Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 квітня 2019, 15:10

НБУ прибрав людський фактор у роботі з цінними паперами

Нацбанк запровадив для депозитарних установ новий функціонал, що забезпечує подвійний контроль за операціями із цінними паперами. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Нацбанк запровадив для депозитарних установ новий функціонал, що забезпечує подвійний контроль за операціями із цінними паперами.
Фото: sud.ua

Що це означає

  • Нове програмне забезпечення дає змогу послідовно накладати на депозитарні розпорядження електронні підписи двох уповноважених осіб-розпорядників рахунку — так званий принцип «чотирьох очей».
  • У такий спосіб забезпечується оперативний контроль за проведенням облікових операцій та знижуються операційні ризики під час їх виконання, зокрема ризики механічних помилок і людського чинника.
  • Усе це підвищить захист інформації в системі депозитарного обліку та надійність її функціонування.

Читайте також: Українцям дозволили купувати цінні папери світових компаній

Функціонал розроблено відповідно до світових стандартів проведення депозитарних операцій з фінансовими активами. 

Подвійний контроль під час проведення операцій вже давно є невід’ємною частиною систем переказу грошових коштів, але в системах депозитарного обліку в Україні він запроваджений вперше.

Використання нового програмного забезпечення на сьогодні не є обов’язковим для депозитарних установ. Доступ до нього буде надаватися за запитом кожної окремої депозитарної установи.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися