Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 травня 2019, 16:24

Світові ціни на продовольство у квітні зросли

Світові ціни на продовольство в квітні зросли до рекордного майже за рік рівня, на що вплинуло зростання цін на м'ясо і молочну продукцію. Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська організація ООН.

Світові ціни на продовольство в квітні зросли до рекордного рівня майже за рік, на що вплинуло зростання цін на м'ясо і молочну продукцію.
Фото: Delo.ua

Основні цифри

«Індекс продовольчих цін FAO в середньому склав 170 пунктів у квітні, що на 1,5 відсотка більше, ніж у березні, і все ще на 2,3 відсотка нижче рівня в квітні минулого року», — йдеться в повідомленні.

Індекс цін на молочну продукцію в квітні виріс на 5,2 відсотка порівняно з показником в березні, продемонструвавши вчетверте поспіль щомісячне зростання внаслідок стабільного глобального попиту на імпорт в поєднанні з дефіцитом пропозиції, пов'язаного з посухою ​​в Океанії.

Читайте також: У квітні ціни в Україні піднялися на 1%

У квітні також збільшився на 3 відсотки індекс цін на м'ясо, що обумовлено різким стрибком світових цін на свинину в результаті зростання попиту на імпорт в Азії — насамперед у Китаї, де стрімке поширення африканської чуми свиней призвело до різкого падіння внутрішнього виробництва. Крім цього, зміцнилися ціни на яловичину, птицю і баранину.

Зріс індекс цін на рослинні олії — на 0,9 відсотка. Котирування пальмового масла трохи зміцнилася через зростання світового попиту і скорочення запасів в основних країнах-експортерах, тоді як ціни на соєву олію підвищилися.

Читайте також: Ціни на дизпаливо в Україні майже досягли докризового рівня

Індекс цін на цукор в квітні також зріс на 0,8 відсотка. В основному через підвищення цін на сиру нафту, оскільки зростання цін на енергоносії стимулює використання цукрової тростини в Бразилії для виробництва етанолу — щоб задовольнити внутрішній попит.

Як зазначають в ООН, підвищення цін торкнулося всіх груп продовольчих товарів, крім сектора зернових, де висока експортна пропозиція призвело до зниження цін четвертий місяць поспіль.

Коментарі - 5

+
0
Oligarh
Oligarh
10 травня 2019, 21:33
#
Осенью овощи стоили относительно недорого. лук можно было купить за 6, капусту примерно, за 10, картофель в среднем по 8. сейчас же кг лука продается за 38-40  картофель 20 , капуста 30 , морковь 25. Вина поставщиков. На фоне низкого урожая в ЕС они продавали лук за границу, а потом начали покупать его уже по высоким ценам. в течение февраля и марта из-за границы в Украину завезли 35 тысяч тонн лука. Подавляющее большинство было импортировано из Казахстана, Узбекистана, Таджикистана и других стран Восточной Европы
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 травня 2019, 10:16
#
Подавляющее большинство было импортировано из Казахстана, Узбекистана, Таджикистана и других стран Восточной Европы - Відколи це вони стали Східною Європою? Де гарантія, що ви математику і економіку знаєте краще, ніж географію?
+
0
Микола Ситiч
Микола Ситiч
11 травня 2019, 1:58
#
Дааааа, чого тiльки не втюхаеш украiнцям, щоб вони вiрили, що цiни в Украiнi зростають кожень день не просто так. Це, мовляв, свiтова тенденцiя. У Спол. Штатах вони, чомусь, не зростають, а навпаки, падають.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 травня 2019, 10:17
#
А ви в США живете, чи звідки така інформація про ціни тамошні?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
11 травня 2019, 10:14
#
Сезонність ціни на овочі - це факт, який був завжди і буде завжди. Восени на полі в мішках ціна одна, а зараз, коли овочі пів року лежали в сховищі, витрачалася електроенергія, люди працювали, зіпсувалося трохи... А ви хочете, щоб ціна була така сама? Два чи три роки тому мій товариш з Херсону, який в агробізнесі працює казав, що цибулю даром віддавали на полях, але треба самому накопати і забрати. Не вигідно було навіть збирати, ціна низька була, а в сховища напхали вже під зав«язку. Цього року подібне було з яблуками. В садках по 40-50 коп за кіло самозбиранням і самовивозом віддавали. Гречку згадайте... Крім об»єктивних причин є і ажіотаж, який нагнітають пропагандисти братнього народу. Але стаття показує, що світові ціни зросли... У нас також зросли на 1 %... То в чому проблема??? Ви і ООН та ФАО не довіряєте??? Тоді читайте Росстат.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися