Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2019, 12:23

Ощадбанк видав кредит фірмам бізнесменів у розшуку. Доповнено

Ощадбанк видав в кредит 22 мільйони доларів фірмам, що входять до складу «Агроінвестгруп» бізнесмена Миколи Кучеренка, який в місці з сином Віталієм переховуються від правоохоронних органів за межами України. Про це повідомляє Finbalance з посиланням на постанову Шевченківського райсуду Києва. Ощадбанк прокоментував цю інформацію.

Ощадбанк видав в кредит 22 мільйони доларів фірмам, що входять до складу «Агроінвестгруп» бізнесмена Миколи Кучеренка, який в місці з сином Віталієм переховуються від правоохоронних органів за межами України.
Фото: Latifundist.com

Що відомо

Згідно з документом суд, в межах кримінального провадження, надав СБУ тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в розпорядженні банку.

Зокрема, доступ було надано до договорів кредитної лінії, укладених між Ощадбанком і Іст Оілс Україна, а також іпотечних договорів, договорів застави, поруки, яким дані кредити були забезпечені; протоколів засідання кредитного комітету банку, рішень про узгодження й видачу позик.

Читайте також: Ощадбанк за рік наростив прибуток на 70%

За даними слідства, за кредитні гроші із жовтня 2018 року по січень 2019 року посадові особи ряду компаній, що входять до складу «Агроінвестгруп», за вказівкою двох фактичних власників вивозили зернові з елеваторів Аграрного фонду на окуповану територію Донецької та Луганської областей для перепродажу за завищеними цінами.

Зерно продавалося через створені ними підприємства, зареєстровані на непідконтрольн для влади України території Донецької та Луганської областей.

За даними профільного видання Латифундист, «Агроінвестгруп» може перебувати на межі банкрутства.

Офіційний коментар Ощадбанку (дослівно)

Ощадбанк, як і ряд інших великих банків, кредитував «Агроінвестгруп» задовго до того, як власників компанії було оголошено в розшук

Зважаючи на поширення недостовірної інформації щодо дій Ощадбанку, надаємо офіційну позицію.

1. Кредитні договори між Ощадбанком та ТОВ «Іст Оілс Україна» було укладено в 2016 та 2017 роках. Позичальник пройшов повну стандартну процедуру оцінки, маючи бездоганну кредитну історію, стійкий фінансовий стан та фінансову звітність, підтверджену міжнародними аудиторами, відкриті кредитні лінії в ряді найбільших банків країни, а також співпрацював з найбільшими міжнародними та вітчизняними агротрейдерами.

2. Згідно з умовами кредитних договорів Ощадбанк отримав у забезпечення виконання зобов’язань за кредитними договорами активи Групи (нерухомість та обладнання елеваторів). При цьому оціночна вартість застави на момент видачі перевищувала суму кредиту в 1,3 разу. Крім цього, зобов’язання за кредитними договорами забезпечено договорами поруки кінцевих бенефіціарних власників «Агроінвестгруп» та операційних компаній групи.

3. Кримінальні провадження щодо керівництва холдингу було порушено в лютому 2019 року. За повідомленнями поліції, мала місце масштабна схема шахрайства, в якій постраждала численна кількість зернотрейдерів та виникла прострочена заборгованість перед кількома банками. Зобов'язання за кредитним договором перед Ощадбанком були вперше порушені позичальником 11.02.2019. Банк миттєво ініціював відкликання кредиту та розпочав процедуру звернення стягнення на заставне майно, завдяки чому частину боргу в розмірі 3 млн. дол. США вже погашено! Наразі Ощадбанк активно вживає заходів з претензійно-позовної роботи, планує відкриття виконавчих проваджень та подання позовів проти поручителів за кредитами.

4. Ефективність та оперативність подальших дій зі стягнення заборгованості за рахунок заставленого майна залежить від скасування обмежень, що накладені рішеннями низки правоохоронних органів. Наразі Ощадбанк очікує відповідей на відповідні офіційні звернення щодо зняття перешкод у задоволенні своїх законних вимог.

Ощадбанк і надалі вживатиме вичерпних заходів з метою повного задоволення своїх вимог за рахунок майна боржників та солідарної відповідальності поручителів.

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
13 травня 2019, 16:48
#
— В стране кризис, денег у банков нет!
— А куда они делись?
— Отдали организациям, заводам и фабрикам.
— А организации?
— Организации — людям.
— А люди? — Люди — магазинам, ларькам и киоскам.
— А магазины?
— Из магазинов забирают инкассаторы и везут в банки.
— Если магазины — банкам, где деньги?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися