Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 травня 2019, 8:02

Новий тиждень: чи повернеться курс до 26

До кінця минулого тижня котирування долара ситуативно просіли до 26,48 / 26,51 гривень через надлишок валюти на міжбанку. Експортери одночасно вийшли на торги з обов'язковим продажем валюти відразу за всі великодні та першотравневі свята.

НБУ, як зазвичай, викуповував надлишок долара на торгах. За підрахунками «Мінфіну», він поповнив резерви не менш ніж на $20 млн за ціною 26,50 гривень. Регулятор використовував «анонімний» формат через Matching. Своїми покупками Нацбанк утримав котирування долара від подальшого і більш істотного провалу.

Перевага пропозиції на міжбанку змусила учасників ринку чекати на подальше зниження котирувань, але з ситуативними перекосами через низку свят.

Цього разу 9 травня припадає на четвер, і цей день буде вихідним на міжбанку. А суботу, 11 травня, Кабмін оголосив робочим днем в рахунок відпрацювання за 30 квітня. Незважаючи на таке рішення уряду, Нацбанк вирішив не проводити в суботу валютні торги, хоча самі банки працювати будуть.

Готівковий валютний ринок і продаж безготівкової валюти населенню в онлайн форматі буде проходити в звичайному режимі. А ось обов'язкові продажі від зарахованої в п'ятницю і суботу валютної виручки пройдуть вже тільки наступного понеділка, 13 травня. Це призведе до нових диспропорцій на валютному ринку і може істотно вплинути на курсовий тренд.

Що буде впливати на курс цими днями

Мотиваторами для валютного ринку цього тижня стануть:

1) Результати проведення чергового аукціону з розміщення ОВДП. Він відбудеться у вівторок 7 травня. Мінфін пропонуватиме як гривневі облігації, так і папери, номіновані в доларах. Їх терміни обігу та умови погашення різні, а дохідність — висока.

Тому Мінфін України розраховує на істотні обсяги розміщення і серед місцевих покупців, і серед іноземних інвесторів. Для купівлі гривневих ОВДП нерезидентам знадобиться нацвалюта. За розрахунками Міністерства фінансів і НБУ, вони активно продаватимуть валюту у вівторок і середу - день оплати за облігації, згідно з регламентом аукціону;

2) Календарні перекоси попиту і пропозиції через святкування 9 травня в Україні та перенесення робочого дня з 30 квітня на 11 травня. Валютна виручка за 9-е травня (четвер) буде зарахована українським компаніям в п'ятницю. А всі обов'язкові продажі від надходжень за 9, 10 і 11 травня, згідно зі вказівками НБУ, продаватимуться 13-го числа. Це додасть клієнтської активності на торгах на початку тижня і призведе до істотного зниження обсягів угод в п'ятницю.

Такі перекоси дають шанс спекулянтам покачати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців. Особливо 10-го числа, коли ринок буде малооб'ємним;

3) Завершення періоду купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів і дії великих гравців.

Курс стабілізувався і «доньки» іноземних компаній вже не так активно скуповують валюту під виведення дивідендів. Часто вони взагалі залишають ці ресурси в країні для ведення поточної діяльності. Це знижує актуальність проблеми масованої скупки іноземцями валюти під ці операції, хоча і дозволяє спекулянтам намагатися грати «на підвищення» в такий період.

За нашими спостереженнями, на цьому тижні дії «дочок» іноземців вже не зроблять істотного впливу на курсоутворення.

Інша справа — великі імпортери енергоносіїв, яким у зв'язку з останніми рішеннями Росії і подіями в Білорусі з неякісною нафтою, поставленої знову ж росіянами, — доводиться активно займатися пошуком та оплатою альтернативних поставок з інших країн. Це періодично буде впливати на їх поведінку і обсяги покупок валюти на міжбанку.

Закінчення опалювального сезону, непогані результати торгівлі в українських експортерів сільгосппродукції і металургії — частково закривають потреби імпортерів, але періодично цикли аграріїв і металургів з продажу валюти і потреба в ній у імпортерів не збігаються, і ми спостерігаємо перекоси попиту і пропозиції на торгах.
НБУ охоче викуповує надлишок пропозиції в резерви, але не дуже бажає продавати валюту при її нестачі на міжбанку, що часто підтягує котирування вгору.

Ми прогнозуємо дуже часті подібні ситуативні перекоси попиту (з боку великих імпортерів енергоносіїв) і пропозиції (з боку аграріїв і металургів) в травні-червні – доти, поки наші найбільші нафтовики, газовики та вугільники остаточно не перебудуються.

4) Готівковий ринок, інтервенції НБУ та рівень ліквідності в системі.

Готівковий ринок. Населення як і раніше активно здає долари, євро і рублі в обмінники. Така ситуація триватиме весь період травневих свят. Скупка валюти у громадян і потім її перепродаж на міжбанку через валютну позицію банків, додає пропозиції на торгах і працює на зміцнення гривні.

Інтервенції НБУ. У Нацбанку цього тижня буде можливість поповнювати резерви в моменти ситуативного перевищення пропозиції над попитом. Особливо в період продажів іноземцями валюти під купівлю ОВДП 6-8 травня. Як і в усі попередні періоди — основне, щоб регулятор »не перестарався" в обсягах своїх покупок і не спровокував цим розворот ринку в бік зростання котирувань.

Рівень ліквідності в банківській системі. Незважаючи на різке збільшення залишків на коррахунках банків до 60,6 млрд гривень на ранок минулої п'ятниці — ми не бачимо зараз в цьому великої загрози для курсу. Ліквідність як і раніше сконцентрована в декількох найбільших банках, а більшість фінустанов відчуває нестачу гривні, що створює досить комфортні умови для нацвалюти на валютному і ресурсному ринку.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 6-11 травня

Основна частина факторів цього тижня продовжує працювати на користь гривні. У разі ситуативного надлишку пропозиції долара на міжбанку — його буде викуповувати НБУ через Matching. Обсяг таких покупок при консервативному сценарії розвитку подій і збереженні тренду на зміцнення гривні на міжбанку, за нашими розрахунками, може скласти від $45 млн до $75 млн.

Ключовими «постачальниками» валюти в резерви 6-8 травня будуть нерезиденти (при купівлі ними ОВДП на аукціоні Мінфіну) і великі експортери (7, 8 і 10 травня), коли їм буде необхідна гривня для покриття своїх поточних виробничих витрат.

На готівковому валютному ринку курс продовжить орієнтуватися тільки на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку клієнтів. Поведінка міжбанку (через його велику ситуативність цього тижня) буде змушувати власників обмінників періодично трохи коригувати свої цінники, але це не буде найголовнішим фактором при формуванні вартості готівкової валюти. Обмінники продовжать «жити своїм життям» і працювати у форматі «з обороту» з рівнем спреду за доларом в межах 15-20 копійок в обмінниках фінкомпаній, і 20-30 копійок — в касах банків.

Ми прогнозуємо коридор за доларом на період з 6 до 11 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,45 -26,75 гривень, а в банках — 26,40 -26,85 гривень.
На міжбанку. Як і минулого тижня — головною небезпекою для гривні в ці дні може бути тільки «перегин» НБУ в частині скупки надлишку долара на міжбанку, що може штучно розгорнути ринок в бік зростання котирувань.

Крім цього, Нацбанку доведеться дуже уважно стежити за ситуативними перекосами попиту і пропозиції 10-го травня (п'ятниця), коли після святкового четверга на торгах попит залишиться на стабільному рівні, а от пропозиція з боку клієнтів може виявитися низькою. Це може спровокувати деяке подорожчання валюти, яке, втім, буде з лишком перекрито зростанням пропозиції вже з наступного понеділка за рахунок збільшення обов'язкових продажів відразу за кілька днів (телеграма НБУ про особливості роботи валютного ринку в робочу суботу та перенесення обов'язкових продажів на 13-е число).

Через викуп Нацбанком надлишку валюти на міжбанку ми не віримо в значне зміцнення позицій гривні найближчими днями, навіть при наявності реальних передумов для цього. За нашими прогнозами коридор за безготівковим доларом в період з 6 до 11 числа буде в межах 26,40-26,70 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок— середу за рахунок активізації клієнтів з господарської діяльності та проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП — обсяг торгів поступово зросте до $420-450 млн при укладанні до 480-570 угод;

Четвер — вихідний, День Перемоги;

У п'ятницю — ми очікуємо зростання попиту на валюту при досить низькому рівні пропозиції (виручка за 9 травня буде тільки зарахована клієнтам-експортерам, а обсяги попиту з боку імпортерів зростуть з урахуванням робочої суботи). Це знизить обсяги міжбанку до $350-380 млн при здійсненні до 430-460 угод;

В робочу суботу — валютний ринок працює в усіченому режимі. Торги не проводяться. Здійснюються тільки валютообмінні операції в касах банків і онлайн обмін безготівкової валюти для громадян за допомогою інтернет-банкінгу.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
6 травня 2019, 12:19
#
Гривня на зміцнення — це точно.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 травня 2019, 13:56
#
Неделя будет нормальной для гривны.

Аукцион также должен быть успешным, прошлую неделю пропустили.
+
+69
Алексей Козырев
Алексей Козырев
6 травня 2019, 15:58
#
Похоже, что так и будет. В 26 пока не верю, а вот до 26,30-26,40 постепенно снизить могут, если конечно НБУ не скупит все предложение иностранцев.
+
+15
nomer
nomer
6 травня 2019, 22:37
#
Доиграимся в эти укрепления. Ключевых проблем так и никто не решает. Снова все откладывают и откладывать.
Страна крайностей, больше ничего не приходит на ум.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися