Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 квітня 2019, 14:34

30 днів на роздуми: Сценарії розвитку подій навколо Приватбанку

Головною новиною цього тижня на фінансовому ринку став вердикт Окружного адміністративного суду Києва. Після майже дворічних роздумів служителі Феміди визнали націоналізацію Приватбанку незаконною.

Главной новостью этой недели на финансовом рынке стал вердикт Окружного административного суда Киева.
Фото: DW

«Мінфін» зробив добірку думок експертів про те, що буде з банком далі і що може очікувати його вкладників.

Судова тяганина про незаконність націоналізації Приватбанку виникла не вчора. Позов Ігоря Коломойського до Національного банку, Кабінету Міністрів, ФГВФО та НКЦБФР про націоналізацію Приватбанку був поданий ще влітку 2017 року. Однак, за словами першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, засідання у цій справі переносили кілька разів, і суд регулярно відкладав прийняття рішення.

Вердикт дозрів лише ближче до кінця президентських перегонів — якраз напередодні проведення дебатів.

«Протягом цього місяця ми побачили «прискорення». Засідання проводилися практично щотижня. І це викликає додаткові питання. Я думаю, що це буде проаналізовано… які мотиви такого прискорення були останнім часом», — заявив співкеруючий партнер компанії «Астерс» Олексій Дідковський.

В Національному банку ще не бачили рішення суду. За словами начальника відділу юрдепартаменту НБУ Віктора Григорчука, доки цей документ неповний — він складається зі вступної та резолютивної частин. Тепер суд буде працювати над підготовкою повного рішення, включаючи його обгрунтування. Воно повинно з'явитися протягом 10 днів.

Читайте такожНБУ оскаржить скасування націоналізації Привату — Рожкова

Відповідно до положень ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства, відповідачі можуть подати апеляцію протягом 30 днів з моменту складання повного тексту судового рішення. На Інститутській запевняють, як тільки Нацбанк отримає повний текст рішення, його юристи почнуть її готувати.

«Мінфін» запитав у юристів, які шанси держави виграти справу і зберегти контроль над держбанком.

Керівник департаменту, адвокат Gramatskiy & Partners Ігор Реутов

В даний час мова йде про рішення суду першої інстанції. Це означає, що рішення не набрало чинності, і, якщо відповідачі не пропустять терміни для подання апеляційної скарги, Приватбанк залишатиметься у державній власності, як мінімум, до прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Можна припустити, що резонанс цієї справи не дозволить відповідачам не подати або невчасно подати апеляційну скаргу, хоча практика показує, що в Україні подібне трапляється досить часто.

На жаль, з огляду на політичне забарвлення цієї справи, потрібно також бути готовим до того, що результат голосування на президентських виборах, яке відбудеться 21 квітня 2019 року, тобто до закінчення терміну на апеляційне оскарження, може вплинути на «процесуальну активність» відповідачів.

Зміна власника Приватбанку ніяк не повинно позначитися на вкладниках. Але якщо націоналізація дійсно буде визнана недійсною, держава вийде з капіталу держбанку і поверне кошти, які вона туди влила, а це 155 млрд грн. І тоді є ризик, що вкладники можуть не отримати свої гроші назад. Така ймовірність існує.

Рішення про виведення банку з ринку приймалося в рамках процедури, встановленої ст.41-1 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», які встановлюють можливість виведення банку c ринку за участю держави. Крім того, відповідно до положень ЗУ «Про Національний банк України», НБУ здійснює банківський нагляд, з метою забезпечення стабільності банківської системи. Отже, Нацбанк мав право в рамках своїх нормативних актів перевіряти і контролювати фінансову систему в цілому і окремих банків зокрема. У разі невідповідності банків нормативам НБУ, центробанк мав право приймати рішення про виведення їх з ринку.

Таким чином, якщо при прийнятті цих рішень НБУ не порушував свої ж вимоги (хочеться вірити, що ні), то рішення Окружного адміністративного суду м. Києва може бути успішно оскаржене в апеляційному порядку.

Ірина Кепич, адвокат Правничої групи «Colares»

Закони України «Про банки та банківську діяльність» та «Про гарантування вкладів фізичних осіб», які регулюють питання віднесення банку до категорії неплатоспроможних, фінансового оздоровлення банків не передбачають механізму повернення банку у попередній стан (реституції) після скасування актів, що стосуються неплатоспроможності банку.

Таке законодавче не врегулювання питання є патовим, зокрема для банків та вкладників банків, які було виведено з ринку. Однак, у випадку з «Приватбанком» ситуація є іншою, адже банк на ринку та здійснює успішно банківську діяльність.

Оскільки банк працює та працюватиме в штатному режимі, громадянам не варто панікувати та бігти знімати вклади.

Колишнім акціонерам не варто розраховувати на автоматичне повернення коштів. Швидше за все, юристам Ігоря Коломойського доведеться відстоювати повернення активів у судовому порядку, адже за півтора року діяльності «Приватбанку», як одного з державних банків, здійснено правочини, які впливають безпосередньо на активи банку. Також варто врахувати, що у 2016 році НБУ з метою підтримки ліквідності, забезпечення безперебійного обслуговування клієнтів, роботи відділень та банкоматів, своєчасного забезпечення розрахунків надав ПАТ КБ «Приватбанк» кредит рефінансування на 15 млрд. гривень. Тому, старим-новим власникам доведеться ще з’ясовувати відносини з НБУ в ключі рефінансування, адже держава захоче повернути кошти, які фінансувала у неплатоспроможний банк.

Хочу звернути увагу, що рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 18 квітня 2019 року не набрало законної сили. Окрім того, НБУ вже заявив про оскарження такого рішення. Тому очікуємо на результат розгляду апеляційною інстанцією справи про націоналізацію «Приватбанку».

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин

На мою особисту експертну думку, рішення Окружного адміністративного суду міста Києва не матиме істотного впливу ні на стан економіки України, ні на роботу банківської системи. Нинішня реакція фінансових ринків на цю подію — тимчасова.

Банківська система України закінчила 2018 з прибутком 21,7 млрд. грн. Зараз банківська система має достатній запас ліквідності і працює в штатному режимі. У січні-лютому 2019 платоспроможні банки отримали 8,7 млрд грн чистого прибутку (2018 — 3,99 млрд грн).

Ситуація на валютному ринку України стабільна. З 1 січня гривня зміцнилася до долара США більш ніж на 3%. Міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2019 складають 20,6 млрд грн. Обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку.

«Приватбанк» працює стабільно, і безперешкодно проводить платежі клієнтів. Чистий прибуток «ПриватБанку» за 2018 склав 11,7 млрд грн. За підсумками січня-лютого поточного року цей показник досяг 5,2 млрд грн. За перші два місяці 2018 Приватбанк збільшив обсяг високоліквідних активів до 206 млрд грн (на 22,2 млрд грн). Проведена реформа корпоративного управління «Приватбанку», трансформована його бізнес-модель.

Вважаю, що і надалі «Приватбанк» повинен працювати в стабільному режимі. Крім того, в подальшому обов'язково буде апеляційний розгляд, який може розтягнутися на кілька років. Судовий спір стосується не вкладників банку, а тільки нинішніх власників і колишніх акціонерів.

Ситуація навколо Приватбанку залишатиметься стабільною завдяки швидкій реакції НБУ і командної підтримки Кабміну та РНБО. Як показав вчорашній день, за подіями навколо Приватбанку спостерігає не тільки МВФ, а весь світ. Нам дуже важливо не тільки забезпечити стабільність системи, але і не розгубити довіру наших кредиторів.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon capital Сергій Фурса

Якщо рішення пройде всі судові інстанції і набере чинності, ми не тільки відмовимося від позову до Коломойського на 5 млрд доларів — прощаємо борг, адже нам не шкода. Не тільки будемо змушені оплатити йому моральну шкоду і можемо зіткнутися з необхідністю віддати Коломойському банк. Це все буде. Але ключове — таке рішення повністю зруйнує нашу співпрацю з МВФ. І це в роки пікових виплат за зовнішнім боргом.

Зараз вся макроекономічна стабільність в Україні заснована на співробітництві з МВФ. Немає МВФ — дорога одна, до дефолту. І дефолт — це не постраждалі буржуї. Дефолт — це падіння гривні, зростання цін, звільнення з роботи. Це курс, прогнозувати який неможливо. І так, це той стан, в якому нам вкрай важливо мати підтримку МВФ.

Націоналізація Приватбанку була неминучою. Вірніше, був вибір: ліквідація або націоналізація. Можна було б ліквідувати, але Приватбанк — це третина банківської системи. Наслідки від ліквідації могли бути катастрофічними — як для банківської системи, так і для курсу гривні. Не кажучи вже про те, що це було б поганою новиною для тих мільйонів людей, гроші яких залишалися на рахунках банку. Тому було прийнято відповідальне рішення про націоналізацію.

Для Приватбанку зараз варіант ліквідації не виключений. Тому що якщо рішення набуде чинності, то кошти, які пішли в капітал банку, повинні будуть піти назад уряду — як незаконна націоналізація. І це відправить Приватбанк прямо на ешафот ліквідації.

Коментарі - 11

+
+64
Teilor
Teilor
19 квітня 2019, 14:38
#
Да отдайте уже Коломойскому Нацбанк и все успокоится.
+
+30
Цой Жив
Цой Жив
19 квітня 2019, 15:01
#
Хотів поставити вашому посту «лайк». Але зупинили сумніви, що не всі зрозуміють правильно вашу іронію.
+
+1
SAndreyS
SAndreyS
19 квітня 2019, 15:26
#
Лучше просто превращаем страну Украина в ЗАО «Украина» и 75%+1 акция передаем Коломойскому. (Собственно примерно этого он и хочет).
Как в анекдоте:
Выступающий с трибуны: Уважаемые депутаты, что мы все себе и заводы и газеты и пароходы, пора уже и о народе подумать.
Голос из зала: Да, душ по 50 каждому было бы неплохо;
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 квітня 2019, 15:52
#
««В течение этого месяца мы увидели «ускорение». Заседания проводились практически каждую неделю. И это вызывает дополнительные вопросы. Я думаю, что это будет проанализировано… какие мотивы такого ускорения были в последнее время», – заявил соуправляющий партнер компании «Астерс» Алексей Дидковский.» — кто-то уж сильно со стороны Влады быстро продвигал этот процесс, а могли и далее отодвигать. Но нет — выборы, же.
+
+15
Аделина Иноземцева
Аделина Иноземцева
19 квітня 2019, 16:43
#
Решение суда по ПриватБанку. Что дальше?
https://www.youtube.com/watch?v=tCllOyxfy6E
+
0
ImA
ImA
19 квітня 2019, 17:31
#
Молодец Сергей Фурса. Изложил ситуацию без успокоительных таблеток.
+
0
Pens
Pens
20 квітня 2019, 2:55
#
Дайте плебсу попкорн…
+
0
Transfer Go
Transfer Go
21 квітня 2019, 6:53
#
Повторюсь: всё это очень напоминает подставу со стороны уходящей власти для Зеленского и всей Украины. Решение о национализации ПБ изначально было неправомерно и эти годы не было решения суда лишь из-за того, что власть имела полный контроль над украинской судебной системой и всячески не давала ходу этому делу. Перед теми же дебатами кое-кому, даже неприятно даже писать его фамилию, нужен был повод полить говном Коломойского и замарать в нем якобы его «слугу» (компаньона, обёртку и т.д., что могла подсказать нездоровая фантазия), и по совместительству соперника на выборах. К сожалению, виновные в афере под названием «национализация ПриватБанка» могут сейчас благополучно уехать или уже находятся заграницей и ответственности не понесут. Расплачиваться за всё это будет народ Украины
+
+30
meag
meag
21 квітня 2019, 10:56
#
Плохо, что вы работаете против Украины…
+
0
sanch ☺
sanch ☺
24 квітня 2019, 23:45
#
«кое-кому, даже неприятно даже писать его фамилию»
Это Вы про кого? Судя по всему, не про себя точно :)

«Расплачиваться за всё это будет народ Украины»
Так уже заплатили, виновные благополучно уехали за границу и пытаются еще отжать немного.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
21 квітня 2019, 13:21
#
Яка несподіванка
Виявляється ручний суд працює не так як подобається головнокомандувачу
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися