Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 квітня 2019, 11:38

Банки зможуть виявляти компанії-оболонки серед нерезидентів

4 квітня набули чинності зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, внесені постановою правління НБУ від 2 квітня 2019 року №58. Про це йдеться на сайті регулятора.

4 квітня набули чинності зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, внесені постановою правління НБУ від 2 квітня 2019 року №58.
Фото: ukrinform.ru

Що це означає

  • Зміни запроваджують механізм, який дає банкам можливість виявляти серед юридичних осіб-нерезидентів компанії-оболонки. Мова йде про юридичні особи-нерезиденти, які не здійснюють фактичної господарської діяльності в країні реєстрації. В них відсутні достатні активи та/або працівники для здійснення відповідного виду господарської діяльності. Може бути й так, що структура власності не дозволяє встановити реальних кінцевих бенефіціарних власників. У цьому випадку компанія також вважається оболонкою. 

Положення включає

  • визначення компанії-оболонки;
  • процедури здійснення аналізу інформації та документів для виявлення таких компаній;
  • дії банку при підтвердженні того, що клієнт є компанією-оболонкою, при відмові клієнта в наданні банку необхідної інформації в разі, якщо наданих документів недостатньо для здійснення відповідного аналізу.

При цьому вимоги з аналізу інформації і документів не поширюються на нерезидентів, які є холдинговими компаніями або їх корпоративними підприємствами за умови, що структура власності холдингової компанії — прозора і дозволяє визначити кінцевих бенефіціарів власників (контролерів), а господарська діяльність такої юридичної особи дає можливість повного розуміння її характеру.

Компанія-оболонка — юридична особа, яка не здійснює фактичної господарської діяльності в країні реєстрації.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися