Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 травня 2019, 13:52

Банки покращили якість кредитного портфеля — НБУ

У першому кварталі 2019 року банки покращили якість кредитного портфеля та наростили кредитування фізосіб. Про це повідомив Нацбанк в Огляді банківського сектору.

У першому кварталі 2019 року банки покращили якість кредитного портфеля та наростили кредитування фізосіб.
Фото: zhzh.info

Що це значить

У І кварталі продовжило зростати кредитування фізосіб: на 5,8% за квартал та на 34,4% рік до року. Як і раніше, приватні банки кредитували населення найактивніше. При цьому, масштаб доларизації роздрібних кредитів знизився до 29,2%.

У січні-березні чисті, тобто без урахування резервів, гривневі кредити бізнесу зменшилися на 4,6% порівняно з початком року. Це пов’язано із сезонним скороченням портфеля кредитів державним компаніям та дочірнім компаніям міжнародних корпорацій, які переважно погашали взяті раніше кредити. У річному ж обчисленні гривневий корпоративний портфель збільшився на 4,5%.

Частка непрацюючих кредитів знизилась на 1,1 в.п. до 51,7% завдяки зростанню портфеля роздрібних кредитів та проведенню значної фінансової реструктуризації Укрексімбанком. Якість кредитного портфеля в минулому кварталі покращувалася в усіх групах банків, крім банків з російським капіталом.

Читайте також: Топ-15 банків, які кредитують бізнес та населення

У Нацбанку зауважили, що зберігають незмінними очікування по зростанню чистого гривневого кредитування фізичних осіб на рівні понад 30% р/р у 2019 році. Беручи до уваги таке стрімке зростання портфеля, Національний банк проведе оцінювання пов’язаних із цим ризиків. На основі отриманих результатів буде ухвалено рішення про доцільність запровадження жорсткіших стандартів оцінювання якості таких кредитів банками.

Оформити кредит готівкою

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися