Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2019, 11:31

Продаж проблемних кредитів: великі проблеми VS великі перспективи

Український ринок проблемних кредитів неплатоспроможних банків знаходиться на етапі становлення. Це відкриває значні перспективи для реалізації таких портфелів за участю міжнародних інвесторів.

Про складнощі реалізації проблемних кредитів і перспективи приходу на український ринок NPL іноземних інвесторів «Мінфіну» розповів директор відділу інвестицій та ринків капіталу КPMG в Україні Юрій Федорів.

Наразі найбільшим провайдером проблемних кредитів є ФГВФО. Фонд активно проводить продажі проблемної заборгованості неплатоспроможних банків через ProZorro.Продажі з 2016 року. І якщо три роки тому ФГВФО продав активів на суму близько 3,2 млн грн, то у 2018 році – вже на 7 761 млн грн. Показник отриманих за проблемні кредити коштів міг би бути значно вищим – за умови більш розвиненого ринку NPL в Україні, який сьогодні перебуває на початковій стадії.

Ринок формує попит і пропозиція: чим більший попит, тим вище ціна. В Україні на даний час пропозиція на продаж проблемних активів значно перевищує попит. У результаті вони реалізуються за заниженими цінами.

На мій погляд, основною причиною цього є слабо розвинена інфраструктура, неврегульованість ринку з точки зору законодавства, а також низька якість проблемних активів, які реалізуються.

Європейський досвід продажу проблемних активів

Активними учасниками по роботі з NPL на розвинених ринках виступають сервісні компанії. Вони обслуговують компанії, які купили проблемні портфелі. Тобто, якщо інвестор придбав проблемний портфель кредитів, то наступний його крок — укладення договору з такою компанією. Надалі вона буде займатися обслуговуванням або стягненням боргу. В Україні аналогічного, з точки зору міжнародних інвесторів, сервісу поки немає.

Як це відбувається в Україні

Колекторські компанії переважно займаються стягненням роздрібних кредитів. Стягнення за корпоративними позиками, як правило, супроводжують юридичні компанії, що спеціалізуються на наданні таких послуг.

Стягнення відбувається через суди. Але навіть якщо закон на стороні кредитора, суди часто приймають неоднозначні рішення на користь позичальника. Зокрема, — про визнання договору недійсним. Складається ситуація, коли інвестор отримує проблемний актив, за яким важко стягнути заборгованість. Навіть якщо мова йде про кредит, забезпечений твердою заставою. А це втрата грошей і часу. Тому NPL-портфелі купують локальні гравці, які розуміють правила гри на ринку і знають, як домогтися повернення інвестицій. В той час як міжнародні інвестори звертають свою увагу на більш цивілізовані та прозорі ринки європейських країн, наприклад, Греції чи Італії.

Чи варто очікувати іноземних інвесторів на ринку NPL

Ми бачимо інтерес зарубіжних інвесторів до України і вважаємо, що зараз дуже гарний час для входу на ринок проблемних активів в Україні. Є низка ризиків, які потрібно правильно оцінити і знайти рішення для їх нівелювання, але з іншого боку, це хороший шанс для розвитку. Одна з умов приходу на ринок іноземного інвестора — якісне забезпечення угоди. Що включає юридичний і фінансовий аналіз ситуації, виявлення ризиків, а також конкретні рекомендації з придбання того чи іншого активу, виходячи з місцевих реалій. Щоб це стало реальністю, необхідно підключити бізнес до консультування і підтримки таких інвесторів.

Це стало однією з причин, чому компанія KPMG в Україні запустила інтернет-платформу в рамках ProZorro.Продажі. Ми плануємо збільшити обсяги залучення міжнародного капіталу до купівлі проблемних активів неплатоспроможних банків, а також надавати всебічну підтримку іноземним інвесторам в Україні.

На нашу думку, прихід на ринок нових учасників посилить конкуренцію і попит, а Фонд зможе продавати активи швидше і за кращою ціною. Це завдання може бути виконане набагато успішніше, якщо будуть вирішені проблемні питання щодо інфраструктури та юридичних аспектів.

Необхідно реформувати роботу судів, які частіше стають на бік позичальників, і створити пул сервісних компаній з обслуговування роздрібних та корпоративних проблемних кредитів. Крім того потрібно підвищити якість активів, які готуються до продажу. Фонд активно працює над покращенням інформації про ці активи і вже залучив міжнародних консультантів з продажу портфелів. Їх завдання — допомогти підготувати такі активи до продажу: надати необхідну інформацію міжнародним інвесторам у звичному для них форматі.

Розвиток ринку можливий тільки тоді, коли бізнес і держава об'єднають зусилля та зуміють створити якісну інфраструктуру для реалізації «токсичних активів».

Коментарі - 26

+
+27
MaxTirpiz
MaxTirpiz
16 квітня 2019, 12:24
#
Ментальность украинского бизнеса: нет банка -нет проблемы с возвратом. А если объявится третье лицо с выкупленным долгом — ответ будет: пишите в Спортлото. Это не стеб а реалии бизнес-культуры.
+
0
yarg
yarg
16 квітня 2019, 13:04
#
Третье лицо быстро обьяснит непонятливым их заблуждения. И тот факт что долг от банка никак не зависит.
+
+6
DmitriiM
DmitriiM
17 квітня 2019, 10:49
#
Только стоит обратить внимание, что гранаты в таких третьих лиц прилетают все чаще)

Как по мне, то любой долг дело добровольное. Сам денег ни у кого не буру, если даю кому-то, то всегда для себя считаю — отдадут хорошо, не отдадут — я не обеднею.
+
+6
yarg
yarg
17 квітня 2019, 11:30
#
Гранаты — это вопрос полиции. Кидатели мало того что остаются без квартир, так еще сидят долго. А те в кого кидают — получают надбавку за риск. Само собой — за счет того же кидателя.

Безусловно долг — дело добровольное. Но если уж добровольно решил его брать — отдавать нужно. Собственно здесь ничего нового…
+
+6
DmitriiM
DmitriiM
17 квітня 2019, 11:40
#
Последние случаи — парня, что бросил гранату отпустили. У приходящих один без руки, второй без ступни.
Совсем недавно — мужик застрелил «нового хозяина квартиры», тоже отпустили)
https://strana.ua/news/194314-v-kieve-muzhchina-zastrelil-vzlomshchikov-svoej-kvartiry-eho-mohut-otpustit-na-svobodu-bez-pidozry.html

Нет такого понятия «нужно». Противозанно принуждать к исполнение гражданско-правовых отношений. Вот за такое принуждение действительно есть статья УК. Сейчас люди все больше это понимают. Да и судебная практика за последние года два это доказывает.
+
0
yarg
yarg
17 квітня 2019, 11:50
#
Ага. отпустили. :)

мужик как раз застрелил представителя «старого хозяина квартиры». Который пытался вернуть свое имущество.
https://ua-katarsis.livejournal.com/574010.html

нет понятия «нужно»? а куда оно исчезло? что-то в мире изменилось и долги не нужно возвращать? а в магазинах за товар-то хоть нужно еще платить? или и там уже не нужно?
+
0
DmitriiM
DmitriiM
17 квітня 2019, 12:11
#
Ссылка, что Вы сбросили, лишь подтверждает мои слова:
«Тогда сестра обратилась в „коллекторскую фирму“, где вполне легально действую уголовники»

Более того, когда одного из них застрелили, что сделали его друзья — правильно, свалили. Что еще раз доказывает, что мертвым деньги не нужны. Потому, как только такие выбивалы понимают, что сейчас отправятся на другой свет, все вопросы пропадают.
+
+13
yarg
yarg
17 квітня 2019, 12:29
#
Почему уголовники? с чего вы это взяли?
ну собственно мне тоже было бы приятнее если бы этим занималось государство. крепкие парни с автоматами и бронещитами. Это будет правильнее. Но дороже.
+
+6
DmitriiM
DmitriiM
17 квітня 2019, 12:42
#
Этим должна заниматься только исполнительная служба на основании решения суда и исполнительного листа выданного по этому решению. А в чем уже исполнители будут ходить — это уже их дело)
+
0
yarg
yarg
17 квітня 2019, 12:51
#
На практике исполнители говорят — «я благословляю вас своим присутствием, а двери выносите сами». Собственно если бы исполнители выполняли свои обязанности — кому бы нужны были коллекторы?
+
0
DmitriiM
DmitriiM
17 квітня 2019, 12:58
#
С присутствием исполнителя тоже вариант. Все остальное — самоуправство.
+
+21
DmitriiM
DmitriiM
17 квітня 2019, 11:49
#
« получают надбавку за риск»

Я всегда считал, что мертвым деньги не нужны.
И даже, если допустить, что «должника» посадят, то рано или поздно он выйдет, а тот «рекетир» будет мертв на много дольше.
+
0
yarg
yarg
17 квітня 2019, 12:02
#
Так это мертвым. А такие случаи намного реже чем падающие самолеты.
Ну и да, поймите правильно — если таких случаев станет много — другая сторона тоже изменит правила игры. Хозяина квартиры, вышедшего выносить мусор, будут убивать неопознанные хулиганы. Которых никто никогда не найдут.
А потом уже будут срезать двери.

Все просто — законы нужно выполнять, а не пытатся обойти. Не вернул долг — вернул залог. Все. Мошенничество будет наталкиватся на противодействие и ничем хорошим это не закончится.
+
+6
DmitriiM
DmitriiM
17 квітня 2019, 12:11
#
Не путайте закон и гражданско-правовые отношения, которые этот закон регулирует.

«будут убивать неопознанные хулиганы» — и закон называет это убийство.
«ломятся тебе в квартиру» — закон называет это самооборона.
+
0
yarg
yarg
17 квітня 2019, 12:30
#
Да. закон называет.

а если я займу вашу квартиру, а вы в нее будете ломится — что в таком случае говорит закон? если я пристрелю хозяина квартиры, которую захватил — это будет самооборона?
+
+20
Olimpiec
Olimpiec
3 травня 2019, 11:00
#
Слыш ИКСпери а если ты долг выплатил а к тебе приходят дяди и говорят ты один *** должен???
Такой как ты походу обосрется и с детишками к маме сьедит до судового решения, а мужик свою квартиру остоял, красавец!
+
+17
Буква Ґ
Буква Ґ
17 квітня 2019, 10:56
#
Дешевле выкупить свои долги за 10% и дальше продолжить обувать банки
+
+6
MaxTirpiz
MaxTirpiz
18 квітня 2019, 10:44
#
Дешевле вообще ничего не делать. у меня был старый забытый долг по кредитке, на который я давно забил. Пришло письмо от факторов: ваш долг выкуплен, подадим в суд если не заплатите нам. я поржал и это письмо повесил на магнит на холодильник — жду пока подадут в суд. Уже три года прошло, в суд никто не подал. Вердикт — не нужно истерить и реагировать на каждое письмо от ханыг.
+
0
Andrey M
Andrey M
18 квітня 2019, 11:16
#
Рядом можете повесить свою кредитную историю.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
18 квітня 2019, 11:40
#
Ой, кредиты брать не планирую, но карты новые открыл без проблем в трех разных банках, да еще Платинум карта Банк мне выделил персонального манагера, консьерж сервис, чего изволите. все нормально.
+
+15
yarg
yarg
18 квітня 2019, 11:52
#
«рукописи не горят».
заблокируют карты в самый неподходящий момент и напомнят о старых долгах.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
18 квітня 2019, 12:00
#
Неа, у меня карты в других банках, все в порядке, три года прошло
+
0
LEXXGruzovik
LEXXGruzovik
18 квітня 2019, 16:16
#
Заблокировать может только ДВС по решению суда. Если прошло три года и не подали, можно действительно забыть и спать спокойно.
+
0
yarg
yarg
18 квітня 2019, 16:31
#
Невозврат кредиты всплывает — кредитная история уходит в минуса — банк перекрывает кредитный лимит по карте.
3 года здесь не работают.
+
+6
MaxTirpiz
MaxTirpiz
18 квітня 2019, 16:52
#
У меня все карты дебетовые.
+
0
LEXXGruzovik
LEXXGruzovik
18 квітня 2019, 16:37
#
Это было бы не плохо! Но знаю массу случаев, когда у людей по несколько незакрытых кредитов, а им тот же Монобанк дает лимит 30000+.
А вообще не вижу ничего плохого в том, что кому-то откажут в кредите) здоровее будет)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися