Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 травня 2019, 11:29

Нацбанк прогнозує уповільнення росту заробітних плат

Зростання середньої номінальної зарплати у 2019-2021 роках сповільниться нижче 9%, а в реальному вимірі – до приблизно 4%. Прогнозований Нацбанком рівень безробіття у цей період — 8,7%. Такі дані оприлюднено у свіжому Інфляційному звіті Нацбанку за квітень.

Рівень безробіття у 2019-2021 рр.
Фото: Телеканал 24

Із чим це пов'язано

Достатньо високий рівень природного безробіття визначається структурними чинниками, а саме: невідповідністю кваліфікації працівників вимогам роботодавців та міграційними процесами.

Міграційні процеси уповільнюються, у тому числі за рахунок поступового насичення ринку праці Польщі на тлі охолодження економіки ЄС. Розрив у заробітних платах між Україною та сусідніми країнами – реципієнтами мігрантів скорочується. Це веде до зменшення диспропорцій на ринку праці, тож тиск на підвищення заробітних плат буде знижуватися.

Читайте також: У 2019 році економічне зростання сповільниться — НБУ

Відповідно, зростання середньої номінальної заробітної плати до кінця прогнозного періоду сповільниться нижче 9%. А у реальному вимірі – до приблизно 4%. Це відповідатиме зростанню продуктивності в економіці та не створюватиме додаткового інфляційного тиску. 

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися