економіці Трамп і китайці. Допомагав у цьому гарний настрій, який все ще панує на Уолл-стріт. Навіть у торговельній війні, яка нещадно б'є по економіці.

Ось, наприклад, на тлі ескалації з китайцями, Трамп згорнув торгову війну з Європою. Уже позитив. І ринки поки не полишає думка, що вони можуть і домовитися, Трамп і Сі.  У підсумку, нехай американські індекси і віддалилися від історичних максимумів, але не полетіли в прірву і потихеньку виповзають нагору. Ранок п'ятниці індекс S&P500 зустріне на позначці 2876 пунктів.

Але не варто розслаблятися, судячи з усього, китайці готують свою «ответочку» і зараз не звертатимуть уваги на економічні втрати. Тож далі буде і важко передбачити, коли ринки зволять засмутитися по-справжньому.

Провал Uber

Особливо захопливо було спостерігати за результатами торгів Uber, що вийшов на IPO якраз напередодні чергового витка в економіці. Багато в чому Uber повторив динаміку Фейсбуку, акції якого теж пішли вниз після розміщення. Правда, не слід забувати, що з того часу інвестори в акції Фейсбуку заробили ну просто непорядно багато, тож навряд чи згадують з прикрістю той провал.

Якийсь час здавалося, що запуск маршрутки в Києві від Uber вже відбувається від безвиході і відчаю на тлі таких торгів. Але ціна майже відбилася до початкового рівня, підтягуючись разом з ринками, а за келихом віскі трейдери говорять про те, як вдало одного разу Бейонсе сходила на корпоратив молодого Uber. Було це чотири роки тому, Uber уже міг дозволити собі таку зірку, яка попросила розплатитися з нею акціями. На подив їй пішли назустріч і вона отримала пакет, вартістю $6 млн. Зараз цей пакет акцій коштує вже $300 млн.

А щодо Uber і його пригод в Україні, то іноземні гравці просто адаптуються до місцевої реальності. І якщо в McDonalds з'являється «картопля по-селянськи», яку ви не знайдете ніде більше в світі, то в Україні спочатку Uber почав брати кеш і приймати телефонні дзвінки, а тепер ось запускає маршрутку. Uber, який ми заслужили.

Україна розраховує на міжнародні ринки

На тлі благодушного настрою інвесторів з'явилася можливість для нових виходів на ринок країн, що розвиваються, навіть незважаючи на відтік коштів з ринків, що розвиваються. Цього тижня Кенія зробила розміщення на $2 млрд, показавши, можливо, приклад для України.

Принаймні глава Нафтогазу сказав, що Мінфін може зробити це до кінця місяця, очевидно, чекаючи своєї черги виходу на ринок. Залишимо поки питання, чому про це говорить глава Нафтогазу, тим більше, навряд чи таке допомагає українському уряду і котируванню українських паперів на вторинному ринку.

Але можливість справді з'являється, що вкрай важливо, враховуючи підвішений стан переговорів з МВФ, чия місія прилетить вже наступного тижня, якраз після інавгурації обраного президента.

Поки говорити про новий транш не доводиться, адже навіть незважаючи на те, що голова глави Конституційного Суду вже полетіла з плахи, питання з «незаконним збагаченням» все ще не вирішене. Хоча українські суверенні єврооблігації додали в ціні за останній тиждень, щоправда, в середньому на скромний один пункт.

Поки випуск єврооблігацій залишається проспектом з майбутнього, Мінфін спирається на внутрішній ринок. Цього тижня, правда, розміщення були скромними. Що відразу позначилося на курсі гривні, яка перестала зміцнюватися і навіть втратила близько 30 копійок.

Але панікувати рано, очевидно, що покупці не розлюбили український гривневий борг, а просто вирішили почекати запуску Clearstream. І коли це станеться, а статися це має вже буквально з тижня на тиждень, ми побачимо ще й додатковий відкладений попит. Що потішить як гривню, так і український уряд. Хоча уряд або, скоріше, статистика злегка засмутили власників українських варантів. Дані ВВП за перший квартал 2019 року виявилися скромнішими за очікування, показавши зростання 2,2%.

Майже непоміченою пройшла фундаментальне подія IFC (Міжнародна фінансова корпорація) вперше випустила бонди в гривні. По 15.75%, терміном на 1 рік. Як то кажуть, це маленький крок для астронавта, але величезний стрибок для всього людства. У нашому випадку, для українського фінансового ринку.

Про можливості для кредиторів України залучати гроші в гривні говорили як мінімум останні років 10, але тільки зараз це стало можливим. Адже досі кредитори України, покликані підтримувати економічне зростання і в цілому творити «добре вічне», не мали доступу до гривні і так чи інакше були прив'язані до іноземної валюти.

Тепер же вони можуть отримувати гривню і кредитувати в гривні, що має активізувати їх діяльність. Та й попит на гривневий ризик, а тут є чистий ризик національної валюти і все, сам по собі тішить. Адже, судячи з усього, прийшов він також з-за меж України.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися