Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 квітня 2019, 18:24

Українці стали більше позичати у банків: тенденції розвитку та перспективи кредитування роздрібних клієнтів

Ринок кредитування населення за останній рік значно зріс. За даними НБУ, приріст кредитного портфеля фізосіб у банках України за 2018 рік склав 31,4% і досяг 135,4 млрд грн. Динаміка зростання роздрібного кредитного портфеля в Таскомбанк в кілька разів перевищувала цей показник по ринку і за підсумком 2018 року склала 112%.

Денис Раковський, Директор з продажу роздрібного бізнесу Таскомбанку, пояснив, що дозволяє банку розвивати кредитування населення, які тенденції і перспективи цього ринку.

Українці стали більше брати кредитів, і основними трендами минулого року стали споживчі кредити, кеш-кредити без застави, а також кредитні картки. Все це говорить про те, що люди стали більш впевненими в завтрашньому дні і довіряють банківській системі, а також про зростання фінансової грамотності.

Споживчий кредит сьогодні можна отримати на суму до 500 тис. грн або оформити кредитну карту з лімітом до 100 тис. грн. Реальні ставки за беззаставними кредитами дуже відрізняються в різних банках і в деяких випадках можуть перевищувати 100% річних. У той же час, короткі терміни кредитування і відсутність санкцій за дострокове погашення не дають споживачам це відчути. В цілому доступність таких кредитів, економія часу на оформлення застави і мінімальний пакет документів (паспорт, ідентифікаційний код і довідка про доходи) роблять цей вид кредитування дуже привабливим.

Розмір кредитної ставки прямо залежить від вартості залучених банком ресурсів, який регулюється на законодавчому рівні обліковою ставкою НБУ (зараз вона становить 18% річних). Також враховується рівень ризику в разі неповернення кредиту. Вартість кредитних коштів для клієнта залежить і від обраного ним терміну, суми позики.

У минулому році Таскомбанк подвоїв випуск активних пластикових карт. В основному це кредитні карти. Їх перевага в тому, що можна один раз звернутися в банк і постійно користуватися кредитним лімітом. Ставки тут набагато нижче, а якщо погашати кредит під час пільгового періоду, можна ще й заробляти за рахунок кешбек. Найпопулярнішою картою минулого стала Велика п'ятірка. На думку  клієнтів, це ідеальний платіжний інструмент для щоденних покупок. Карта відкриває власникам доступ до цілого ряду корисних в повсякденному використанні переваг: до 100 000 грн кредитного ліміту без застави та поручителів; до 55 днів пільгового періоду; до 2% повернення коштів за покупки в торгово-сервісній мережі та інтернеті; 10% на залишок власних коштів; розрахунки картою або зняття готівки в банкоматах в будь-якій країні світу.

Замовити картку «Велика п'ятірка» Таскомбанку

Після введення безвізового режиму, Таскомбанк фіксує попит на іменні кредитні карти, що дозволяють розраховуватися за кордоном. На сьогодні для таких цілей  клієнти вибирають Weekend card. Мультивалютність цієї карти дозволяє зберігати гроші відразу в чотирьох валютах (UAH, USD, EUR, GBP). Тепер не потрібно оформляти окремі карти в доларах і євро. А оскільки це дебетно-кредитна карта, оплачуючи покупки за кордоном, клієнт може управляти як власними, так і кредитними коштами, зберігаючи гроші в різних валютах. Карта дозволяє отримувати додатковий дохід у вигляді відсотків на залишок коштів по всіх валютах, а також отримувати кешбек до 3%. Крім цього, Weekend card бере участь в бонусної програмі Більше від Mastercard і дає можливість безкоштовного членства в Avis & Hertz.

Новинкою 2018 року стала #PudraCard — перша в Україні рожева кредитна карта для дівчат. Трендовий дизайн, кешбек до 5% на шопінг і салони краси, кредитний ліміт до 100 000 гривень, знижки у партнерів — все це підкорило серця дівчат буквально з перших днів виходу карти на ринок. Таскомбанк запропонував замовляти #PudraCard по хештегу в Instagram, і дуже швидко побачив ефект доступності продукту. Уже в лютому 2019 го саме ця карта стала офіційною кредитною карткою Ukrainian Fashion Week.

На ринок роздрібного кредитування сильно впливає розвиток технологій. Нещодавно Таскомбанк перейшов на єдину платформу дистанційного обслуговування — TAS2U. Основною особливістю програми стала можливість додавати карти, емітовані будь-яким українським банком. По суті, це цифровий гаманець для всіх карт і онлайн-банкінг в одній кишені, спектр можливостей якого постійно розширюється.

Традиційні елементи інтернет-банкінгу, які вже реалізовані в TAS2U:

  • оплата послуг мобільних операторів, інтернет-провайдерів, телебачення і т.п .;
  • перегляд інформації по кредитах і їх погашення;
  • перегляд інформації по кредитних картах, управління і погашення;
  • перегляд операцій і управління лімітами по картах банку;
  • створення платежів за реквізитами, у тому числі на майбутню дату і регулярних платежів;
  • блокування, розблокування та перевипуск карти і т.д.
  • розміщення, поповнення та зняття депозитів;
  • здійснення валютообмінних операцій;
  • виплата бонусів на карту.

Крім цього, клієнти банку можуть здійснювати швидкі перекази за номером карти абсолютно безкоштовно, отримувати кешбек, заробляти більше на депозитах. Уже в тестуванні зручний сервіс оплати комунальних послуг.

У 2019 Таскомбанк продовжить розвиток кредитних продуктів, залучаючи технології дистанційного обслуговування в онлайні.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися